back to top

Šta je botoks?

Šta je botoks? Botoks je jedan od najpopularnijih kozmetičkih tretmana za smanjenje bora i pomlađivanje izgleda.

Šta je botoks? Botoks je rafinirani botulinum toksin (neurotoksin) koji se ubrizgava u lice kako bi se uklonile bore na način da se paralizuju mišići.

Ubrizgavanje je privremeno i postupak treba ponavljati na svakih nekoliko meseci. Međutim, kod svakog medicinskog postupka postoje određeni rizici, pa čak i kod onih naizgled tako rutinskih.

Botoks, ili botulinum toksin, je neurotoksin koji se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe kako bi privremeno paralizirao mišiće. Najpoznatiji brandovi botoksa su Botox, Dysport i Xeomin. Evo nekoliko ključnih informacija o botoksu:

Medicinska primjena: Botoks se prvi put koristio u medicini za liječenje različitih stanja koja uključuju neuromuskularne poremećaje, kao što su blefarospazam (nekontrolirano treptanje), mišićna distonija i grčevi mišića. Također se koristi za liječenje prekomjerne znojenja (hiperhidroza) i migrena.

Kozmetička primjena: Botoks se široko koristi u estetskoj medicini za privremeno smanjenje izražajnih bora na licu. To uključuje bore na čelu, oko očiju (poznate kao “bore smijalice”) i između obrva. Botoks djeluje tako da blokira živčane signale mišićima, što sprječava kontrakciju mišića i time smanjuje vidljivost bora.

Šta je botoks?
Šta je botoks?

Primjena i trajanje: Botoks se primjenjuje putem injekcija koje su relativno bezbolne. Rezultati tretmana traju obično od tri do četiri mjeseca, nakon čega se postupak može ponoviti.

Sigurnost: Botoks se smatra sigurnim tretmanom kada ga izvodi kvalificirani medicinski stručnjak. Međutim, mogući su nuspojavi i komplikacije, uključujući privremenu paralizu mišića, oticanje, modrice i rijetko alergijske reakcije. Važno je konzultirati se s liječnikom prije nego odlučite za botoks kako biste razgovarali o rizicima i koristima.

Kombinacija s drugim tretmanima: Botoks se često kombinira s drugim kozmetičkim tretmanima kao što su dermalni fileri, kemski pilinzi i laserski tretmani kako bi se postigao najbolji estetski rezultat.

Botoks je jedan od najpopularnijih kozmetičkih tretmana za smanjenja znakova starenja poput bora i pomlađivanje izgleda. Važno je napomenuti da se botoks primjenjuje samo na određenim područjima lica i ne utječe na druge znakove starenja kao što su gubitak volumena kože ili promjene u teksturi kože. Prije nego se odlučite za botoks, preporučuje se konzultacija s kvalificiranim estetskim liječnikom kako biste razgovarali o vašim ciljevima i mogućim tretmanima.

Šta je botoks?
Šta je botoks?

Od botoksa se brže stari?

Istina je da injekcije botoksa mogu lice da učine glatkim, eliminišući bore i fine linije, ali znate li kako koža izgleda nakon nekoliko godina ovakvih tretmana? U poslednje vreme sve je više slučajeva gde su pacijentkinje izgledale lepo nakon samog tretmana, ali nekoliko godina kasnije otkriveni su ozbiljni nedostaci botoksa.

Često se događa da koža postane toliko oštećena i tanka da lice izgleda mnogo starije nego kod osobe istog uzrasta. Kada se mišići ne koriste samo nekoliko dana, oni počinju da atrofiraju – gube masu i snagu, a samim tim menja se i njihov oblik.

Kada konstantno parališete mišiće lica u razdoblju od nekoliko godina, veliko je pitanje da li će se oni ikada više oporaviti? Na ova i još mnoga pitanja američki stručnjaci pokušavaju da pronađu odgovor. Ipak, jedno je sigurno – botoks sa sobom nosi mnoge negativne posledice.

Naučnici ističu da pravilnom ishranom i negom tela vaše lice može dugi niz godina da izgleda mladoliko. Prestanite s lošim navikama i vaša koža će vam biti zahvalna.

Šta je botoks?
Šta je botoks?

Rizici ubrizgavanja botoksa

Iako se botoks često smatra sigurnim tretmanom kada ga izvodi kvalificirani medicinski stručnjak, postoji nekoliko potencijalnih rizika i nuspojava koje treba uzeti u obzir prije nego što se odlučite za tretman.

Važno je razgovarati s liječnikom o rizicima i koristima botoksa kako biste donijeli informiranu odluku. Evo nekoliko potencijalnih rizika ubrizgavanja botoksa:

Nepoželjne nuspojave: Nakon tretmana botoksom, mogu se pojaviti nepoželjne nuspojave i iritacije kože. To uključuje oticanje, crvenilo i modrice na mjestu uboda. Ove nuspojave obično su blage i privremene.

Privremena paraliza: Botoks djeluje tako da privremeno paralizira mišiće, što može uzrokovati gubitak funkcije na tretiranim područjima. Ako se botoks ne primjenjuje ispravno ili se pretjerano koristi, može doći do prekomjerne paralize mišića, što može rezultirati izraženim izgledom ili privremenim otežanim izražajem lica.

Neuspjeli tretman: Učinak botoksa može varirati ovisno o osobi, dozi i tehnikama primjene. Neuspjeli tretman može rezultirati manje vidljivim učinkom nego što ste očekivali.

Alergijske reakcije: Iako su rijetke, alergijske reakcije na botoks mogu se pojaviti. Simptomi alergijske reakcije mogu uključivati svrbež, osip, oticanje i teškoće u disanju. Alergijske reakcije na botoks obično su ozbiljne i zahtijevaju hitnu medicinsku pažnju.

Prirodni izgled: Nakon tretmana botoksom, neki ljudi izraze zabrinutost zbog mogućeg “neprirodnog” izgleda. Kvalificirani liječnik trebao bi pažljivo dozirati botoks kako bi postigao prirodan izgled bez prevelike paralize mišića.

Trajnost učinka: Učinak botoksa nije trajan, pa će tretman trebati ponavljati svakih nekoliko mjeseci kako biste održali rezultate.

Preporuka