back to top

Modrice po telu: Kako ukloniti i osloboditi se modrica

Pad ili udarac, čak i ako nisu praćeni bolom, uzrokuju izlivanje krvi iz malih krvnih sudova, te koža na tom mestu potamni, odnosno nastaje modrica.

Ako je udarac slab, krvarenje se javlja samo na površinskom sloju kože. No, ako se krvarenje javi u dubljem sloju kože, blizu kostiju i mišića, i posledice su teže i pojavljuju se veće modrice po telu.

Kao posledica udarca, na koži se javljaju modrice po telu: manje i tačkaste ako je reč o masnici, veće i ravnomerno obojene na celoj površini ako je reč o podlivu. Kod nekoga će i vrlo slab udarac ostaviti vidljiv trag. Povećana osetljivost na udarce nastaje zbog povećane osetljivosti kapilara, a može da bude i nasledna.

Ako je udarac slab, a modrica bleda, nije potrebno posebno lečenje. Ako i dođe od oticanja tkiva i bola, upotrebite kreme, gelove ili masti koje sadrže heparin ili slične materije koje sprečavaju zgrušavanje krvi.

Time se lokalno olakšava protok krvi i smanjuje zgrušavanje. U težim slučajevima, ako temperatura na povređenom mestu raste, pomažu protivupalni lekovi koji se uzimaju oralno i koje prepisuje lekar.

Kako biste ublažili bol i otok, stavite ledenu oblogu na mesto udarca. Ona deluje protivupalno – hladnoća steže krvne sudove, pa ističe manje krvi, a time i krvnih ćelija koje učestvuju u upalnoj reakciji. Takođe, da bi modrica što pre nestala, preporučuju se homeopatski lekovi.

Modrice koje se na telu pojave iznenada i nisu izazvane udarcem ne smeju da se zanemare, pa u takvim slučajevima treba potražiti savet lekara.

modrice po telu
Modrice po telu: Kako ukloniti i osloboditi se modrica

Modrice po telu uzroci

Mogući uzroci takvih modrica su:

  • Bolesti jetre ili bubrega, kao i uzimanje određenih lekova mogu da izazovu manju količinu trombocita. Kada se količina trombocita u krvi smanji, podlivi i masnice pojavljuju se i nakon sasvim slabih udaraca koje često i ne primetimo.
  • Ako se masnice javljaju na nogama, to može da bude prvi znak bolesti vena ili drugih problema sa krvotokom.
  • U slučaju aplastične anemije, kada se smanjuje stvaranje crvenih, ali i ostalih krvnih zrnaca, postoji veća sklonost ka krvarenju i pojavi podliva i masnica.
  • Kada se istovremeno sa stvaranjem podliva javlja oticanje i krvarenje zubnog mesa, uzrok može da bude nedostatak vitamina C, riboflavina ili folne kiseline.
modrice po telu
modrice po telu

Zašto se pojavljuju modrice po telu?

Modrice po telu su obično bezopasne i nastaju kao rezultat manjih povreda ili udaraca koji uzrokuju oštećenje krvnih sudova ispod kože. Krv se tada izliva iz tih krvnih sudova i stvara karakterističan plavičasti do ljubičastom crni podliv. Evo nekoliko stvari koje treba znati o modricama:

Proces zarastanja: Modrice će obično prolaziti same od sebe tokom nekoliko dana do nekoliko nedelja, zavisno o ozbiljnosti povrede. Važno je da se tela daju vremena da se same poprave.

Bol i otok: Ponekad, modrica može biti praćena otokom i bolom u području povrede. Led, podizanje povređenog dela tela i primena odgovarajućih analgetika može pomoći u ublažavanju tih simptoma.

modrice po telu
Modrice po telu

Ponavljajuće modrice: Ako primetite da se često pojavljuju modrice bez očiglednog razloga ili ako imate problema sa zaustavljanjem krvarenja nakon manjih povreda, možda biste trebali potražiti savet lekara. To može ukazivati na određene probleme sa zgrušavanjem krvi ili druge medicinske probleme.

Neki lekovi mogu povećati sklonost ka modricama: Određeni lekovi, poput antikoagulanasa ili antiagregacionih sredstava, mogu povećati sklonost ka modricama. Ako uzimate takve lekove i primećujete česte i ozbiljne modrice, obavezno obavestite svog lekara.

Prevencija: Da biste smanjili rizik od modrica, budite oprezni kako se krećete i izbegavajte potencijalno opasne situacije. Zaštitna oprema, poput kacige ili štitnika za telo, može biti korisna u nekim aktivnostima.

U većini slučajeva, modrice nisu razlog za ozbiljnu zabrinutost i vremenom će se prirodno izlečiti. Međutim, ako primetite bilo kakve neobične promene, jaku bol ili ponavljajuće modrice bez očiglednog razloga, svakako se konsultujte sa svojim lekarom kako biste isključili ozbiljnije zdravstvene probleme.

Preporuka