back to top

Uklanjanje tetovaže: Kako da skinete neželjenu tetovažu

Slika na telu koju ste uradili pre nekoliko godina više vam se ne dopada, želite da je uklonite. Saznajte kojim tretmanima se uklanjanje tetovaže može uraditi.

Pre nego što se odlučite da uklonite tetovažu, važno je da se dobro informišete o načinima na koje se uklanjanje tetovaže izvodi i o stručnjaku koji će vam izvesti ovaj tretman.

Ovaj postupak uglavnom se radi postepeno, pa je veoma važno da se naoružate strpljenjem i disciplinom, a tokom oporavka strogo je zabranjeno guljenje kraste i izlaganje tretiranog dela kože suncu.

Laser

Lasersko uklanjanje tetovaže podrazumeva prodiranje laserskog zraka u dublje slojeve kože i razbijanje čestica boje na sitne fragmente. Laseri imaju talasnu dužinu koja eliminiše određenu grupu pigmenta, pa zato jedan laser ne može istovremeno da ukloni sve boje u jednoj šarenoj tetovaži. Broj tretmana je individualan i zavisi od kvaliteta boje koja je korišćena prilikom tetoviranja.

Dermoabrazija

Dermoabrazija je teško izvodljiva bez pojave ožiljaka jer se kod većine tetovaža boja nalazi u trećem sloju kože.

U pitanju je mehaničko, medicinsko brušenje kože pomoću dijamantske brusilice s velikim brojem okretaja i koristi se kod ožiljaka i dubokih bora, dok kod tetovaža može biti praćena pojavom pigmentacije kože ili sitnih ožiljaka.

Uklanjanje tetovaže
Uklanjanje tetovaže

Hirurško uklanjanje 

Nakon ovog načina uklanjanja tetovaže uvek ostaje vidljiv ožiljak. Ako su tetovaže male, ova metoda može biti veoma efikasna, ali ako su u pitanju veliki crteži, ožiljak neće biti estetski prihvatljiv.

Izbjeljivanje

Ova metoda koristi kreme koje posvjetljuju pigment tetovaže. To je manje invazivan pristup, ali rezultati nisu uvijek zadovoljavajući, a postupak može trajati dulje vrijeme.

Mikroblading i korektivne tetovaže

Umjesto uklanjanja tetovaže, neki ljudi se odluče za korektivne tetovaže ili mikroblading kako bi prekrili postojeću tetovažu novim dizajnom.

Uklanjanje tetovaže
Lasersko Uklanjanje tetovaže

Ostale metode uklanjanja tetovaže

Postoje i druge metode uklanjanja tetovaže poput nanošenja soli na tretirano područje kao i ubrizgavanje supstanci koje mogu da ublaže pigment, ali je veoma važno znati da se ovako boja uglavnom ne može potpuno odstraniti.

Važno je napomenuti da uklanjanje tetovaže može biti dugotrajan proces i da rezultati nisu uvijek potpuno uklanjanje tetovaže ili vraćanje kože u prvobitno stanje.

Lasersko uklanjanje tetovaže

Lasersko uklanjanje tetovaže je jedna od najpopularnijih metoda za uklanjanje tetovaža. Ova tehnika koristi laserski uređaj koji isporučuje visoko koncentriranu svjetlost u pigment tetovaže, što dovodi do razgradnje pigmenta i postupnog izbijanja tetovaže. Evo nekoliko ključnih informacija o laserskom uklanjanju tetovaže:

Proces: Tijekom tretmana, laserski uređaj se usmjerava na tetovažu. Laserska svjetlost prolazi kroz gornje slojeve kože i cilja pigment tetovaže. Pigment apsorbira svjetlost i zagrijava se, uzrokujući njegovo razgradnju na manje komade. Tijelo potom postupno uklanja ove čestice putem prirodnog procesa detoksikacije.

Više sesija: Uklanjanje tetovaže laserom obično zahtijeva više sesija kako bi se postigao željeni rezultat. Broj tretmana varira ovisno o veličini, boji i dubini tetovaže, tipu kože, tehnici laserskog uklanjanja i drugim faktorima. Obično je potrebno najmanje nekoliko sesija.

Oporavak: Nakon tretmana, koža može biti crvena, natečena i osjetljiva na dodir. Mogu se pojaviti i plikovi i kruste. Važno je pridržavati se uputa koje vam daje stručnjak za njegu nakon tretmana kako biste ubrzali proces ozdravljenja i smanjili rizik od komplikacija.

Uklanjanje tetovaže
Uklanjanje tetovaže

Nuspojave: Lasersko uklanjanje tetovaže može uzrokovati nuspojave poput blage nelagodnosti, crvenila, oticanja, promjena boje kože, ožiljaka i rijetko infekcija. Rizik od nuspojava smanjuje se kada se tretman provodi od strane iskusnog i kvalificiranog stručnjaka.

Usklađivanje s uputama: Važno je strogo se pridržavati uputa koje vam daje stručnjak za lasersko uklanjanje tetovaže kako biste postigli najbolje rezultate. To uključuje izbjegavanje izlaganja suncu, pravilno održavanje higijene i uporabu zaštitne kreme za tijelo.

Rezultati: Lasersko uklanjanje tetovaže može postići različite rezultate ovisno o mnogim faktorima. U nekim slučajevima, tetovaža može biti potpuno uklonjena, dok u drugima može ostati vidljiva blijeda sjena.

Prije nego se odlučite za lasersko uklanjanje tetovaže, preporučuje se konzultacija s kvalificiranim stručnjakom koji će procijeniti vašu tetovažu i pružiti vam informacije o očekivanjima, broju potrebnih sesija i mogućim rizicima.

Preporuka