back to top

Promenom navika do ravnog stomaka

Odlučili ste da se oslobodite zaobljenog stomačića. Onda morate znati da sve počinje promenom navika do ravnog stomaka.

Promenom navika do ravnog stomaka nije lagan zadatak ali je najučinkovitiji. Ali, da li znate da to nećete tako lako postići samo vežbama za zatezanje stomačnih mišića.

Pored tih vežbi, treba da naučite pravilno da dišete, da vam pravilno držanje tela postane refleks, da redovno masirate stomak, da steknete naviku da se hranite zdravo, kao i da hranu pravilno žvaćete i polako jedete.

Samo redovnom fizičkom aktivnošću, odnosno bavljenjem nekim sportom koji jača izdržljivost, oslobodićete se naslaga sala koje su se nagomilale oko vašeg struka. Bilo da se opredelite za trčanje, plivanje, vožnju bicikla ili aerobik, važno je da se tim sportovima bavite redovno najmanje tri nedelje bez prestanka. Uz to, svakoga jutra radite vežbu pravilnog disanja.

Bilo da ležite, stojite ili sedite, položite šake na stomak, udahnite duboko, ali pritom naduvajte stomak. Ostanite u tom položaju 2-3 sekunde, pa lagano izdahnite i maksimalno uvucite stomak. Ponovite 10 puta.

Promenom navika do ravnog stomaka
Promenom navika do ravnog stomaka

Pravilno držanje tela takođe je veoma važno. Stoga, uvucite stomak, stegnite mišiće abdomena i ispravite leđa!

Da biste ubrzali razlaganje masnih naslaga na stomaku svakodnevno ga bar tri minuta masirajte vrhovima prstiju u krug, u pravcu okretanja kazaljki na satu.

Naučite da jedete polako i da svaki zalogaj dobro sažvaćete. Ali, ne preterujte u tome jer stručnjaci tvrde da svaki obrok ne sme da traje duže od 30 minuta.

Ako svaki zalogaj sažvaćete deset puta pre nego što ga progutate stimulisaćete bolje varenje hrane i potpuno se osloboditi neprijatnog nadimanja.

Takođe, treba da pijete vodu bogatu magnezijumom kako biste poboljšali „tranzit“ hrane i pražnjenje creva.

Promenite način ishrane. Jedite nemasna mesa, ribu i jaja, a zaboravite sosove, gazirane sokove i poslastice na bazi brzih šećera!

Promenom navika do ravnog stomaka
Promenom navika do ravnog stomaka

Kako do ravnog stomaka?

Ukoliko smanjite unos ugljenih hidrata, smanjili ste unos kalorija i šećera koji se pretvaraju u masne naslage. Potrebno je i da izbacite brzu i masnu hranu, i povećate unos svežeg voća, kuvanog povrća i hranu bogatu vlaknima. Upravo je hrana siromašna hranljivim vlaknima jedan od uzroka gojenja.

Svakodnevno unosite i žitarice sa jogurtom ili mlekom sa malo masti i pijte što više vode i nezaslađenih čajeva za mršavljenje.

U toku dana biste trebalo da imate pet obroka: doručak, užinu, ručak, još jednu užinu i večeru. Iako vam pet obroka zvuči kao veliki broj, važno je da jedete češće a manje, kako biste sprečili prejedanje na kraju dana, a tako ćete imati i više energije za naporan dan.

Vežbe snage

Kada vam je cilj da izgubite salo, onda je efikasnije da prvo radite vežbe snage pa onda kardio. U vežbe snage spadaju trbušnjaci, čučnjevi i sklekovi. Sve vrste trbušnjaka će vam pomoći u učvršćivanju trbušnih mišića.

Klasični trbušnjaci se rade na sledeći način: fiksirajte stopala ispod nekog čvrstog predmeta, lezite na pod i podižite gornji deo tela sa rukama iza glave. Za dodatni efekat se zadržite na uglu od 45 stepeni barem tri sekunde. Uradite tri serije po 12 ponavljanja.

Promenom navika do ravnog stomaka
Promenom navika do ravnog stomaka

Kardio-trening

Trbušnjaci nisu dovoljni da biste imali ravan stomak, već ih morate kombinovati sa kardio-vežbama. One poboljšavaju cirkulaciju, i treba ih raditi barem dva do tri puta nedeljno, po sat vremena. Kardio-trening uključuje trčanje, brzi hod ili plivanje.

Kao zamena za kardio-trening napolju može da posluži manja stolica ili neki čvrst i stabilan predmet na koji se možete penjati do 60-70 centimetara. Kontinuirano se penjite naizmenično jednom pa drugom nogom od tri minuta i duže. Vežbajte od 15 do najviše 60 minuta.

Održavanje zdravog i ravnog stomaka

Evo nekoliko saveta za održavanje zdravog stomaka:

 1. Zdrava ishrana:
  • Jedite uravnotežene obroke koji sadrže voće, povrće, integralne žitarice, nemasne proteine i dobre masti.
  • Izbegavajte visok unos šećera, prerađenih namirnica, brze hrane i gaziranih pića.
  • Pripazite na unos vlakana, jer pomažu u varenju i održavaju redovnu stolicu.
 2. Kontrolišite porcije:
  • Pripazite na veličinu porcija kako biste izbegli prejedanje. Jesti umjereno je važno za održavanje zdrave telesne mase.
 3. Vežbanje:
  • Redovno vežbanje može pomoći u održavanju ravnoteže telesne mase i jačanju mišića, uključujući i mišiće u stomaku.
 4. Hidratacija:
  • Pijte dovoljno vode tokom dana kako biste održali hidrirano telo i normalno varenje.
 5. Izbegavajte alkohol i pušenje:
  • Alkohol i pušenje mogu negativno uticati na zdravlje stomaka, pa je najbolje izbegavati ih ili ih konzumirati umereno.
 6. Redovni obroci:
  • Pokušajte da jedete redovne obroke i izbegavate preskakanje obroka kako biste održali stabilan nivo šećera u krvi.
 7. Smanjite stres:
  • Stres može imati negativan uticaj na probavu. Pokušajte da praktikujete tehnike opuštanja kao što su meditacija, joga ili duboko disanje.
 8. Pravilna higijena:
  • Održavajte dobru higijenu, posebno nakon obroka, kako biste izbegli gastrointestinalne infekcije.
 9. Posavetujte se sa lekarom:
  • Ako imate problema sa stomakom koji ne prolaze ili se pogoršavaju, posavetujte se sa lekarom. Može biti potrebno dodatno ispitivanje ili dijagnostika.

Zapamtite da svako telo reaguje drugačije, pa je važno da prilagodite ove savete svojim individualnim potrebama.

Preporuka