back to top

Kako postupiti kod ozljede kralježnice | Kako pomoći ozljeđenome kod povrijeđene kralježnice (PRVA POMOĆ)

Ozljede kralježnice mogu biti vrlo ozbiljne i zahtijevaju brzo i pravilno postupanje kako bi se izbjegle trajne posljedice, poput paralize ili drugih neuroloških oštećenja.

Kada dođe do ozljede kralježnice, ključno je razumijevanje kako pravilno reagirati te osigurati da se stanje ozlijeđenog ne pogorša prije dolaska medicinske pomoći.

Prvi korak u postupanju s ozljedom kralježnice jest osiguranje sigurnosti kako za ozlijeđenu osobu, tako i za one koji pružaju pomoć. Ako je ozljeda nastala u prometnoj nesreći ili na drugom potencijalno opasnom mjestu, potrebno je prije svega osigurati da se ne stvore nove opasnosti, kao što su dodatni sudari ili izloženost opasnim materijalima.

Nakon osiguranja sigurnosti okoline, iznimno je važno ne pomicati ozlijeđenu osobu. Svaki nepotrebni pokret može dovesti do dodatnog oštećenja kralježnice i živčanog sustava.

Osoba koja prva pristupa unesrećenom treba biti svjesna da svako pomicanje može imati trajne posljedice. Stoga, ako nije apsolutno nužno (poput izbjegavanja neposredne opasnosti od vatre ili eksplozije), ozlijeđenu osobu treba ostaviti u položaju u kojem je pronađena.

ozljede kralježnice
Kako postupiti kod ozljede kralježnice | Kako pomoći ozljeđenome kod povrijeđene kralježnice (PRVA POMOĆ)

Razgovarajte s ozljeđenom osobom

U situacijama gdje komunikacija s ozlijeđenom osobom nije prekinuta, važno je razgovarati s njom kako bi se procijenila razina svijesti i moguće ozljede.

Treba ju upitati gdje osjeća bol, može li micati rukama i nogama te osjeća li trnce ili utrnulost u udovima. Ovi podaci mogu biti korisni kada hitna pomoć stigne na mjesto nesreće.

Manualna stabilizacija glave i vrata

Dok čekate hitnu pomoć, trebalo bi poduzeti mjere za stabilizaciju kralježnice. Jedna od metoda koja se može koristiti jest manualna stabilizacija glave i vrata kako bi se spriječilo njihovo kretanje.

To uključuje držanje glave ozlijeđene osobe rukama, pri čemu se ne vrši pritisak, ali se osigurava da glava ostane u ravnini s tijelom. Ako je moguće, trebalo bi koristiti improvizirane splinte ili jastuke kako biste pružili dodatnu podršku i minimizirali pokretanje.

Kada hitna pomoć stigne, važno je pružiti točne informacije o okolnostima nesreće i simptomima koje je ozlijeđena osoba iskazivala. Medicinsko osoblje će preuzeti daljnje korake, koji mogu uključivati imobilizaciju kralježnice pomoću posebnih nosila i ortopedskih pomagala. Transport do bolnice mora biti izveden s posebnom pažnjom kako bi se izbjeglo dodatno oštećenje.

ozljede kralježnice
Kako postupiti kod ozljede kralježnice | Kako pomoći ozljeđenome kod povrijeđene kralježnice (PRVA POMOĆ)

U bolnici će se obično provesti niz dijagnostičkih testova, kao što su rendgensko snimanje, CT ili MRI, kako bi se utvrdio točan obim i priroda ozljede. Ovisno o rezultatima, može se razmotriti kirurška intervencija ili konzervativnije metode liječenja, poput terapije i rehabilitacije.

Rehabilitacija nakon ozljede kralježnice ključan je dio oporavka i može biti dugotrajan proces. Fokusira se na vraćanje što veće funkcionalnosti i neovisnosti pacijenta.

Uključuje različite oblike terapije: fizikalnu terapiju, okupacijsku terapiju i psihološku podršku. Kroz terapije, pacijenti uče kako se nositi s promjenama koje su posljedica ozljede, uključujući prilagodbu dnevnim aktivnostima i, kod težih ozljeda, učenje upravljanja invalidskim kolicima.

Psihološka podrška je također ključna komponenta oporavka, s obzirom na to da ozljede kralježnice mogu imati dubok emocionalni i mentalni utjecaj na pacijente i njihove obitelji. Savjetovanje i terapijske sesije mogu pomoći u prevladavanju osjećaja tuge, ljutnje i frustracije, te promicanju pozitivnijeg i produktivnijeg pristupa oporavku.

Kroz ovaj dugotrajan i složen proces, podrška obitelji, prijatelja i stručnih osoba igra nezamjenjivu ulogu. Pravilno postupanje kod ozljede kralježnice ne zahtijeva samo trenutno reagiranje u hitnim situacijama, već i dugoročnu predanost oporavku i prilagodbi na nove životne okolnosti. Upravo zato, edukacija o pravilnom postupanju i svijest o ozbiljnosti takvih ozljeda su neophodni za izgradnju sigurnijeg i otpornijeg društva.

ozljede kralježnice
Kako postupiti kod ozljede kralježnice | Kako pomoći ozljeđenome kod povrijeđene kralježnice (PRVA POMOĆ)

Postupak kod povrede kičme

Pojedincu je potpuno nemoguće da pruži prvu pomoć i preveze osobu kojoj je povrijeđena kičma. Potrebna su najmanje tri spasioca.

Najteže je i najodgovornije pružanje prve pomoći kod prijeloma vratne kralježnice. Ako se sjetimo anatomije, tada ćemo znati da je vratni dio kralježnice najpokretljiviji.

Zato su mogućnosti naknadnih povreda najveće. Povrijeđena vratna kralježnica mora biti neprestano pod uzdužnim istezanjem koje se vrši dlanovima preko uglova donje čeljusti. Nisu dopuštene nikakve kretnje lijevo ili desno, naprijed ili natrag.

Drugi spasilac mora jednom rukom oprezno podići ranjenikova leđa do visine ramenih prstenova, a drugom rukom podupirati slabinski dio kralježnice. Treći spasilac podržava zdjelicu i bedra. To je jedini način da se unesrećeni odnese s mjesta nesreće, a svaki novi spasilac još više olakšava ovaj postupak.

Tako podignutu povrijeđenu osobu treba poleći na ravnu podlogu (dasku, vrata, tvrda nosila, čvrsti pokrivač i ostali priručni prikladni materijal).
Ako je pri svijesti, treba mu zabraniti svako pomicanje. Ako je nemiran, najvećom se pažnjom moraju spriječiti njegove kretnje.

Kod prijevoza je najbolje učvrstiti donje udove jedan uz drugi u visini skočnih zglobova, koljena i bedra. Gornje udove treba pričvrstiti uz trup. Glavu stalno istezati i spriječiti bilo kakve postranične kretnje, a pogotovu pokušaje da se unesrećeni podiže.

Postranične kretnje najbolje se mogu spriječiti priručnim odjevnim ili drugim predmetima, tako da se čvrsto nabiju s obje strane glave. Pokrete prema naprijed mora onemogućavati jedan od spasilaca.

Budući da su prijelomi vratne kralježnice danas najčešći u prometu i poljoprivredi, to je veoma važno da se upute najstrože poštuju.

Prenagljenost i nesmotrenost mogu biti kod takvih povreda opasne, a ponekad i smrtonosne. Pošto se postupilo po opisanim uputama, treba najhitnije osigurati prijevoz unesrećenoga, i to samo u ležećem položaju.

Kod svih ostalih prijeloma kralježnice ispod vratnog dijela unesrećene treba također spasavati i prevoziti u ležećem položaju s manjim podupiranjem kičme u predjelu prijeloma tako da se stvori mali luk. U tim slučajevima otpada zaštita glave.

Preporuka za još članaka: