back to top

Kako se dobivaju i liječe vodene kozice | Dječje bolesti

Vodene kozice također uzrokuje virus, a budući da su veoma prenosive, obole gotovo sva djeca u okolini.

Međutim, za razliku od ospica, ta je bolest znatno blaža.

Kako napreduje bolest?

Od zaraze do izbijanja bolesti prođe oko dva tjedna. Dijete dobiva malo povišenu temperaturu i osip koji se u nekoliko sati pretvara u mjehuriće s tankom opnom, a okruglog su ili jajolikog oblika, dva-tri milimetra u promjeru, te obrubljeni uskim crvenim rubom.

Svježi su mjehurići u početku bistri, a zatim se počinju mutiti i sušiti, tako da se stvaraju krastice.

Dok se starije krastice suše, mogu u toku četiri-pet dana izbiti novi mjehurići, tako da se na koži mogu u isto vrijeme vidjeti svi stupnjevi promjena. Mjehurići se mogu pojaviti na čitavom tijelu, naročito na kosnatom dijelu glave, a ponekad i na sluznicama. Naročito su zahvaćene spojnice i usna šupljina.

Kozice prati svrbež, pa se djeca češu, što može izazvati gnojne upale koje ostavljaju ožiljke. Vodene kozice, same po sebi, ne ostavljaju nikakve ožiljke kad krastice otpadnu. Vodene su kozice zarazne samo dok se javljaju svježi mjehurući.

U starim mjehurićima i krastama virusi se ne zadržavaju.

vodene kozice
Kako se dobivaju i liječe vodene kozice | Dječje bolesti

Šarlah

Šarlah izazivaju streptokoki. Razni tipovi tih klica mogu, osim šarlaha neposredno izazvati, i streptokoknu anginu, crveni vjetar itd. Osim toga, mogu izazvati i preosjetljivost (alergiju), te time postaju posrednici u prenošenju veoma teških…

Zaušnjaci također spadaju u oboljenje koje izazivaju virusi. Dojenčad i malena djeca obolijevaju dosta rijetko. Bolest najčešće zahvaća školsku djecu. – (Vodene kozice)

Organizam se bori protiv klica koje su u njega prodrle. U krvi se, uz crvena krvna tjelešca (eritrocita), nalaze i bijela tjelešca (leukociti). Njihova je zadaća da gutaju i uništavaju štetne tvari koje su prodrle u organizam. – (Vodene kozice)

vodene kozice
Kako se dobivaju i liječe vodene kozice | Dječje bolesti

Vodene kozice kod djece

Vodene kozice, poznate i kao varicella, zarazna su bolest koja je najčešća kod djece, iako se može pojaviti i kod odraslih. Uzrokuje ju virus varicelle-zoster, koji pripada obitelji herpes virusa.

Bolest se manifestira karakterističnim osipom koji se pretvara u svrbežne mjehuriće ispunjene tekućinom, a koji kasnije postaju kraste. Osim osipa, mogu se pojaviti i simptomi poput povišene temperature, umora i gubitka apetita.

Vodene kozice su visoko zarazne i mogu se širiti kapljičnim putem ili direktnim kontaktom s tekućinom iz mjehurića.

Simptomi i tijek bolesti

Vodene kozice počinju naglo, s blagim simptomima groznice, malaksalosti i blagog gubitka apetita. Nakon 1-2 dana, pojavljuje se osip koji se brzo širi po tijelu.

Osip prolazi kroz tri faze: crvene mrlje, mjehurići ispunjeni tekućinom, i na kraju kraste. Svrbež je obično intenzivan i može uzrokovati nelagodu kod djece. Osip se može pojaviti i na teško dostupnim mjestima kao što su vlasište, usta, pa čak i na očima. Simptomi obično traju oko dvije sedmice.

vodene kozice
Kako se dobivaju i liječe vodene kozice | Dječje bolesti

Prevencija

Najefikasniji način prevencije vodenih kozica je cijepljenje. Cjepivo protiv vodenih kozica uvedeno je u rutinske programe cijepljenja i preporučuje se djeci od godine dana starosti. Cjepivo je sigurno i učinkovito te može spriječiti bolest ili ublažiti simptome ako se bolest ipak razvije.

Liječenje

Vodene kozice obično ne zahtijevaju posebno liječenje kod zdrave djece. Liječenje je usmjereno na ublažavanje simptoma, kao što su svrbež i groznica. Za ublažavanje svrbeža koriste se losioni na bazi kalamin, hladne kupke i antihistaminici.

Važno je održavati higijenu kože i spriječiti grebanje kako bi se izbjegle sekundarne bakterijske infekcije.

U slučajevima kada je rizik od komplikacija povećan, kao kod imunokompromitiranih osoba ili novorođenčadi, liječnik može propisati antiviralne lijekove.

Komplikacije

Iako su vodene kozice obično blage, mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija, posebno kod osoba s oslabljenim imunološkim sustavom, novorođenčadi, te kod odraslih koji nisu preboljeli bolest. Komplikacije mogu uključivati bakterijske infekcije kože, upale pluća, encefalitis (upala mozga) i sindrom Reye-a, rijedak, ali ozbiljan poremećaj koji može utjecati na jetru i mozak.

Savjeti za roditelje

  • Ako vaše dijete ima vodene kozice, važno je održavati ga hidratiziranim i osigurati da odmara.
  • Odjeća bi trebala biti lagana i prozračna kako bi se smanjio svrbež.
  • Nokti bi trebali biti kratko ošišani kako bi se spriječilo grebanje i potencijalne infekcije.
  • Izolacija od druge djece i odraslih koji nisu preboljeli bolest ili nisu cijepljeni može spriječiti širenje virusa.
  • U slučaju povišene temperature, koristite paracetamol umjesto aspirina zbog rizika od Reyeova sindroma.

Zaključak

Vodene kozice su obično blaga bolest, ali mogu uzrokovati ozbiljne neugodnosti i potencijalne komplikacije. Cijepljenje je najučinkovitiji način prevencije. Ako vaše dijete oboli, fokusirajte se na ublažavanje simptoma i pratite njegovo stanje. U slučaju bilo kakvih znakova komplikacija, odmah se obratite liječniku. Sa pravilnom njegom i praćenjem, većina djece brzo se oporavi bez dugoročnih posljedica.

Preporuka za još članaka: