back to top

Trudnice i lekovi protiv migrene

Američka agencija za hranu i lekove nedavno je saopštila da trudnice koje se bore sa migrenom, nikada ne bi trebalo da koriste lekove koji sadrže sastojak valproat, jer on može da smanji koeficijent inteligencije njihove dece.

trudnica Trudnice i lekovi protiv migrene

Nova upozorenja će se nalaziti na etiketama lekova koji sadrže valproat, gde su već prisutna upozorenja o fetalnom riziku, uključujući i urođene defekte.

„Valproat lekove nikada ne treba da koriste trudnice za prevenciju migrene jer sada imamo još više podataka koji pokazuju da rizik po decu prevazilazi bilo kakve koristi terapije za ovu namenu,“ kaže dr Rasel Kac, direktor odeljenja za neurologiju na centru za evaluaciju i istraživanje lekova, pri Agenciji za hranu i lekove.

Ova agencija je odobrila primenu valproat lekova za nekoliko stvari, uključujući prevenciju migrene, tretiranje epileptičnih napada i lečenje bipolarnog poremećaja.

Novo upozorenje je izdato nakon studije koja je otkrila da su deca čije su majke koristile valproat lekove za zaštitu od epilepsije tokom trudnoće imala 8 do 11 poena manje na testu koji meri koeficijent inteligencije pri uzrastu od 6 godina u poređenju sa decom koja su bila izložena drugim antiepilepticima u materici.

Ne zna se da li postoji određeno vreme u toku trudnoće kada valproat može dovesti do smanjenog koeficijenta inteligencije kod dece, jer su žene u studiji uzimale antiepileptike sa valproatom u različitim periodima trudnoće.

Prema mišljenju Agencije za hranu i lekove, valproat može imati neku vrednost u lečenju bipolarnog poremećaja i epilepsije kod trudnica, ali ga treba uzeti u obzir samo ako drugi lekovi nisu uspeli da kontrolišu simptome ili su na drugi način neprihvatljivi.

Agencija navodi da:

  • Žene koje mogu da ostanu u drugom stanju ne bi trebalo da koriste valproat, osim ako je neophodno da kontrolišu svoje zdravstveno stanje.
  • Žene koje u reproduktivnom periodu uzimaju valproat proizvode, trebalo bi da koriste efikasne metode za kontrolu rađanja.
  • Žene koje su trudne ili koje planiraju da zatrudne u periodu dok uzimaju lekove sa valproatom trebalo bi da razgovaraju sa svojim lekarom. One ne bi trebalo da prestanu da uzimaju lekove bez razgovora sa lekarom, jer iznenadan prekid terapije može izazvati ozbiljne zdravstvene tegobe koje mogu biti opasne po život žene ili fetusa.