back to top

Zdravi prehrambeni trendovi u 2024: Šta trebate znati

Zdravi prehrambeni trendovi u 2024. godini nastavljaju da evoluiraju sa fokusom na održivost, personalizaciju i integraciju tehnologije u ishranu.

Svest o važnosti ishrane za zdravlje i dobrobit je sve izraženija, te potrošači sve više traže opcije koje podržavaju ne samo lično zdravlje, već i zdravlje planete.

U tom kontekstu, nekoliko ključnih tema dominira razgovorima o zdravoj ishrani u tekućoj godini.

Biljna ishrana

Prvi značajan trend je naglasak na biljnoj ishrani. Vegetarijanstvo i veganstvo nisu novi koncepti, ali interes za biljnu ishranu raste ne samo među onima koji se odriču mesa iz etičkih razloga, već i među onima koji teže smanjenju unosa mesa zbog zdravstvenih i ekoloških koristi.

Biljna ishrana, bogata voćem, povrćem, mahunarkama, orašastim plodovima i semenkama, povezana je sa nižim rizikom od mnogih hroničnih bolesti te se smatra ključnom za održavanje zdravlja srca, smanjenje upala i podršku zdravoj težini.

Zdravi prehrambeni trendovi u 2024: Šta trebate znati
Zdravi prehrambeni trendovi u 2024: Šta trebate znati

Održivi izvori hrane

Drugi trend koji dobija na značaju jeste fokus na održive izvore hrane.

Potrošači su sve svesniji uticaja svojih prehrambenih navika na okolinu te se stoga češće odlučuju za proizvode koji su dobijeni na ekološki odgovoran način.

To uključuje preferiranje lokalno uzgojene hrane, što smanjuje emisiju ugljenika povezanu s transportom hrane, kao i potražnju za proizvodima iz ribolova i poljoprivrede koji se prakticiraju na način koji ne šteti ekosistemima.

Takođe, raste popularnost pakovanja koje se može reciklirati ili kompostirati, što je odgovor na rastuću zabrinutost zbog otpada od plastike.

Aplikacije za praćenje ishrane

Tehnologija takođe igra sve važniju ulogu u prehrambenim trendovima. Aplikacije za praćenje ishrane koje omogućavaju korisnicima da prate svoj unos nutrijenata i kalorija sve su naprednije, a neke od njih sadrže algoritme koji mogu predlagati personalizovane planove ishrane i recepte zasnovane na individualnim zdravstvenim potrebama i ciljevima korisnika.

Osim toga, razvoj hrane kreirane pomoću naučnih i tehnoloških metoda, kao što su laboratorijski uzgojeno meso i genetski modifikovana hrana, nastavlja privlačiti pažnju zbog potencijala smanjenja uticaja prehrambene industrije na okolinu.

Zdravi prehrambeni trendovi u 2024: Šta trebate znati
Zdravi prehrambeni trendovi u 2024: Šta trebate znati

Najbolje aplikacije za praćenje ishrane

MyFitnessPal je jedna od najpopularnijih aplikacija za praćenje ishrane koja nudi opsežnu bazu podataka o hrani s preko 11 miliona namirnica, uključujući mnoge internacionalne stavke.

Korisnici mogu lako pratiti unos kalorija i hranljivih materija, postavljati ciljeve za mršavljenje, održavanje težine ili dobijanje mišićne mase te pratiti svoj napredak.

Cronometer se posebno ceni zbog svoje sposobnosti da prati ne samo kalorije već i detaljne informacije o hranljivim materijama, uključujući vitamine, minerale i makronutrijente.

Cronometer je idealan za one koji žele dublje razumeti svoju ishranu i osigurati da zadovoljavaju sve svoje nutritivne potrebe.

Yazio nudi prilagođeni pristup praćenju ishrane i fitnesa, sa opcijama za specifične dijete poput keto, paleo ili posta.

Aplikacija takođe uključuje izazove, recepte i savete za zdrav život, što korisnicima pomaže da ostanu motivisani i angažovani u svojim zdravstvenim ciljevima.

Lose It! je fokusiran na gubitak težine i pomaže korisnicima da postave cilj težine i planiraju kako ga postići na osnovu njihovih prehrambenih navika i prethodne istorije težine. Aplikacija koristi podatke o hrani i aktivnostima kako bi stvorila personalizovani plan ishrane i vežbanja.

FatSecret je sveobuhvatna aplikacija za praćenje ishrane koja korisnicima omogućava jednostavno praćenje njihove ishrane, vežbanja i telesne težine.

Aplikacija nudi alate poput kalendarskog pregleda ishrane, dnevnika za ishranu i vežbanje, te integraciju s drugim fitnes aplikacijama.

SparkPeople, pored alata za praćenje kalorija i aktivnosti, pruža ogromnu količinu sadržaja vezanog uz zdravlje i fitnes, uključujući video vežbe, recepte i članke.

Takođe ima vrlo aktivnu zajednicu korisnika gde se može razmenjivati savete i podrška.

Zdravi prehrambeni trendovi u 2024: Šta trebate znati
Zdravi prehrambeni trendovi u 2024: Šta trebate znati

Svaka od ovih aplikacija ima svoje jedinstvene karakteristike koje mogu odgovarati različitim potrebama i preferencijama.

Važno je odabrati aplikaciju koja najbolje odgovara vašem stilu života, ciljevima i načinu na koji preferirate pratiti svoje prehrambene navike.

Aplikacije za praćenje ishrane obično funkcionišu tako što korisnici unosom ili skeniranjem hrane koju konzumiraju mogu videti koliko kalorija i hranljivih materija unose tokom dana.

Osim što pomažu u praćenju unosa kalorija, mnoge od ovih aplikacija pružaju i uvid u makronutrijente poput proteina, ugljenih hidrata i masti, kao i mikronutrijente poput vitamina i minerala.

Ova funkcionalnost omogućava korisnicima da prilagode svoju ishranu prema ličnim zdravstvenim potrebama i ciljevima, bilo da je reč o gubitku težine, povećanju mišićne mase ili jednostavno održavanju zdrave ishrane.

Većina aplikacija za praćenje ishrane takođe uključuje funkcije koje korisnicima omogućavaju da postavljaju specifične ciljeve, prate svoj napredak i dobijaju personalizovane preporuke.

Na primer, korisnik koji želi smanjiti telesnu masu može postaviti cilj za dnevni unos kalorija, a aplikacija će mu pomoći da prati koliko kalorija je unio i koliko još može uneti taj dan.

Ove aplikacije često sadrže i baze podataka s velikim brojem namirnica, što olakšava tačno beleženje unosa hrane.

Osim praćenja ishrane, mnoge od ovih aplikacija pružaju i dodatne funkcije poput saveta za ishranu, recepata prilagođenih dijetama, praćenja hidratacije, pa čak i integracije s fitnes uređajima kako bi se pratila potrošnja kalorija kroz fizičku aktivnost.

Ova sveobuhvatna pristupa omogućuju korisnicima da dobiju jasnu sliku o tome kako njihova ishrana i aktivnost utiču na njihovo zdravlje i dobrobit.

Zdravi prehrambeni trendovi u 2024: Šta trebate znati
Zdravi prehrambeni trendovi u 2024: Šta trebate znati

Dijete sa niskim unosom ugljenih hidrata Još jedan zanimljiv aspekt su dijete koje promovišu povremeni post ili redukovani unos ugljenih hidrata. Dokazano je da takve metode mogu pomoći u regulisanju telesne težine i poboljšanju metaboličkog zdravlja.

Međutim, stručnjaci naglašavaju važnost pristupa zasnovanog na nauci i individualizaciji takvih dijeta, jer ono što odgovara jednoj osobi ne mora nužno biti najbolje za drugu.

Uz sve to, sve je izraženiji trend povratka tradicionalnim, neprerađenim namirnicama bogatim hranljivim materijama.

Fermentisana hrana kao što su kefir, kombucha i kiseli kupus, koja je poznata po probiotičkim svojstvima, sve je popularnija zbog svojih potencijalnih dobrobiti za crevno zdravlje i imunološki sistem.

Takođe, potrošači se sve više okreću celovitim žitaricama, starinskim sortama voća i povrća te drevnim semenkama koje su bile zapostavljene u modernoj ishrani.

Zdravi prehrambeni trendovi u 2024. odražavaju rastuću potrebu za pristupima ishrani koji su istovremeno korisni za lično zdravlje, društveno odgovorni i ekološki održivi.

Razumevanje i integracija ovih trendova mogu pomoći pojedincima da naprave informisane izbore koji će podržati ne samo njihovo zdravlje već i zdravlje planete.

Preporučujemo da pročitate: