back to top

Vitamini za lepotu

Koliko puta vam se desilo da kada konačno pomislite da ste pronašli pravu kremu za lice, baš onu savršenu koja u potpunosti odgovara Vašoj koži, posle par nedelja fenomenalni početni efekti nestaju i Vaša koža i dalje kuburi sa istim problemima?

Vitamini za lepotu su neophodni ako želite održati mladolik izgled kože lica. Vitamine svakodnevno unosimo putem određenih namirnica. U nastavku pogledajte listu vitamina koji imaju posebnu ulogu kada je u pitanju negovana koža.

Da biste prepoznali vitamine potrebne Vašem tipu kože, morate znati koji to su sastavni deo kozmetičkih preparata i koja su njihova blagotvorna dejstva.

VITAMIN A – štiti površinski sloj kože

Poznatiji kao RETINOL nalazi se u beta karotenu  i jedan je od jačih antioksidanasa. Odlično hrani i neguje kožu obnavljajući tkivo. Takođe se preporučuje kod lečenja akni jer njegov nedostatak može biti uzrok njihovog nastanka. Podjednako odgovara i zrelijoj koži jer smanjuje bore i prolongira njihov nastanak.

VITAMIN B (kompleks vitamina) – višestruko dejstvo i na kožu i na kosu

Kombinacija B vitamina jako je bitna za mladalački izgled. Najvažniji za kožu i kosu je svakako provitamin B5 jer daje hidrataciju i povećava elastičnost. Ima u sebi pantenol koji zadržava vodu, pomaže pri regeneraciji i pomaže u borbi protiv akni.

Vitamini za lepotu
Vitamini za lepotu

Vitamini za lepotu – VITAMIN C  sanira upale

Najaktivniji oblik vitamina C je L-askorbinska kiselina koja deluje kao antioksidans i anti-upalno. Posebno se preporučuje posle izlaganja suncu jer smanjuje crvenilo čak 50 posto brže.

Obavezan je deo procesa proizvodnje kolagena a samim tim daje elastičnost koži i smanjuje bore. Sprečava pojavu pigmentacije kože pa je obavezan sastojak krema za zrelu kožu.

vitamini za lepotu
Vitamini za lepotu

VITAMIN E – omekšava kožu

Najčešće ga opisuju kao zaštitnika kože, te je i obavezan sastojak krema za sunčanje. Održava prirodnu vlagu kože, neutrališe slobodne radikale a time sprečava i samanjuje pojavu bora dajući koži svež i mlađi izgled.

Sprečava i pojavu tamnih fleka, isušivanje kože, staračkih pega i opuštanje tonusa kože. Čak se preporučuje u što većim dozama, kako kroz hranu i suplementaciju tako i lokalno.

Vitamini za lepotu
Vitamini za lepotu

Najbolji saveti za lepotu

Evo nekoliko saveta za lepotu koji vam mogu pomoći da očuvate svoj izgled i brinete se o svojoj koži, kosi i telu:

  1. Dobro hidriranje: Pijte dovoljno vode svakog dana kako biste održali hidrataciju kože. Hidrirana koža izgleda zdravije i mlađe.
  2. Zdrava ishrana: Unosite raznovrsnu i uravnoteženu ishranu bogatu voćem, povrćem, proteinima i zdravim mastima. Ishrana igra ključnu ulogu u zdravlju kože.
  3. Čišćenje kože: Redovno čistite lice da biste uklonili prljavštinu, višak ulja i šminku. Odaberite proizvode za čišćenje koji odgovaraju vašem tipu kože.
  4. Upotreba SPF-a: Svakodnevno koristite krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom (SPF) kako biste zaštitili kožu od štetnih sunčevih zraka i prevencije preranog starenja.
  5. Redovna fizička aktivnost: Vežbanje poboljšava cirkulaciju i doprinosi zdravom tenu. Takođe pomaže održavanju zdrave težine i forme.
  6. Dobar san: San je važan za oporavak kože i tela. Pokušajte spavati najmanje 7-8 sati svake noći.
  7. Stres upravljanje: Visok nivo stresa može negativno uticati na vašu kožu i telo. Pokušajte tehnike opuštanja kao što su meditacija, joga ili duboko disanje.
  8. Pravilna nega kose: Odaberite proizvode za negu kose koji odgovaraju vašem tipu kose. Redovno šišanje i izbegavanje prekomernog korišćenja toplote takođe su važni za zdravu kosu.
  9. Nega noktiju: Održavajte čiste i uredne nokte. Koristite hidratantne kreme za ruke kako biste sprečili suvu kožu oko noktiju.
  10. Samopouzdanje: Verujte u sebe i budite pozitivni. Samopouzdanje često doprinosi osećaju lepote.

Napomena: Pre nego što primenite nove proizvode ili tretmane za negu kože, kose ili tela, preporučuje se konsultacija sa dermatologom ili stručnjakom za lepotu kako biste bili sigurni da su odgovarajući za vaš tip kože i potrebe.

Preporuka