back to top

Koža i hladnoća – Saveti za negu kože

Hladno i vetrovito vreme je najveći neprijatelj vaše kože. Ukoliko koža nije dovoljno zaštićena može doći do iritacije, crvenila, ekcema čak i bora.

Tokom hladnijih mjeseci koža i hladnoća ne mogu zajedno dobro funkcionisati. Koža ima mehanizme koji je štite od suvoće. Lojne žlezde daju vlažnost svim delovima kože. Ali kada je hladno ili kada je koža izložena jakom vetru, lojne žlezde moraju mnogo više da rade.

Kada je hladno, molekuli se teže kreću i tečnost se zgušnjava. To je ono što se događa kada stavite vodu u fržider – molekuli prestaju da se kreću, i stvrdnjavaju se u led.

Zagrejte ih i molekuli će opet početi da se kreću i led se pretvara u vodu. Vaše lojne žlezde prirodno hidriraju vašu kožu i kada je izložena hladnom vremenu ili hladnom vetru, kretanje molekula se po istom, gorenavedenom, principu usporava i izlučena masnoća ne može lako i nesmetano da se kreće i hrani kožu.

To znači da se u tim situacijama površina kože ne hrani dovoljno kao što se to dešava u normalnim uslovima. Rezultat je koža koja postaje suva, ponekad toliko puno da puca. Te sitne napukline zovemo hrapavost ili iritacija kože koja se javlja upravo nakon izlaganja hladnom i vetrovitom vremenu. A suva koža je mnogo podložnija stvaranju bora.

Koža i hladnoća
Koža i hladnoća

Koža i hladnoća

Kada ste napolju izloženi hladnoći i vetru veoma je važno da zaštitite vašu kožu. Ne zaboravite adekvatno da se obučete: nosite šal i prekrijte njima deo lica do nosa. Nosite naočare za sunce kada se odsjaj sunca odbija od beline snega. Oblačite se tako da vama bude toplo.

Koristite redovno losion, kremu za vlažnost i kremu za zaštitu kože lice. Poboljšajte hidrantnost svakodnevnim tuširanjem vrućom vodom uz upotrebu blagih sapuna ili gelova za tuširanje koji ne isušuju kožu. Nanesite na kožu odmah nakon tuširanja hidratantnu kremu.

Odaberite kvalitetnu hidratantnu kremu jer je to najvažnije za negu kože. Dnevna krema treba da sadrži cink oksid. Dobro hidriranje treba da napravi zaštitnu barijeru od spoljašnjih uticaja na kožu.

Ako vam se usne ljušte od hladnoće, samo hidriranje neće biti dovoljno tako da je obavezna i noćna nega.

Koža i hladnoća
Koža i hladnoća

Nega kože tokom zime

Nega kože tokom zime je izuzetno važna jer hladnoća, suv vazduh i niska vlažnost mogu izazvati suvu, ispucalu kožu, iritaciju i druge probleme. Evo nekoliko saveta za efikasnu negu kože tokom zimskih meseci:

Hidratacija: Koristite bogate, hidratantne kreme i losione kako biste zadržali vlagu u koži. Birajte proizvode sa sastojcima kao što su glicerin, hijaluronska kiselina, shea buter ili kokosovo ulje.

Zaštita od sunca: Iako je zima, sunčeva svetlost i dalje može oštetiti kožu. Koristite kremu sa zaštitnim faktorom (SPF) kako biste zaštitili kožu od UV zračenja.

Izbegavajte vruće kupke i tuševe: Dugotrajni vrući tuševi i kupke mogu isušiti kožu. Preporučuje se koristiti toplu vodu i skraćivati vreme provedeno pod tušem.

Piling: Redovno blago pilingovanje kože može pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija sa površine kože i poboljšati apsorpciju hidratantnih proizvoda.

Korišćenje ovlaživača: Vlaži vazduh u vašem domu koristeći ovlaživač kako biste očuvali optimalnu vlažnost u prostoriji.

Pravilna ishrana i hidratacija: Unosite dovoljno vode i konzumirajte hranu bogatu antioksidansima, vitaminima i mineralima kako biste podržali zdravlje kože.

Koža i hladnoća
Koža i hladnoća

Nosite odeću koja štiti od hladnoće: Uvek nosite odeću koja štiti kožu od hladnoće i vetra, kao što su šeširi, šalovi i rukavice.

Koristite nekomedogene proizvode: Ako imate problem sa aknama, birajte nekomedogene proizvode koji neće začepljavati pore.

Izbegavajte prekomernu upotrebu grejnih tela: Grejna tela mogu smanjiti vlažnost vazduha u prostoriji, što može isušiti kožu. Koristite ovlaživače kako biste to kompenzovali.

Redovne posete dermatologu: Ako imate ozbiljnije probleme sa kožom, poput ekcema ili psorijaze, konsultujte se sa dermatologom radi pravilnog lečenja i uputstava za negu.

S obzirom na to da svaka osoba ima različit tip kože, možda ćete morati prilagoditi svoju negu prema svojim specifičnim potrebama. Održavanje dosledne rutine nege kože tokom zime pomoći će vam da zadržite kožu zdravom i hidriranom tokom hladnih meseci.

Preporuka