back to top

Alergijska astma: Kako prirodno liječiti alergijsku astmu

Uz sve alergijske i respiratorne bolesti, alergijska astma čini većinu.

Alergijska astma je kronična bolest pluća okarakterizirana teškoćom disanja, kašljanja i povećane proizvodnje sluzi prilikom periodičnih napadaja.

Svježe pokošena trava i pelud mogu aktivirati alergijsku astmu.

Postoje određeni dugoročni i kratkoročni lijekovi koji se mogu uzimati za alergijsku astmu, ali također postoje i prirodni načini i kućna pomoćna sredstva za liječenje takvih tipova alergija.

7 prirodnih načina kako liječiti alergijsku astmu

1. Med je učinkovit lijek protiv astme. Uzmite žlicu meda pomiješanu u čaši vode svaki dan, do 3x dnevno da umirite simptome alergijske astme.

2. Češnjak je dobar lijek za astmu i alergije. Napravite đumbirov i češnjakov čaj tako da ih pustite da zajedno ključaju u vodi. Procijedite tekućinu i uzimajte dnevno dok se simptomi ne smire.

3. Kurkuma djeluje anti-upalno i može pomoći oslobađanju od astmatičnih alergija. Uzmite čajnu žličicu kurkuma praška sa čašom mlijeka 2 do 3x dnevno. Kurkuma se koristi kao prirodno sredstvo u liječenju probave i mnogih drugih simptoma.

Alergijska astma: Kako prirodno liječiti alergijsku astmu
Alergijska astma

4. Pomiješajte ulje gorušice i eukaliptusovo ulje u jednakom omjeru i protrljajte tu mješavinu na vaša prsa i područje vrata kako bi trenutno umirili simptome astme.

5. Luk također ima anta-upalna svojstva koja otvaraju dišne puteve prilikom astmatičnih napadaja. Dodajte kuhani luk u vašu dijetu kako bi pomogli u suzbijanju simptoma. Anti-upalna svojstva luka također smanjuju stezanje dišnih puteva prilikom napadaja astme.

6. Uzimajte vitamine kao što su folna kiselina, vitamin B12 i vitamin C. Studije su pokazale kako folna kiselina može smanjiti alergije i pomoći u smanjenju upale. Vitamin C ili hrana koja sadrži vitamin C, kao što su naranče, kivi i sok od naranče, imaju antioksidanse koji su važni u borbi protiv alergija povezanih s astmom.

7. Feferoni mogu pomoći da se prirodno otvore dišni putevi i smanji zagušenje. Dodajte feferone vašoj dijeti.

Alergijska astma: Kako prirodno liječiti alergijsku astmu
Alergijska astma: Kako prirodno liječiti alergijsku astmu

Kako živjeti s alergijom?

Astma je bolest koja u vrlo kratkom roku može postati opasna za život. Kako bi se napadaji događali u što manjem broju najvažnije je poznavati bolest općenito.

Trebalo bi naučiti znakove upozorenja, na primjer kihanje i curenje nosa. Napadaj bi se mogao spriječiti ako se na ovakve znakove brzo reagira.

Dobro bi bilo voditi dnevnik kako biste mogli ustanoviti koji su najčešći uzroci napadaja. Najbolje da iz stana ili kuće izbacite sve stvari koje sakupljaju veliku količinu prašine.

Dobro je baviti se nekim aktivnostima kao što su plivanje ili hodanje, no aktivnosti ne smiju nikako biti prenaporne jer bi mogle izazvati alergijsku reakciju.

Alergijska astma: Kako prirodno liječiti alergijsku astmu
Alergijska astma – Kako prirodno liječiti alergijsku astmu

Isto tako treba pripaziti na težinu jer bi se zbog prekomjerne težine mogla opteretiti pluća. Trebali bi izbjegavati stresne situacije jer one najčešće uzrokuju napadaje.

Potrebno je redovito odlaziti na kontrole kod liječnika kako bi plan liječenja bio ispravan.

Najčešće alergijske reakcije kod djece su alergijski rinitis, odnosno peludna groznica te kožne reakcije.

Peludnu hunjavicu najčešće uzrokuju alergijske reakcije na travu, pelud ili drveće, stoga je najčešća u proljeće i ljeto.

Ako se alergijska reakcija pokazuje kroz cijelu godinu tada je riječ o trajnom alergijskom rinitisu kojeg najčešće uzrokuju kućne grinje.

Kako ublažiti utjecaj peludne groznice

Isto kao i kod astme dobro bi bilo voditi dnevnik i tim zapisivanjem uočiti najčešće uzroke alergijske reakcije.

Kontrakcija peluda je isto tako jako važna, stoga pratite podatke koje objavljuju u novinama, internetu, radiju ili televiziji tijekom proljeća i ljeta. Pazite na količinu prašine u prostoru kojem živite.

Postoje razne vrsta alergija, ali kod svake je najbitnija pravodobna dijagnoza i liječenje koje će uvelike olakšati život s mnogobrojnim alergijama.

Preporuka za još članaka: