back to top

Kako se smiriti u stresnim situacijama (alkoholna pića i ljekovi)

Malo piće vam može pomoći da se opustite, na primjer, prije držanja govora, ali alkohol nije preporučljiv u mnogim drugim situacijama, kao što je razgovor za posao ili polaganje vozačkog ispita. Tu su par korisnih savjeta kako se smiriti u stresnim situacijama te kako pravilno postupiti pri smirivanju!

1. Previše pića ograničava vaše sposobnosti, a budete li se tako oslanjali na “nešto što će vam smiriti živce”, to vas može odvesti alkoholizmu.

2. Nikada nemojte uzimati lijekove za smirenje ili druge vrste lijekova osim ako ih nije propisao liječnik, a i u tom slučaju uzimajte ih u preporučenim količinama.

3. Ako vam je liječnik propisao kratku terapiju lijekovima za smirenje, nemojte ih prestati uzimati bez prethodnog savjetovanja s liječnikom i nemojte ih uzimati zajedno s alkoholnim pićima.

Savjeti za ostavljanje pušenja. Kao što se navika pušenja stiče postepeno, tako je i odvikavanje od pušenja proces u kojem pušač postepeno stiče nove navike i uči kako opstati kao nepušač. Napuštanje pušenja često znači i napuštanje pušačkog društva…

Pojam stresa prvi je tridesetih godina 20. stoljeća uveo kanadski liječnik mađarskog porijekla Hans Selye koji je stres definirao kao “sumu ukupnog trošenja organizma tijekom njegova životnog vijeka”. Selye je čvrsto vjerovao da postoji i “dobar…

Ako mislite da su uzroci vaše tjeskobe i uzrujanosti svugdje oko vas, smirite se jer i lijekovi su također u vašoj blizini. Evo par načina kako si možete pomoći i smiriti se kad se osjećate nervozno, uznemireno ili zabrinuto.