back to top

Iščašenje zgloba – Kako postupiti pri iščašenju zgloba

Najčešća iščašenja su ona ramena ili vilice, no bilo koji od zglobova također se može iščašiti  zglobovi prstiju na nogama i rukama, gležnjevi, zapešća, laktovi, kukovi ili zglobovi između kralježaka leđa i vrata.

Iščašenje zgloba je kad se krajevi kostiju izbiju ili izvrnu iz svojega položaja. 

Ozljedu najčešće prate i potrgani ligamenti (istegnuće), a ponekad i fraktura.

Iščašenje je vrlo bolno stanje koje pacijentu predstavlja ograničenja, ometajući ga u svakodnevnim aktivnostima.

Ali uz pravilno liječenje moguće je riješiti ovaj problem. Kada osoba osjeti opisane simptome ili posumnja na iščašenje, mora potražiti hitnu liječničku pomoć.

Kada je riječ o iščašenju ramena, radi se rendgenska snimka na temelju koje ortoped može vidjeti smjer i opseg iščašenja ili pridruženih prijeloma.

Tada će se rame postaviti na mjesto, nakon čega intenzivna bol nestaje. Rame je imobilizirano do nekoliko tjedana. Primjena leda 20 minuta, četiri puta dnevno, ublažava otekline i upalni proces.

Nakon što se rame oslobodi, započinje program fizioterapije za jačanje tetiva i mišića kako bi se spriječilo daljnje iščašenje.

Iščašenje zgloba – Kako postupiti pri iščašenju zgloba
Iščašenje zgloba – Kako postupiti pri iščašenju zgloba

Ali ako luksacija pridonosi nestabilnosti ramena, ona je stoga faktor rizika za daljnju ozljedu. Osobama koje se bave fizičkim aktivnostima i imaju veću nestabilnost preporuča se kirurško liječenje za jačanje struktura koje podupiru rameni zglob.

U mnogim slučajevima, luksacija se može ponoviti, pa je ortopedsko praćenje ključno u tim slučajevima. Kako bi se spriječili padovi, tijekom bavljenja sportom treba koristiti zaštitnu opremu.

Kako postupiti pri iščašenju zgloba | iščašenje zgloba simptomi

Simptomi mogu uključivati jaku bol, oticanje, modrice i otežano pokretanje zgloba. Često, ozlijeđen ud ili prst stoje u neprirodnom položaju.

1. Nikada nemojte pokušati sami gurnuti iščašen zglob natrag na njegovo mjesto: tretirajte ga jednako kao frakturu. Skinite ili prorežite usku odjeću ili prstenje kraj ozlijeđenog zgloba, imobilizirajte ga udlagom, a ozljedu ruke ili ramena dodatno imobilizirajte POVEZOM i odmah pozovite liječničku pomoć.

2. Na ozljedu možete staviti hladni oblog ili ledeni oblog kako biste ublažili oticanje i bol. Ozlijeđenome nemojte davati ništa za jelo i piće, u slučaju potrebe davanja opće anestezije tijekom medicinskog liječenja.

3. Kad se iščašeni zglob vrati na mjesto – jednostavnim namještanjem koje izvede liječnik ili se ponekad, vrati sam od sebe – lako je zaboraviti na ozljedu i smatrati je zacijeljenom. Ali nije tako: ozlijeđenim ligamentima i tkivu potrebni su tjedni za potpun oporavak. Ako se ozlijeđeni prerano počne služiti zglobom, bol i oticanje mogu se ponovno pojaviti, a postoji i mogućnost trajnog oštećenja zgloba.

Mlada djeca ponekad imaju djelomična iščašenja, pogotovo lakta ili ramena, koja se ne mogu vidjeti na rentgenskoj snimci.

Iščašenje zgloba – Kako postupiti pri iščašenju zgloba
Iščašenje zgloba – Kako postupiti pri iščašenju zgloba

Jedini simptomi su bol i osjetljivost ozlijeđenog dijela. Liječnik ili medicinska sestra mogu namjestiti zglob na njegovo mjesto.

Luksacija ramena može se pojaviti na različite načine, na primjer kada se ruka pomakne prema naprijed i kada se ruka pomakne unatrag.

Najčešći simptomi iščašenja ramena su jaka bol, jer rame nije na svom mjestu i dolazi do pojave deformiteta. Kontrakcija mišića utječe na pogoršanje boli i otok.

Iščašeno rame vidljivo nije na svom mjestu i izgleda dosta iskrivljeno. Osim toga, postoji utrnulost, grčevi u mišićima ramena.

Iščašenje zgloba – Kako postupiti pri iščašenju zgloba
Iščašenje zgloba – Kako postupiti pri iščašenju zgloba

Luksacija kuka nastaje kada zglob kuka nije na svom mjestu. Ovo je vrlo čest problem, zbog čega se smatra ozbiljnom situacijom koja zahtijeva hitnu liječničku pomoć jer uzrokuje intenzivnu bol i sprječava osobu da se kreće.

Iščašenje gležnja razlikuje se od prijeloma po tome što se kost ne lomi niti puca. Pacijent s ovom vrstom ozljede gležnja može osjećati intenzivnu bol, ograničenje pokreta, nemogućnost kretanja, vidljive promjene u području zgloba, otekline i modrice.

Svako od ovih stanja mora biti ispravno dijagnosticirano kako bi se dobila odgovarajuća njega. Iščašenje se ne smije dirati, masirati ili pokušavati namjestiti jer postoji mogućnost da je čak i došlo do prijeloma.

Preporuka za još članaka: