back to top

Kako prepoznati i lečiti upalu desni?

Kako prepoznati i lečiti upalu desni? U današnje vreme brzog i nezdravog života, upala desni odnosno gingivitis, je sve češća pojava.

Procena je da oko 80% odraslih boluje od upale desni.

Gingivitis je veoma ozbiljan problem, jer ako se ne povede računa o njemu, on vodi do težeg oboljenja (paradontoze) i na kraju može dovesti čak i do ispadanja zuba.

Uzroci upale desni

Uzrok upale desni je zubni plak, koji se taloži oko korena zuba. Zubni plak je prepun bakterija koje nepovoljno utiču na gleđ zuba, kao i na desni.

Na gleđ zuba utiču tako što izazivaju karijes, a na desni tako što izazivaju infekciju i povlačenje desni. Tako se stvaraju džepovi u kojima se talože štetni mikroorganizmi koji inficiraju okolno tkivo i na kraju ovo može dovesti do gubitka zuba.

Takođe desni mogu krvariti usred hormonskih poremećaja u trudnoći. Neki lekovi mogu kao neželjeni efekat izazvati hiperplaziju desni. Nedostatak vitamin C i akutna leukemija, takođe mogu biti razlozi upale desni.

Kako prepoznati i lečiti upalu desni?
Kako prepoznati i lečiti upalu desni?

Simptomi upale desni

Simptome upale desni je teško primetit. Gingivitis se razvija sporo. U početku su desni sjajne, mekane, crveno-ljubičaste i otečene. Siguran znak upale desni je krvarenje prilikom pranja zuba.

Lečenje upale desni

Univarzalni lek za upalu desni ne postoji i upala desni se ne leči lako. Potrebno je mnogo truda kako bi ste oporavili vaše desni. Za početak, potrebno je popraviti oralnu higijenu.

Korisitite meku četkicu za zube, a zube perite od korena ka vrhu i posebno budite nežni na mestima gde počinju desni. Možete koristiti dve četkice za zube, naizmenično, kako bi one uspele da se u popunosti osuše nakon korišćenja. Jednom nedeljno potapajte četkicu u vodonik-peroskid (ovo će uništiti nagomilane bakterije na četkici).

Možete koristiti i električnu četkicu za zube, jer se procenjuje da uništava 98% kamenca, dok klasična četkica uništava samo 48%. Koristite rastvore za ispirenje zuba i konac za zube. Masirajte desni barem jednom dnevno, a najbolje bi bilo posle svakog obroka.

Da bi ste uspešno izlečili upalu desni, popravljanje oralne higijene je samo preduslov. Potrebno je i da promenite neke svoje navike, kao i ishranu.

Kako prepoznati i lečiti upalu desni?
Kako prepoznati i lečiti upalu desni?

Za početak treba napomenuti da cigarete i alkohol veoma loše utiču na desni, jer oni otklanjaju vitamine i minerale iz našeg organizma, a da bi se upala desni lečila neophodno je da unosimo dovoljno odgovarajućih vitamina i minerala. Za zdravlje zuba i kostiju najvažniji je kalcijum.

Kalcijum treba unositi u prirodnom obliku pomoću namirnica u kojim ga ima najviše, kao što su mleko, žitarice, losos, brokoli, kelj… Da bi se kalcijum pravilno apsorbovao, potrban je vitamin D.

Vitamin D se uglavnom stvara u koži nakon izlaganja sunčevoj svetlosti. On se nalazi i u morskoj ribi (sardine, losos, tuna), mleku, jajima.. Tamno voće (grožđe, borovnice, kupine), južno voće, soja, crno vino i još neke namirnice će pozitivno uticati na oštećene desni jer sadrže bioflavonoide koji zajedno sa vitaminom C jačaju desni i obnavljaju oštećena tkiva.

Potrenbo je i unošenja vitamina B9 (folna kiselina) koji utiče na stvaranje crvenih krvnih zrnaca i regeneraciju tkiva. Da bi ste uneli dovoljno vitamina B9, preporučuje se da jedete zeleno povrće, koštunjavo voće, južno voće i integralne žitarice.

Zeleni čaj je takođe odličan lek za upalu desni, jer ubija bakterije koje utiču na stvaranje gingivitisa, a u isto vreme jača desni i zube. Naučno je dokazano da pljuvačka pozitivno utiče na zdravlje zuba i desni, jer sadrži jedinjenja koja štite gleđ od oštećenja. Tako da ako imate suva usta, to je problem koji treba otkloniti. Za to se predlaže korišćenje ulja nućurka.

Kako prepoznati i lečiti upalu desni?
Kako prepoznati i lečiti upalu desni?

Veoma se preporučuje korišćenje tečnosti za ispiranje usta. A evo kako možete sami napraviti tečnost:

  • Jednostavno rastvoriti morsku so u mlakoj vodi i svako jutro ispirati usta;
  • Tečnost za usta od rastavića će ojačati vaše desni. Ovu tečnost treba koristiti više puta u toku dana. Evo kako se priprema: Sa 5 dl vode prelijte kašičicu i po usitnjenog i osušenog rastavića. To ostavite da odstoji 30 min, a zatim procedite. U to dodajte kašičicu soli i promešejte;
  • Tečnost za usta od kore hrasta je odlična za dezinfekciju usta. Ovu tečnost možete koristiti više puta u toku dana, po potrebi. Priprema se tako što kašiku usitnjene i osušene kore hrasta prelijete sa 5 dl hladne vode i lagano prokuvate nekoliko minuta. Kada procedite i ohladite tečnost, dodajte 2-3 kašičice jabukovog sirćeta i promešajte;
  • Za dezinfekciju možete koristiti i tečnost od cvetova lavande. Suve cvetove lavande (jednu i po kašiku) preliti sa pola litra ključale vode. To treba ostaviti da odstoji 20 min, procediti i dodati malo meda.

U svakom slučaju, ukoliko primetite bilo koji od gore navedenih simptoma, najbolje je odmah se javiti svom stomatologu.

Preporuka za još članaka: