back to top

Jutarnji fitnes

Ako imate kod kuće mačku ili psa, dobro znate da se nakon buđenja ujutro – dobro proteže. Ove rituale nameće priroda! Ako ste se odlučili da ujutro počnete da radite vežbe neka one budu jednostavnije

Jutarnji fitnes nudi mnoge prednosti za vaše zdravlje. Ukoliko imate vremena ujutro preporučujemo da dan započnete sa fitnesom. U nastavku donosimo najbolje jutarnje vježbe.

Vežbe za leđa

Mišići leđa predstavljaju najvažnije prirodne ‘nosače’ kičme, omogućavajući nam uspravno i stabilno kretanje i lakše obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

  • Lezite na pod i istegnite leđa koliko možete. Najbolje je da se protežete u 3 serije od po 15 puta, postupno podižući gornji deo tela.
  • Lezite na stomak, ruke su savijene u laktovima, a čelo stavite među dlanove. Naizmenično podižite jednu, pa drugu nogu, a zatim ih podignite zajedno i kombinaciju ponovite 10 puta.
  • Lezite na stomak sa rukama ispruženim uz telo. Ruke moraju biti uz slabinski deo leđa, a dlanovi okrenuti prema gore. Savijte kolena, a glavu i čelo naslonite na prostirku. U isto vreme podignite ravno gornji deo tela, ruke i noge, i vratite se na početno poziciju.
jutarnji fitnes
Jutarnji fitnes nudi mnoge prednosti za vaše zdravlje

Nakon vežbanja je jako važno da obavite i vežbe istezanja i opuštanja mišića – da se opustite.

Trebalo bi da znate da su i kućne fitnes sprave vrlo efikasne. Aerobni trening daje više pozitivnih rezultata: obuhvata velike grupe mišića, potstiče potrošnju masnoća i kalorija, jača krvne sudove i povećava izdržljivosti tijela.

U isto vreme, smanjuje i stres, pa je dobro trenirati predveče ili uveče – nakon napornog dana na poslu.

Vežbe za trbušne mišiće

Kako godine prolaze, trbušni mišići se opuštaju, i zahtevaju ozbiljnu predanost i stalne vježbe, kako biste ponovo imali ravan i čvrst stomak.

  • Postoji veliki izbor vežbi za ravan stomak. Lezite na prostirku i podignite gornji deo tela, a donji neka bude ‘zalepljen’ za prostirku.
  • Nakon toga uradite niz vežbi sa podizanjem donjeg dijela tela, dok gornji deo ostaje na podu. Jedna mogućnost je da ‘vozite bicikl u vazduhu ili odradite niz vežbi podizanja gornjeg dela tela prema suprotnoj nozi, dok su noge podignute.
  • Na kraju, lezite na stranu i naizmenično podižite ‘gornju’ nogu, a zatim promenite stranu i ponovite vežbu drugom nogom.
jutarnji fitnes
Vežbe za trbušne mišiće

Protiv početničke nespremnosti

Vi već znate da je najteže započeti s vežbom. No, mislite o tome kao o zabavi, koja je uz to i od izuzetne važnosti za vaše zdravlje. Svi fitnes profesionalci se slažu da je bilo koje vežba dobra sve dok vam predstavlja zadovoljstvo da je radite.

Ako ste pomalo mrzovoljni ujutro i teško Vam je da se probudite, pokušajte da započnete s vežbama kod kojih ležite na podu. Pre ili posle vežbe za trbušnjake podignite i istegnite noge koliko možete. Recimo – kombinujte vežbe prebacivanja noge preko glave, sa ležanjem i ‘vožnjom bicikla’ u vazduhu.

jutarnji fitness
Jutarnji fitness za dobar početak dana.

Trenirajte sve mišiće

Jedan od zabavnih, ali i korisnih tretmana je lopta za pilates vežbe. Obzirom da je lopta nestabilna, vežbanje na njoj ide protiv gravitacije i time se aktivira više ‘dubokih’ mišića.

Ovo jačanje ‘dubokih’ mišića koji inače stabilizuju telo, može delovati preventivno na povrede leđa, kolena, skočnog zgloba, pa čak i ramena.

  • Kada sednete na loptu, aktivirate dorzalne (kičmene) i trbušne mišiće. Tako postičete pravilno i uspravno držanje.
  • Zabavite se skakanjem na lopti i podstaknite sagorevanje kalorija.
  • Veličina lopte na kojoj vežbate treba da bude prilagođena Vašoj visini – to je važno, jer kada sedite na njoj kukovi i kolena treba da budu pod uglom od 90 stepeni.
  • Ako ste visoki 165 cm, lopta bi trebala imati prečnik od 65 cm, a ako ste visoki preko 180cm lopta može biti 75 cm u obimu.

Preporuka