Kako vino sprečava starenje?

Kako vino sprečava starenje? Vinoterapija prija i telu i duši. Tretmani na bazi grožđa i vina relaksiraju, obnavljaju i podmlađuju kožu tela i lica.

Kako vino sprečava starenje? U vinu se ne krije samo istina, već i zdravlje i lepota. Lekovita, ali i kozmetička svojstva grožđa i vina poznata su još od antičkih vremena.

U Starom Egiptu, Vavilonu, Grčkoj i Rimu, grožđe i vino se nisu koristili samo za očuvanje zdravlja i telesne kondicije, nego i za negu, postizanje i očuvanje lepote i mladalačkog izgleda kože lica i tela.

Nega grožđem bila je popularna i na dvoru francuskog kralja Luja XIV. Plemići i plemkinje masirali su svoja lica sokom od grožđa da bi izbrisali tragove umora i učinili kožu mekom i sjajnom.

Vekovima kasnije, 1993. godine u francuskoj pokrajini Bordo, počela su istraživanja kojima je bila svrha da naučno potvrde pozitivno delovanje grožđa i vina na zdravlje i lepotu.

Tada je, između ostalog, otkriveno da koštice grožđa sadrže materije koje su mnogo korisnije u borbi protiv slobodnih radikala od antioksidanata i vitamina E i C.

Pošto je poznato da su slobodni radikali najodgovorniji za starenje kože, ubrzo su koncipirani i prvi kozmetički preparati na bazi polifenola dobijenog iz koštica grožđa.

Nešto kasnije, 1999. godine, otvoren je i prvi velnes centar koji je u ponudi imao vinoterapiju, odnosno različite kozmetičke kure bazirane na lekovitom delovanju grožđa i vina.

Kako vino sprečava starenje?
Kako vino sprečava starenje?

Vinom protiv starenja

Zahvaljujući sastojcima grožđa, a prvenstveno polifenolima, antioksidansima i voćnim kiselinama, vinoterapija ima dokazani antiejdžing efekat. Kozmetički tretmani sprečavaju prerano starenje, a ujedno ublažavaju znakove starenja kože tela i lica.

Tako koža postaje mekša i nežnija, dublje bore se ublažavaju, a sitne se povlače. Vinoterapija deluje i protiv čvrstog celulita jer ima drenažni efekat, tj. podstiče razgradnju masnih naslaga. Ona takođe podstiče i mikrocirkulaciju i produkciju kolagena, ali i izlučivanje otrova iz vezivnih tkiva.

Masne kiseline čuvaju vlažnost kože, jača se njeno tkivo pa ona postaje elastičnija. Istovremeno se izlučuje suvišna tečnost, čime se sprečava stvaranje bora, prvenstveno na problematičnim zonama.

Vinoterapija odstranjuje odumrle i oštećene ćelije, istovremeno podstičući stvaranje novih, pa se koža revitalizuje i regeneriše. Efikasna je i protiv neravnomerne pigmentacije i smeđih mrlja koje nastaju usled izlaganja suncu, delovanja hormona ili starenja.

Kozmetičkim tretmanima na bazi vina i grožđa koža se izbeljuje, a tamne mrlje se smanjuju ili potpuno nestaju.

Hranljive i lekovite materije koje se grožđem, sokovima i vinom unose u telo, smanjuju nivo holesterola u krvi, podstiču rad srca i krvotoka, sprečavaju prerano starenje, jačaju imunološki sistem, deluju antikancerogeno, ali i podstiču funkcije mozga i nervnog sistema.

Kako vino sprečava starenje?
Kako vino sprečava starenje?

Zašto je vino zdravo?

Vino se često smatra zdravim u umerenim količinama zbog nekoliko potencijalnih zdravstvenih koristi. Međutim, važno je napomenuti da prekomerna konzumacija alkohola može biti štetna za zdravlje, pa je ključno pridržavati se umerenosti. Evo nekoliko razloga zašto se vino smatra zdravim u umerenim količinama:

Antioksidanti: Crno vino sadrži antioksidante kao što su flavonoidi i resveratrol koji mogu pomoći u zaštiti tela od oksidativnog stresa i smanjenju rizika od bolesti srca.

Srce: Umerena konzumacija vina povezuje se sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Resveratrol u vinu može poboljšati zdravlje krvnih sudova i sniziti nivo lošeg LDL holesterola.

Kako vino sprečava starenje?
Kako vino sprečava starenje?

Dijabetes: Neke studije su ukazale na to da umerena konzumacija vina može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

Društveni aspekt: Vino se često konzumira u društvenim okruženjima, što može poboljšati emocionalno blagostanje i socijalnu povezanost.

Međutim, važno je napomenuti da se ove koristi odnose na umerenu konzumaciju vina, što obično znači jednu čašu dnevno za žene i do dve čaše dnevno za muškarce.

Prekomerna konzumacija alkohola može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući alkoholizam, povećani rizik od raka i oštećenje jetre. Takođe, neki ljudi su osetljiviji na alkohol od drugih, pa bi trebalo da se pridržavaju preporuka lekara ili potpuno izbegavaju alkohol ako imaju određene medicinske ili zdravstvene probleme.

Preporuka