back to top

6 zabavnih igara sa decom koje će ih dobro razdrmati

Kao roditelj 2 dečaka koji nikada nisu bili strastveni vežbači i koji su se celog života borili sa prekomernom težinom, već dugo vremena jedan od mojih prioriteta za je da osiguram da uživaju u fizičkoj aktivnosti i da ih naučim koliko je važno da budu zdravi i vode računa o svom izgledu i kondiciji.

Ako je vaše dete strastveni fudbaler, gimnastičar ili plesač, lako je ugraditi ove aktivnosti u njihov raspored, ali ako vaša deca nisu zainteresovana za sport, to će već biti malo teže.

Dakle, ako su vaša deca poput moje i nisu pokazala interesovanje za određeni sport, evo nekoliko zabavnih igara koje će ih dobro razdrmati i zamoriti.

Zapamtite da su aktivna deca zdrava deca i ako želite da se vaša deca više kreću, igranje igrica i aktivnosti koje ih podstiču da se kreću je jednostavan način da fitnes učinite zabavnim.

Lov na trofeje

Deca apsolutno vole lov na trofeje. Podešavanjem vremenskog limita za ovu igru deca će se kretati mnogo brže i ako su predmeti u lovu raštrkani po svim sobama u kući, onda će to biti jedan ozbiljan kardio trening kojeg neće biti ni svesni.

Ja najčešće zadajem izazove poput; pronađite 20 plavih predmeta u roku od 5 minuta, ili im dam listu stvari koje moraju da pronađu ili da grupišem lov u teme – kao što je nađi mi 20 stvari koje imaju brojeve itd…

Staza sa preprekama

Koje dete ne voli stazu sa preprekama? Većina gardskih parkova ima otvorene staze sa preprekama koje deca apsolutno obožavaju, učinite ih još zabavnijim tražeći od njih da vas pobede. Pridruživanje zabavnim vežbama će zaista podstaći decu da učestvuju, posebno ako nisu bili preterano zainteresovani.

Moji momci su prirodno takmičarski raspoloženi i koliko god ne volim da razmišljam o prizoru kako se penjem preko greda u lokalnom parku, moja deca me obožavaju dok to radim. Zato vas izazivam da i vi pokušate nešto slično.

Potraga za blagom

Ovo je omiljena igra moje dece i odlična fizička vežba. Takođe imam dodatnu prednost što mogu da koristim svoje kocke za vežbanje za ovu igru (možete koristiti i komad papira sa napisanim zadatkom). Sakrivam kocke (papir) po kući, deca moraju da traže jednu po jednu kocku i da se sa njom vrate u dnevnu sobu.

Zatim moraju da urade vežbu prikazanu na vrhu kocke, ili šta god ste napisali na komadu papira, npr. 10 zvezdanih skokova (’džamping džek’). Kada ovo završe, mogu tražiti sledeću kocku (parče papira). Ko prvi završi svih 6 vežbi i vrati svaku kocku u bazu (dnevnu sobu) je pobednik.

Borba jastucima

Ispričaću vam jednu istinitu priču… Kada su moji dečaci bili mali imali sam sofu sa koje su se svi jastuci mogli skinuti i oni su provodili većinu dana skidajući i stavljajući te jastuke. Sa njima su gradili utvrde, od njih su pravili tobogan, ili mini fitnes tramboline i to me je naprosto izluđivalo.

Kada pokupite i sortirate 12 jastuka previše puta da biste ih prebrojali, slobodno prvi bacite kamen. Prodao sam sofu i kupio novu sa fiksnim jastucima.

Nisam, ipak, tako strog otac i dozvoljavam im da se bore jastucima.  To je jedan od najboljih načina da se sagori sav taj višak energije i oni to vole jer znaju da je u pojedinim kućama tako nešto zabranjeno.

Takođe je pametno postaviti neka pravila, jer tučnjave mogu brzo izmaći kontroli. To je odlično sredstvo za ublažavanje stresa za decu, ali imajte na umu da može i izazvati stres – zato postavite pravila.

Odbojka s balonom

Deca jednostavno vole balone. Ovo je jedna jednostavna igra i lako je možete organizovati kod kuće. To je moj ’rzbijač dosade’, uvek imam balon u kući i to je aktivnost koju rado igraju i bez mog učešća.

To je, dakle, pobeda i za mene… Ja ću moći da napravim večeru u miru, a oni mogu da vežbaju dok se zabavljaju.

Igranka

Ovo je vrhunski trening za decu. U našoj kući dovoljno je da pomislim na igranku, a dečaci već navlače zavese u dnevnoj sobi, pale disko kuglu koju smo kupili kod „Kineza“ i puštaju MTV na televizoru.

Plesnu zabavu često začinimo igrama kao što su ’muzičke stolice’ ili ’muzičke statue’, a kada se situacija baš zakuva podelim im i ’partijanerske’ svetleće štapiće. Suvišno je reći da onda đipaju dok ne popadaju.

A koje su vaše metode za kanalisanje viška energije i kako namamite svoju decu na fizičku aktivnost?