back to top

Vežbajte, odbranite se od stresa

Naučnici su se u poslednje vreme bacili na istraživanje o tome kako sve vežbanje može da podstakne i poboljša funkcije mozga. Bez obzira na starost, pokazalo se da odvajanje vremena za vežbanje pozitivno utiče na mentalno zdravlje.

312577 vezbanje sweblogs.com f Vežbajte, odbranite se od stresa

Redukuje stres

Imali ste naporan dan u kancelariji? Prošetajte nakon posla ili idite u teretanu. Jedna od naj dobrobiti koje donosi vežbanje je oslobađanje od stresa. Znojenje i vežbanje smanjuje stres i povećava sposobnost tela da se lakše nosi s postojećim duševnim napetostima.

 

Podstiče osećaj sreće

Trčanje ili planinarenje može da bude naporno, ali definitivno je vredno truda. U nekim slučajevima vežbanje deluje kao antidepresiv, a samo 30 minuta vežbanja nekoliko puta nedeljno može da popravi raspoloženje.

 

Poboljšava samopouzdanje

Ako se stalno žalite da niste zadovoljni svojim izgledom, reči vam neće pomoći da nešto postignete – vežbanje hoće!

 

Uživancija na otvorenom

Da biste imali još veći podsticaj – vežbajte na otvorenom kad je lepo vreme. Ako izlazite po suncu, tu je i vitamin D, samo ne zaboravite da nanesete zaštitnu kremu.

 

Poboljšava rad mozga

Razne studije pokazale su da kardiovaskularne vežbe stvaraju nove moždane ćelije, takozvana neurogeneza, i poboljšavaju ukupnu efikasnost mozga. Stručnjaci veruju da vežbanje pomaže u boljem učenju, donošenju odluka i uopšte razmišljanju.