back to top

Okidači za ubrzavanje metabolizma

Metabolizam označava skup hemijskih procesa koji se odvijaju u našem organizmu da bi ga održali na životu.

Spori metabolizam je jedan od najčešćih krivaca za višak kilograma koji se uporno pojavljuje na vagi. Postoje rešenja kako za ubrzavanje metabolizma, a telo prisiliti na prestanak skladištenja i nagomilavanja sala.

Zbog njih organizam raste, razmnožava se i u mogućnosti je da održava svoju strukturu. Brzina kojom se ti procesi odvijaju utiče, između ostalog, i na našu težinu.

Osoba sa sporim metabolizmom teže koristi kalorije unesene u organizam koje se skladište u obliku masnih jastučića. Dobra vest je da se brzina metabolizma može podstaći….. Vežbanje…… Povećajte vašu fizičku aktivnost, time što ćete povećati broj vežbanja nedeljno, trajanje vežbanja ili tako što ćete uključiti zahtevnije vežbe…. 20 grama ugljenih hidrata pre vežbanja…

Pregrizite nešto što ima od 11 do 20 grama ugljenih hidrata pre vežbanja ujutro da biste telu osigurali supstance za vežbanje. Ako to ne učinite, telo će nastaviti s otpuštanjem glikogena iz jetre.

Okidači za ubrzavanje metabolizma
Okidači za ubrzavanje metabolizma

Mini-obroci

Konzumirajte više malih obroka tokom dana umesto dva velika obroka. Pridržavajte se ovog režima hranjenja: jelo-međuobrok-jelo-međuobrok-jelo, koji će zadržati vaš sistem za varenje na višem nivou.

Kofein

Razmislite o konzumiranju pića koje sadrže kofein ujutro i kasnije popodne da bi malo ubrzali metabolizam. Poznato je da kofein deluje kao stimulans.

Dodatna doza vitamina

Uzimajte dnevnu dozu multivitamina da biste bili sigurni da dobijate dovoljno vitamina i minerala koji omogućavaju da svarite hranu kako treba.

Okidači za ubrzavanje metabolizma
Okidači za ubrzavanje metabolizma

Voda

Povećajte unos tečnosti na minimalno dve litre vode dnevno jer kako je već poznato voda pospešuje izbacivanje toksina iz organizma i idealna je u borbi protiv lažnih signala gladi.

Šta je metabolizam?

Metabolizam je skup hemijskih reakcija koje se događaju u stanicama živih organizama kako bi održale život. Ove reakcije omogućuju organizmima da rastu, reproduciraju se, održavaju svoje strukture i reagiraju na svoju okolinu.

U ljudskom telu, metabolizam uključuje pretvaranje hranjivih tvari iz hrane u energiju, izgradnju i popravak stanica te eliminaciju otpadnih proizvoda.

Kako ubrzati metabolizam? Okidači za ubrzavanje metabolizma

Ubrzavanje metabolizma može vam pomoći da sagorijevate više kalorija, što može dovesti do gubitka težine i boljeg općeg zdravlja. Evo nekoliko načina kako možete prirodno potaknuti svoj metabolizam:

Vežbanje:

 • Aerobne vežbe: Redovita kardio vežba, poput trčanja, plivanja ili vožnje bicikla, može povećati vašu metaboličku stopu tijekom vežbanja i nakon njega.
 • Vežbe snage: Dizanje tegova i druge vežbe snage mogu povećati mišićnu masu, a mišići troše više kalorija čak i u mirovanju.
 • Intervalni trening visokog intenziteta (HIIT): Ovaj tip treninga, koji uključuje kratke periode visokog intenziteta praćene periodima odmora ili lagane aktivnosti, pokazao se efikasnim u ubrzavanju metabolizma.
ubrzavanje metabolizma
Okidači za ubrzavanje metabolizma
 1. Jedite dovoljno proteina:
  Proteini u hrani mogu povećati termogenezu, ili kalorije koje telo koristi tijekom probave, više od masti ili ugljikohidrata.
 2. Pijte vodu:
  Povećan unos vode može privremeno ubrzati metabolizam, posebno ako je voda hladna.
 3. Zeleni čaj:
  Zeleni čaj i ekstrakt zelenog čaja mogu povećati sagorevanje masnoće i mogu poboljšati metabolizam.
 4. Ne preskačite obroke:
  Redoviti obroci i užine tokom dana mogu sprečiti padove u metaboličkoj stopi.
 5. Dovoljno spavajte:
  Nedostatak sna može smanjiti broj kalorija koje telo sagoreva i promeniti način na koji telo obrađuje šećer, što može dovesti do debljanja.
 6. Izbjegavajte stres:
  Kronični stres može dovesti do hormonskih promjena koje usporavaju vaš metabolizam.
 7. Kofein:
  Kofein iz kave ili energetskih napitaka može privremeno ubrzati vaš metabolizam.
 8. Stojte više:
  Stajanje umjesto sjedenja može sagoreti više kalorija.
 9. Jedite male obroke tijekom dana:
  Umesto tri velika obroka, pokušajte jesti manje obroke češće tijekom dana.

Kao i uvijek, prije nego što napravite bilo kakve značajne promene u prehrani ili režimu vježbanja, preporučuje se konzultacija s liječnikom ili stručnjakom za prehranu.

Preporuka za još članaka: