back to top

Kako smršati na određenom delu tela

Kako smršati na određenom delu tela uz određene savjete za ishranu i teelovežbu?

Zadovoljni ste obimom struka, ali biste voleli da se rešite viška sala na butinama ili nadlaktici ili obrnuto. Onda vas zanima kako smršati na određenom delu tela? I za ovaj problem postoji rešenje.

Hormoni su odgovorni za raspored sala na našem telu. Ali nažalost, kod mnogih dama je prisutan hormonski disbalans. Hormonski disbalans je posledica zagađenog vazduha, nedovoljne fizičke aktivnosti, neodgovarajuće ishrane i mnoštva stresnih situacija.

Prema tome, uključite se u fizičku aktivnost, redukujte način ishrane i zaboravite na fast-food, boravite na svežem vazduhu i izbegavajte stres i nerviranje.

Masne naslage oko struka u vidu šlaufa ukazuju da je lučenje insulina van kontrole. Da biste to redukovali jedite što više morskih plodova, ribe, brokolija uz začine kao što su cimet, čili, a zasladite se borovnicama i brusnicama i pijte svakodnevno zeleni čaj.

Koristite hleb od integralnog brašna. Ovako ćete pročistiti organizam i lučenje insulina svesti na optimalnu meru. Izbacite iz upotrebe alkoholna i gazirana pića, slatkiše, pomfrit.

Kako smršati na određenom delu tela
Kako smršati na određenom delu tela

Naslage sala u predelu pazuha onemogućavaju Vas da nosite haljine i majice bez rukava i sa bretelama. Ne izgleda naročito lepo, svakako. Međutim, ova pojava može da bude znak da štitna žlezda ne radi kako treba, to jest da je sporiji nego što bi zaista trebalo, a obično je praćeno brzim zamaranjem i lošim raspoloženjem.

Bilo bi odlično da kupus, brokoli, prerađenu soju, kelj, repu, jagode i breskve jedete u što manjim količinama. Zamenite ih morskom travom, lososom, tunom, brazilskim oraščićima, crnim lukom, jetrom i integralnim žitaricama. Naravno, nerviranje i stres su Vam zabranjeni.

Salo na nadlakticama otkriva da se testosteron slabo luči u Vašem telu. Da biste to sanirali, potrudite se da češće vodite ljubav, da svakodnevno vežbate grupu mišića na nadlaktici, da dovoljno spavate i da niste pod stresom. Izbegavajte slatkiše, ali nema potrebe da gladujete. Uzinajte što više lososa, avokada i semena lana.

Masne naslage na bokovima i zadnjici eliminišete ako ishranu bazirate na povrću, voću, jogurtu i integralnim žitaricama. Ovaj problem se javlja ako je nivo estrogena veći od optimalnog. Smanjite upotrebu lekova za smirenje, kafe, alkoholnih i gaziranih pića.

Kako smršati na određenom delu tela
Kako smršati na određenom delu tela

Direktno ciljanje gubitka masnoće

Direktno ciljanje gubitka masnoće sa određenih delova tela, često nazivano “spot reduction” (ciljano smanjenje), je tema oko koje postoji mnogo nesporazuma.

Opšte shvatanje među stručnjacima je da ne možete specifično ciljati gubitak masnoće sa određenog dela tela samo vežbama za taj deo tela. Međutim, postoje strategije koje možete koristiti da biste oblikovali i tonirali određene delove tela.

Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti:

Opšti gubitak masnoće: Da biste smanjili masnoću na određenom delu tela, prvo morate smanjiti ukupnu masnoću tela. Ovo se postiže kombinacijom pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti.

Jačanje mišića na ciljanom delu tela: Iako ne možete ciljano gubiti masnoću, možete jačati mišiće na tom delu tela. Na primer, ako želite smanjiti masnoću na rukama, radite vežbe kao što su sklekovi, dizanje tegova ili triceps dips.

Kardio vežbe: Aerobne vežbe poput trčanja, plivanja, skakanja vijače i vožnje bicikla mogu pomoći u sagorevanju kalorija i smanjenju ukupne masnoće tela.

Balansirana ishrana: Konzumiranje uravnotežene ishrane bogate proteinima, zdravim mastima, celim žitaricama, voćem i povrćem pomoći će vam u gubitku težine.

Kako smršati na određenom delu tela
Kako smršati na određenom delu tela

Hidratacija: Pijenje dovoljno vode može podsticati metabolizam i pomoći u eliminaciji toksina.

Izbegavajte alkohol i prerađenu hranu: Ove namirnice mogu doprineti nakupljanju masnoće na telu.

Konstantnost: Biti dosledan u vežbanju i zdravoj ishrani ključno je za postizanje i održavanje rezultata.

Konsultujte se sa stručnjacima: Razmotrite mogućnost konsultacije sa nutricionistom ili trenerom kako biste razvili plan koji je prilagođen vašim individualnim potrebama.

Iako možda želite da se fokusirate na određeni deo tela, važno je zapamtiti da je celokupno zdravlje i blagostanje prioritet. Gubitak masnoće i toniranje određenih delova tela često dolaze kao rezultat opšteg zdravog načina života.

Preporučujemo i ove članke: