back to top

Kako kontrolirati i ublažiti simptome koje prati alergija na gluten

Najpoznatije alergije, koje je prilično lako liječiti, su one sezonske.

Jedna od učestalijih je alergija na gluten. Ako imate simptome alergije na gluten, testovima će biti utvrđeno što uzrokuje te simptome.

Kontroliranje alergija može se postići kombinacijom tretmana. Prvi korak u liječenju alergija je razgovor s liječnikom i testiranje, kojim treba ustanoviti o kojim je alergijama riječ. Ukoliko je u pitanju alergija na gluten, potrebno je promijeniti svoje dosadašnje navike.

Alergija na gluten – simptomi

Mnogi simptomi bolesti imaju slične karakteristike, pa je ponekad teško pronaći ‘osumnjičenika’. Alergija na gluten često je praćena čestim su želučanim problemima, kao što su uznemireni želudac i zatvor. Jedan od znakova da je posrijedi alergija na gluten isto tako je i njihov smanjen energetski nivo. Umor se iskazuje na različite načine, a česti su simptomi nadutost i zatvor. Tretmani za alergije obično uključuju nekoliko različitih aspekata – promjenu prehrane, vježbanje i eventualno uzimanje lijekova kako bi bili otklonjeni simptomi koji ometaju normalan život.

Kako kontrolirati i ublažiti simptome koje prati alergija na gluten
Kako kontrolirati i ublažiti simptome koje prati alergija na gluten

Mogućnosti MORA-terapije kod alergije na gluten

Klasična medicina i tretiranje celijakije, kao jedini lijek navodi strogu doživotnu bezglutensku dijetu za oboljele. Kada je riječ o klasičnom pristupu liječenju određene bolesti onda je ovo točna i dokazana preporuka za držanje zdravstvenog stanja pod kontrolom.

No, kao i kod brojnih drugih oboljenja, komplementarna medicina pruža nove mogućnosti za liječenje alergije na gluten. MORA-terapija je izvrsna mogućnost za rano otkrivanje postojanja alergije na gluten i nepodnošljivost proizvoda koji ga sadrže, ali i djelovanje na taj alergen.

Biorezonantna terapija “MO-RA” MOrell-RAsche temelji se na fenomenu da elektromagnetski valovi mogu dijagnosticirati pojedinu ljudsku bolest, pa tako i utjecati na nju. Putem elektroda, signal iz organizma se transformira te se stvara stimulans terapeutskog učinka.

Uz pomoć uređaja moguće je detektirati niz bolesti i deficita u organizmu, te stimuliranjem promjene u biorezonanci ljudskih stanica promijeniti, usporiti ili u potpunosti zaustaviti napredovanje bolesti. Biorezonanca stimulira individualni razvoj bez potrebe za medikamentima poput kortikosteroida i sl. te samim time ne razvija nuspojave koje često znaju biti opasnije od inicijalnog problema.

Kada se radi o alergiji na gluten onda se MORA-terapijom taj alergen, kao i bilo koji drugi, može poništiti, odnosno neutralizirati! AMOIC iskustva primjene MORA-terapije za otkrivanje i neutraliziranje alergena su pozitivna i u najvećoj mjeri je zabilježen uspjeh – od poboljšanja zdravstvenog stanja do potpunog neutraliziranja alergena.

Kako kontrolirati i ublažiti simptome koje prati alergija na gluten
Kako kontrolirati i ublažiti simptome koje prati alergija na gluten

Nikal je najalergeniji među metalima, magnetičan je i najčešće dolazi u legurama s bakrom, kromom, željezom i cinkom, koje se koriste u rafinerijama u proizvodnji goriva, izmjenjivača topline, ventila, proizvodnji nakita, zakovica za odjeću…

Danas je dobro poznata klasična klinička slika celijakije koja se prezentira s crijevnim simptomima. Ta se klinička slika najčešće ispoljava od 7.-24. mj. života. Kasnije se bolest češće ispoljava znakovima koji nisu vezani samo za probavni sustav…

Osjetljivost na gluten? Nedavna studija tvrdi da osobe koje su osjetljive na gluten ne moraju biti tako osjetljive kao što misle da jesu. Je li gluten glavni krivac? Umjesto toga, krivac može biti nešto, ne gluten. Istraživanje koje su vodili…

Jela bez glutena

Alergija na gluten ili celijakija ozbiljno utječe na prehrambene navike i izbor hrane. Osobe s ovim stanjem moraju strogo izbjegavati gluten, protein prisutan u pšenici, ječmu, raži i svim proizvodima koji iz njih proizlaze.

To može zvučati ograničavajuće, ali s pravim informacijama i kreativnošću, osobe s alergijom na gluten mogu uživati u raznovrsnoj i ukusnoj prehrani. U nastavku slijedi pregled nekih od najboljih jela koja su prikladna za ljude koji imaju alergiju na gluten.

1. Bezglutenska tjestenina s umakom od rajčice i povrća

Bezglutenska tjestenina postala je sve popularnija opcija u trgovinama, a napravljena je od različitih bezglutenskih sastojaka kao što su riža, kukuruz, kvinoja ili mješavine bezglutenskog brašna. Ove tjestenine mogu poslužiti kao osnova za brojne jela. Jednostavan umak od rajčice, sa svježim povrćem kao što su tikvice, paprike i špinat, ne samo da je ukusan već i nutritivno bogat izbor.

2. Piletina pečena s limunom i začinskim biljem

Piletina je odličan izvor proteina i lako se priprema na različite načine. Za osobe koje izbjegavaju gluten, pečena piletina s limunom, češnjakom, ružmarinom ili timijanom može biti izvrstan izbor. Serviranje uz prilog od kuhanih ili pečenih povrća poput brokule, mrkve ili slatkog krumpira čini ovo jelo kompletnim i zadovoljavajućim obrokom.

Kako kontrolirati i ublažiti simptome koje prati alergija na gluten
Kako kontrolirati i ublažiti simptome koje prati alergija na gluten

3. Salata od kvinoje

Kvinoja je sjemenka bogata proteinima koja je prirodno bez glutena. Može se koristiti kao baza za nutritivno bogate salate. Pomiješajte kuhani kvinoju s raznolikim sastojcima poput nasjeckanog povrća, crnih maslina, nasjeckane metvice i prelite limunovim sokom i maslinovim uljem. Ovo jelo je savršeno kao lagani ručak ili prilog uz meso ili ribu.

4. Rižoti

Riža je još jedna sigurna namirnica za osobe s alergijom na gluten. Rižoti se mogu pripremati na različite načine, s povrćem, morskim plodovima ili mesom, uz dodatak začinskog bilja i začina za dodatni okus. Važno je koristiti čistu juhu bez glutena kao osnovu za kuhanje, kako bi jelo ostalo sigurno za konzumaciju.

5. Polpete od povrća

Polpete od povrća mogu biti ukusna i hranjiva opcija za ručak ili večeru. Koristite kombinaciju naribanog povrća kao što su tikvice, mrkva ili slatki krumpir, pomiješano s bezglutenskim brašnom ili mrvicama za vezivanje, te dodajte začine po želji. Pečene u pećnici, ove polpete su zdrava alternativa tradicionalnim mesnim okruglicama i mogu se servirati s različitim umacima koji ne sadrže gluten.

6. Voćne salate i smoothieji

Voće je prirodno bez glutena i može biti osnova za brojne desertne ili međuobrok opcije. Voćne salate, svježe ili kao dio hladnih desertnih krema, pružaju osvježenje i vitamine. Smoothieji su također odličan način za kombiniranje voća s drugim hranjivim sastojcima kao što su bademovo mlijeko, jogurt bez glutena ili sjemenke poput chia sjemenki.

7. Bezglutenski kruh i peciva

Iako je kruh uobičajeno pun gluten, postoji mnogo bezglutenskih opcija koje koriste alternativne sastojke kao što su bezglutensko brašno, tapioka ili brašno od amaranta. Domaći bezglutenski kruh može biti zadovoljavajući projekt za pečenje, a gotove mješavine za peciva dostupne su za one koji traže brže rješenje.

8. Jela na bazi kukuruza

Kukuruz je još jedna namirnica bez glutena koja se može koristiti u različitim oblicima, uključujući kukuruzne tortilje koje su odlična baza za tacos ili burritose. Kukuruzni čips uz svježi guacamole ili salsa dip također može biti izvrstan bezglutenski snack.

Implementacijom ovih jela u svoju prehranu, osobe s alergijom na gluten mogu uživati u raznolikom i ukusnom jelovniku, dok istovremeno osiguravaju da njihova prehrana ostane sigurna i zdrava. Uz malo kreativnosti i pažnje na sastojke, moguće je uživati u obrocima bez straha od alergijskih reakcija.

Preporuka za još članaka: