back to top

Greške nakon raskida

Raskid veze može biti jedno od najtežih iskustava kroz koje osoba može proći.

Emocije su snažne, a bol može biti duboka. U ovom periodu važno je izbeći određene greške nakon raskida.

Jer važno je znati da, iako se može činiti nemogućim, preboljevanje raskida je proces koji vodi ka ličnom rastu i emocionalnom isceljenju.

U ovom tekstu, istražićemo strategije kako preboleti raskid i šta izbegavati nakon raskida kako bismo ubrzali proces oporavka i ponovo pronašli unutrašnji mir.

Greške nakon raskida
Greške nakon raskida

Faze prebolevanja raskida

Prihvatanje Realnosti: Prvi korak ka isceljenju je prihvatanje činjenice da je veza završila. Negacija može samo produbiti bol. Prihvatanje ne znači biti srećan zbog situacije, već priznati realnost kako biste mogli krenuti napred.

Dozvolite sebi da osetite bol: Potiskivanje emocija može dovesti do dugoročnih emocionalnih problema. Važno je dozvoliti sebi da osetite sve emocije koje dolaze s raskidom – tugu, ljutnju, razočaranje. Ovo je zdrav deo procesa isceljenja.

Potražite podršku: Razgovor s prijateljima, porodicom ili profesionalnim savetnikom može vam pomoći da se izborite sa bolom. Podela osećaja s drugima može pomoći u olakšavanju emocionalnog tereta.

Fokusirajte se na sebe: Raskid može biti prilika za lični rast. Posvetite vreme svojim hobijima, interesima i zdravlju. Fizička aktivnost može posebno biti korisna jer podiže nivo endorfina, hormona sreće.

Postavite granice: Nakon raskida, važno je postaviti jasne granice između vas i vašeg bivšeg partnera. To može uključivati ograničavanje ili prekid kontaktiranja, što može pomoći u smanjenju emocionalne boli i omogućiti vam prostor koji vam je potreban da se oporavite.

Prebolevanje raskida je proces koji zahteva vreme, strpljenje i rad na sebi. Važno je setiti se da, iako bol može biti intenzivna, ona nije trajna.

Kroz proces isceljenja, možete naučiti više o sebi, svojim potrebama i željama, te krenuti napred jači i spremniji za buduće odnose. Setite se, fokusiranje na sebe i svoje dobrobiti, uz podršku voljenih, ključ je za prolazak kroz teška vremena i pronalaženje sreće i zadovoljstva u životu.

Greške nakon raskida
Greške nakon raskida

Ovo su najčešće greške nakon raskida

Svako na raskid reaguje drugačije: Neke devojke se povlače u sebe, neke glumataju da su presrećne, a svaka napravi barem jednu od ovih grešaka.

1. Uhođenje na Facebooku

Klasična greška nakon prekida: Umesto da se zabavljaš i pokušavaš da ga zaboraviš, ti visiš na Facebooku i pokušavaš dešifrovati značenje pesme koju je stavio na svoj zid. On je verovatno u gradu i ne misli na tebe, pesma sigurno nema veze s tobom, a na ovaj način samo sebi produžavaš patnju.

2. Novi tip u roku od nedelju dana

Nakon raskida, najbolje je sačekati pre nego što skočiš u vezu s novim tipom. Ako si ti ostavljena, sigurno još nisi imala vremena procesuirati šta se tačno dogodilo, a novi dečko  će ti samo privremeno skrenuti misli s bivšeg: Nakon nekog vremena ćeš morati da se suočiš sa činjenicama.

3. Hvalisanje novim tipom

Učiniti bivšeg dečka ljubomornim ima svoje prednosti, ali ako već nakon nekoliko dana počneš stavljati slike zgodnih tipova s kojima se družiš na Facebook ili se počneš hvaliti njegovim prijateljima da imaš novog,boljeg tipa, svi će znati da samo pokušavaš da izgledaš kao da te je ba briga (a ustvari…).

Greške nakon raskida
Greške nakon raskida

4. Pas umesto dečka

Mnoge devojke nakon raskida pokušavaju popuniti emocionalnu prazninu, a iako je kupovina ili udomljavanje životinje super stvar, nije rešenje u ovom slučaju. Nije prirodno svaliti sav teret na jadnu životinju: Ako ne možeš biti sama, ne bi trebalo da  očekuješ od ljubimca da te uteši.

5. Radikalni makeover

Pramenovi ili šiške su jedno, ali ako nakon raskida odlučiš odrezati svoju dugu kosu i zameniti je otkačenom frizurom samo kako bi dokazala da si nova osoba, velike su šanse da ćeš zažaliti.

Prirodno je hteti nešto novo, ali najveća promena mora doći iznutra. Ako fizičkom promenom želiš izbrisati nešto što te muči iznutra, nećeš uspeti: Bićeš ista osoba, s istim problemima – i drugom frizurom.

6. Zloupotreba supstanci

Izbegavajte upotrebu alkohola, droga ili bilo koje druge supstance kao način da umanjite bol. To može dovesti do dugoročnih zdravstvenih problema i otežati proces oporavka.

7. Izolacija

Iako je važno imati vremena za sebe, potpuna izolacija od drugih može povećati osećaj usamljenosti. Održavajte kontakt s porodicom i prijateljima koji vas mogu podržati.

8. Osvećivanje

Osećaj ljutnje je normalan, ali djelovanje na temelju tih osećaja kroz osvetu ili pokušaj da se naudi bivšem partneru samo će produžiti vašu bol.

Preporuka za još članaka: