back to top

Psi čuvaju bebe od infekcija

Prisustvo psa u kući u kojoj se čuva beba ne mora da brine roditelje, jer, kako pokazuju rezultati studije sprovedene u Finskoj, mališani koji provode vreme sa kucama imaju manje šanse da dobiju infekciju uha i respiratornih puteva od dece koja nemaju ljubimce.

beba pas 3 Psi čuvaju bebe od infekcija

Bebe koje provode vreme sa psima imaju manje šanse da dobiju infekciju uha i respiratornih puteva od onih koje nemaju te životinje za kućne ljubimce, navodi se u najnovijoj studiji.

U studiji objavljenoj u američkom žurnalu Pedijatrija, nije navedeno zašto, ali stručnjaci kažu da, ako se provodi jedan deo dana sa psima, to može da ojača imuni sistem deteta u prvoj godini života.

Mačke, takođe, mogu da zaštite bebe, mada je efekat zaštite slabiji nego kada su u pitanju psi.

Istraživanje je sprovedeno na 397 dece u Finskoj čiji su roditelji vodili dnevnik svake nedelje beležeći njihovo zdravstveno stanje u periodu detetove prve godine života počevši od devete do 52. nedelje.

Bebe u domovima koji imaju mačke ili pse imale su oko 30 odsto manje simptoma respiratornih infekcija, što uključuje kašljanje, teško disanje, iziritiranu nosnu duplju (zapušen nos ili curenje nosa) i temperaturu.

Najveći nivo zaštite utvrđen je kod dece u čijoj kući pas boravi oko šest sati dnevno, u poređenju sa decom koja nisu imala nijednog psa ili sa onom čiji je ljubimac stalno van kuće.