Kućni ljubimciPsi čuvaju bebe od infekcija

Psi čuvaju bebe od infekcija

Prisustvo psa u kući u kojoj se čuva beba ne mora da brine roditelje, jer, kako pokazuju rezultati studije sprovedene u Finskoj, mališani koji provode vreme sa kucama imaju manje šanse da dobiju infekciju uha i respiratornih puteva od dece koja nemaju ljubimce.

beba pas 3 Psi čuvaju bebe od infekcija

Bebe koje provode vreme sa psima imaju manje šanse da dobiju infekciju uha i respiratornih puteva od onih koje nemaju te životinje za kućne ljubimce, navodi se u najnovijoj studiji.

U studiji objavljenoj u američkom žurnalu Pedijatrija, nije navedeno zašto, ali stručnjaci kažu da, ako se provodi jedan deo dana sa psima, to može da ojača imuni sistem deteta u prvoj godini života.

Mačke, takođe, mogu da zaštite bebe, mada je efekat zaštite slabiji nego kada su u pitanju psi.

Istraživanje je sprovedeno na 397 dece u Finskoj čiji su roditelji vodili dnevnik svake nedelje beležeći njihovo zdravstveno stanje u periodu detetove prve godine života počevši od devete do 52. nedelje.

Bebe u domovima koji imaju mačke ili pse imale su oko 30 odsto manje simptoma respiratornih infekcija, što uključuje kašljanje, teško disanje, iziritiranu nosnu duplju (zapušen nos ili curenje nosa) i temperaturu.

Najveći nivo zaštite utvrđen je kod dece u čijoj kući pas boravi oko šest sati dnevno, u poređenju sa decom koja nisu imala nijednog psa ili sa onom čiji je ljubimac stalno van kuće.

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!