back to top

I ribicama treba osveženje

Tropske vrućine nam ne daju mira i većina sanja da se rashladi u nekoj reci, moru ili jezeru. Da li verujete da i ribice u akvarijumu sanjaju isto? Iako borave u vodenoj sredini, potrebno ih je rashladiti od letnjih žega.

ribice I ribicama treba osveženje

Idealna temperatura vode u akvarijumu za hladnokrvne ribice je do 25, maksimalno 28 stepeni, a leti je sobna temperatura znatno iznad 30.

– Temperatura vode je uvek niža od vazduha, ali kada je napolju preko 32 stepena, posebno ako to traje danima, ove se temperature izjednačavaju. Ribicama nestaje kiseonika i one odlaze na površinu kako bi mogle lakše da dišu. To je znak da treba pojačati areaciju (dotok kiseonika) nabavkom jačih vazdušnih pumpi, što nije veliki izdatak – kaže za „Alo!“ Jelena Radoičić iz „Akvabazara“.
Instant rešenje

Jedan od načina hlađenja je povremeno ubacivanje kockica leda ili zaleđene plastične flaše u akvarijum, obavezno na mesto gde je najbrži protok vode kako bi se temperatura spuštala ravnomerno.

– Ovo je instant rešenje kada vidite da su sve ribice konstantno na površini u potrazi za kiseonikom. Flašu možete držati dan-dva, dok se led ne otopi, a onda je zameniti drugom – savetuje Jelena.

I ribice vole klimu

Ipak, najjednostavniji način da vam se ribice ne skuvaju jeste da akvarijum bude u prostoriji u kojoj se nalazi klima, a temperaturu treba održavati na 25 stepeni.
– Postoje posebne klime za akvarijume, ali su one skupe (oko 450 evra), pa je bolje uzeti klasičnu klimu – kaže naša sagovornica.

Leti manje hrane

Pravilo da leti jedemo manje, odnosno laganiju hranu, važi ne samo za nas već i za ribice – njima obroke treba prepoloviti. Time će u akvarijumu automatski biti više kiseonika. Osim toga, jednom nedeljno obavezno treba menjati trećinu vode, nikako svu vodu, jer ono što nama izgleda kao čista voda za njih je ubistvo, savetuje Jelena.