back to top

Prva pomoć za psa

Vaši ljubimci izloženi su brojnim opasnostima. Neke od njih mogu biti manje i bezopasnije, ali u slučajevima većih nesreća kada je život vašeg pas ugrožen, prvu pomoć, koja je presudna, morate pružiti vi.

psi Prva pomoć za psa

Pomoć koju treba primeniti na životinjama slična je onoj koja se koristi kod ljudi. Pribranost u tim trenucima je neophodna, zato naučite nekoliko korisnih saveta i savladajte tehnike prve pomoći. Neka vas nezgode ne iznenade i ne dočekaju nepripremljene.

Ukoliko na vreme nabavite adekvatan medicinski pribor, predupredićete tragične ishode. Iako pojedine delove vašeg pribora za prvu pomoć možete iskoristiti i za vašeg ljubimca, veterinari savetuju da vlasnici pasa za životinje obezbede posebnu opremu.
Potrebno je nabaviti sledeće stvari koje u svakom trenutku morate imati u vašem domu ili prevoznom sredstvu:

  • termometar
  • pinceta
  • zaobljene makaze
  • zavoji širine 5 i 10 centimetara, flasteri, gaza i vata neophodni su za pružanje prve pomoći.

Dodatnu opremu čine stare čarape, plastične vrećiće za čuvanje zavoja i štapići sa vatom. Nužno je imati i odgovarajuće lekove, jer pribor treba da sadrži antiseptičku mast i tečnost, cinkovu mast, sredstvo za ispiranje očiju i ušiju, medicinski tečni parafin i kaolin tablete.
Iako ne možemo u potpunosti uticati na to da li će naš pas doživeti nesreću, ishodi nezgoda u velikoj meri su pod našom kontrolom.
Sledite sledeće korake i ukažite vašem psu prvu pomoć:

  • Oprezno pomeriti psa sa mesta nesreće.
  • Pas može osetiti vaš strah i dodatno se uznemititi, pa je najvažnije da osatne te pribrani.
  • Zbog straha i boli, pas u trenucima pružanja pomoći postaje opasan. Napravite od komada užeta ogrilicu ili brnjicu, ali se potrudite da ogrilca ne steže previše psa.
  • Proverite koliko su povrede velike. Važno je ustanoviti kakvi su pokreti disanja, ima li većih krvarenja, bledih desni ili preloma. Ukoliko pas može posle nesreće stajati na nogama, povrede neće ostaviti velike posledice.
  • Obavestite u međuvremenu najbližeg veterinara o nesreći. Kako bi za vaš odlazak u ordinaciju sve bilo pripremljeno, recite lekaru detalje nesreće.

Na ovaj način uspešno ćete sanirati postejeće i izbeći još veće povrede. Učestalost povreda pasa i broje potencijalne opasnosti kojma su ove životinje izložene upozoravaju ljude da je učenje prve pomoći neophodno.
Više o psima, njihovoj ishrani i odgoju možete da pronađete na forumu “Priroda pasa” (www.prirodapasa.net)