back to top

Mačka iz visokog društva

maca1 Mačka iz visokog društvaJoš od vremena kraljice Viktorije i ruskih careva, ruska plava mačka uživala je posebne privilegije na dvorovima vladara, ali zbog toga nije postala hladna i nepristupačna. 

Naprotiv, svi se slažu u tome da je veoma privržena porodici i da nema nikakve posebne prohteve.

To je umiljata i mirna mačka s kojom uvek možete da se poigrate, ali vam nikad neće dosađivati. Mada stidljiva po prirodi, u svakom trenutku je spremna da pokaže koliko vam je odana.

Miljenice careva
Vlasnici i odgajivači ove rase kažu da su ruske plave mačke veoma inteligentne i u stanju su da nauče mnoge veštine, kao što je otvaranje vrata ili donošenje raznih predmeta. Sposobne su da osete kad ste neraspoloženi i onda pokušavaju da vas razvesele raznim nestašlucima, ili vam sednu u krilo i šapama vas dodiruju po licu kako bi vas oraspoložile. U stvari, kraljevska obeležja više su povezana sa istorijom ovih mačaka nego sa njihovim karakterom.

U zemlji iz koje potiču bile su miljenice careva i uživale u lagodnom dvorskom životu, a 1860. godine jednu od ovih mačaka doneli su iz Rusije u Englesku, na dvor kraljice Viktorije. U Engleskoj su ih u početku ukrštali sa plavim britanskim kratkodlakim, što je izazvalo nedoumice kad je reč o punovažnosti ruskog pedigrea. U to vreme, mačke su u Engleskoj klasifikovali prema dužini i boji dlake, pa su u grupu plavih kratkodlakih svrstana dva tipa ovih mačaka, “britanski” i “strani”. Tek 1948. godine za “strani tip” usvojen je naziv ruska plava.

Uprkos ukrštanju sa britanskom plavom, ruska plava je ostala sasvim drukčija mačka, što se vidi iz zapažanja nekih sudija na felinološkim izložbama. Prema jednom opisu iz 1951. godine, ruska plava mačka je vižljasta, sa izduženom, trouglastom glavom, velikim, šiljatim ušima na širokoj osnovi, dugačkim, vitkim nogama, zelenim očima i dlakom koja po teksturi podseća na pliš ili krzno foke.

Danas su ove mačke veoma rasprostranjene i omiljene širom sveta, a po naravi i izgledu lako ih je razlikovati od drugih rasa. Prepoznatljive su po kratkoj, gustoj dlaci plavičaste boje, a svaka vlas na vrhu je srebrnasta. Zahvaljujući ovom “silver tippingu”, dlaka ruske plave mačke ima karakteristične srebrnaste prelive koji se najbolje uoče na dnevnom svetlu. Zbog svoje gustine, dlaka ne prileže uz telo, nego stoji uspravno.

Inače, ruska plava ima krupne, okrugle i razmaknute oči jasno zelene boje, što predstavlja lep kontrast u odnosu na boju dlake. Glava joj je trouglasta sa ravnim profilom, a uši velike, šiljate, sa širokom osnovom i postavljene sa strane. Telo joj je izduženo, sa finim skeletom i snažnom muskulaturom, a čiste linije i graciozno držanje doprinose njenom kraljevskom izgledu.

Blaga narav
Ruska plava je inteligentna, umiljata mačka koja voli miran život. Često se obraća vlasniku mekim, prijatnim glasom, kao da želi s njim da razgovara, mada ženka u teranju može da bude bučna kao i sve druge mačke. Prema iskustvima odgajivača, ruska plava mačka privržena je vlasniku, ali nije mnogo zahtevna. Vole da ih uzmete u naručje i mazite, ali ima i onih koje nisu toliko trpeljive. Bez obzira na sve, to su veoma pitome i odane mačke i zbog toga su omiljene kod starijih osoba. Podjednako su nežne u odnosima sa decom i spremne da podnesu njihov grub i nespretan način ophođenja. Uvek će se radije izmigoljiti iz njihovih ruku, nego što će ih ogrebati ili ujesti.

Ove mačke poznate su po tome što znaju da otvore vrata kako bi ušle u drugu prostoriju, ili tamo gde im stoji hrana. Vole i da donose predmete koje im bacite i mogu to beskrajno da ponavljaju. U stanju su da vam usred noći donesu u krevet neku igračku, očekujući da ćete se poigrati s njima. Veoma su senzibilne i mogu da osete kako ste raspoloženi. Ako ste loše volje, izvode razne vratolomije pokušavajući da vam poprave raspoloženje, a kad umorni dođete s posla, umiljavaju se oko nogu i tako pomažu da se opustite.

Nega krzna
Za razliku od nekih rasa kao što su persijske, ruske plave mačke nisu zahtevne za održavanje. Za negu njihovog krzna dovoljno je povremeno timarenje, osim u sezoni linjanja kad treba odstraniti mrtvu dlaku. Pritom je bolje koristiti mekanu četku nego češalj. Ne treba preterivati u timarenju, jer može da se odstrani poddlaka i izgubi efekat raskošne, plišane teksture dlake. Mnogi vlasnici preporučuju timarenje rukom, uz nekoliko kapljica vode, kako bi se lakše odstranila olinjala dlaka. Isto tako, poželjno je povremeno izgladiti dlaku komadom jelenske kože ili svile, kako bi dobila svoj prirodan sjaj.