back to top

20 čudesnih primena maslinovog ulja

Najbolje primene maslinovog ulja

Bez malo maslinovog ulja mnoga jela nemaju savršen ukus, ali je ova zdrava namirnica poželjna i kao čistač u domaćinstvu. Postoje mnoge primene maslinovog ulja u domaćinstvu a u nastavku saznajte koje su najučinkovitije.

1. Očistite masnoću sa ruku

Utrljajte malo ulja i soli na ruke i uklonite tvrdokorne masnoće.

2. Skinite žvakaču gumu
Namočite vaticu u maslinovo ulje i zalijepite je na površinu gdje je žvakača guma. Neka odstoji nekoliko minuta. Razgradit će ljepljive tvari i skinut ćete je bez problema.

3. “Začinite” posuđe

Utrljajte maslinovo ulje na dasku za sečenje ili njime premažite činiju za salatu.

4. Skinite nalepnice
Deca su majstori u lepljenju nalepnica po stanu, a vi naravno želite da ih uklonite. Ništa lakše. Premažite nalepnicu maslinovim uljem, pustite da odstoji nekoliko minuta i odlepite.

Najbolje primene maslinovog ulja
Najbolje primene maslinovog ulja

5. Napravite lampu za slučaj nužde

Napunite činiju maslinovim uljem i u nju uronite fitilj sveće, tako da jedan kraj fitilja ostane iznad površine ulja.

6. Sprečite lepljenje
Šoljicu, koja vam služi kao mera za namirnice pri pravljenju jela, ili kašiku premažite maslinovim uljem. Tako se za njih neće lepiti namirnice poput meda.

7. Popravite rajsferšlus
Namažite ga uljem i videćete kako će kliziti mnogo lakše, pa vam neće stvarati probleme kada želite da ga zakopčate ili otkopčate.

8. Oporavite biljke
Listove biljki premažite uljem. Zasijaće i izgledati zdravije.

9. Ispolirajte nameštaj
Suvu krpu natopite maslinovim uljem, a potom njomprebrišite drvene površine.

10. Oterajte krtice iz bašte
Natopite krpu maslinovim uljem i stavite na rupu koju je iskopala krtica. To će je oterati, jer ona ne podnosi taj neugodan miris.

11. Sprečite starenje kožne odeće
Ako imate kožnu jaknu ili rukavice premažite ih uljem, jer ćete im tako dodati vlažnost i izgladiti pukotine.

12. Neka vaši lonci blistaju
U posuđe od nerđajućeg čelika ili mesinga utrljajte maslinovo ulje, a potom ispolirate suvom krpom.

13. Očistite alat
Alat premažite maslinovim uljem nakon korišćenja. Sprečiće skupljanje prašine i omogućtiti alatu da dobije lep sjaj.

14. Pomozite mačkama da budu ponosne na svoju dlaku
Dodajte par kapi maslinovog ulja u mačju hranu. Ne samo da će i ta hrana imati odličan ukus, već će mačkinim dlakama dati veći sjaj.

Najbolje primene maslinovog ulja
Najbolje primene maslinovog ulja

15. Negujte šape svog psa
Mažite mu šapice maslinovim uljem, ako su ispucale zbog šetnji. Efekat će biti nežne i glatne šape.

16. Za sjaj cipela
Na mekanu i čistu krpu stavite ulje i energično istrljajte obuću. Ispolirajte ih mekanom i suvom krpom.

17. Ispolirajte podove
Prebrišite parket mekom i suvom krpom, koju ste natopili maslinovim uljem. Potom pređite suvom krpom i pažljivo hodajte.

18. Napravite sapun
Ako ste među onima koji izrađuju stvari u kućnoj radinosti, maslinovo ulje je odlično za izradu sapuna, jer je nežan i umirujući prirodan sastojak.

19. Da vrata više ne škripe
Vrata vas iritiraju svojim škripanjem? Stavite nekoliko kapi maslinovog ulja na šarku i ostavite da deluje.

20. Uklonite otiske prstiju
Stavite malo maslinovog ulja na krpu i ispolirajte posuđe od nerđajućeg čelika, kućne aparate ili srebro.

Zašto je maslinovo ulje zdravo?

Maslinovo ulje, često nazivano “tečnim zlatom”, jedan je od temeljnih sastojaka mediteranske prehrane, poznate po svojim brojnim zdravstvenim koristima.

Ovo dragocjeno ulje, dobiveno iz ploda masline, ima dugu istoriju korišćenja, ne samo u kulinarstvu već i u medicinske svrhe. Razloga zašto je maslinovo ulje sve dobro ima mnogo, a u ovom tekstu ćemo istražiti neke od ključnih benefita koje nudi za naše zdravlje.

Bogatstvo antioksidansima

Jedna od najvažnijih karakteristika maslinovog ulja je njegovo bogatstvo antioksidansima. Antioksidansi su ključni u borbi protiv slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje mogu izazvati oštećenje ćelija i doprineti razvoju hroničnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti i rak. Maslinovo ulje sadrži snažne antioksidanse poput oleokantala i hidroksitirosola, koji mogu smanjiti oksidativni stres i upale u tijelu.

Srčano zdravlje

Maslinovo ulje ima pozitivan učinak na srčano zdravlje. Studije su pokazale da redovna konzumacija maslinovog ulja može smanjiti rizik od srčanih oboljenja, smanjiti krvni pritisak, poboljšati nivoe holesterola u krvi, te smanjiti rizik od moždanog udara. Ovo se posebno odnosi na ekstra djevičansko maslinovo ulje, najkvalitetniju i najnezdraviju formu maslinovog ulja.

Protivupalna svojstva

Hronična upala povezana je s nizom bolesti, uključujući srčane bolesti, dijabetes tipa 2, artritis i Alzheimerovu bolest. Oleokantal, jedan od antioksidansa prisutnih u maslinovom ulju, pokazao je snažna protivupalna svojstva, slična delovanju ibuprofena.

Redovna konzumacija maslinovog ulja može doprineti smanjenju upala u tijelu, što smanjuje rizik od ovih bolesti.

Najbolje primene maslinovog ulja
Najbolje primene maslinovog ulja

Podrška zdravlju digestivnog sistema

Maslinovo ulje može imati koristi i za digestivni sistem. Njegova konzumacija može pomoći u poboljšanju probave i smanjenju rizika od želučanih ulkusa i gastritisa. Osim toga, maslinovo ulje može pomoći u održavanju zdravlja crijeva i prevenirati zatvor.

Podrška zdravlju kostiju

Postoje dokazi koji sugeriraju da maslinovo ulje može imati koristi za zdravlje kostiju.

Redovna konzumacija maslinovog ulja može poboljšati mineralnu gustinu kostiju i smanjiti rizik od osteoporoze, posebno kod starijih osoba.

Zaštita od kognitivnog opadanja

Preliminarna istraživanja sugerišu da maslinovo ulje može imati zaštitni učinak protiv kognitivnog opadanja povezanog s godinama, uključujući demenciju i Alzheimerovu bolest.

Antioksidansi i antiinflamatorni spojevi prisutni u maslinovom ulju mogu doprineti zaštiti moždanih funkcija.

Uz sve ove benefite, maslinovo ulje je i izvanredno u kulinarstvu, pružajući jedinstven okus i aromu jelu. Bilo da se koristi za salate, za kuvanje, ili čak kao završni dodir jelima, maslinovo ulje je nezamenjiv deo zdrave ishrane.

U zaključku, maslinovo ulje nije samo ukusno, već nudi i brojne zdravstvene benefite. Njegova redovna konzumacija može doprineti boljem srčanom zdravlju, smanjenju upala, podršci digestivnom sistemu, kao i zaštiti od niza hroničnih bolesti. Zato, uključivanje maslinovog ulja u dnevnu ishranu može biti korak ka zdravijem i kvalitetnijem životu.

Preporuka za još članaka: