back to top

Dijeta protiv starenja

Da li ste znali da postoji dijeta protiv starenja koja pomaže da zaštitite i ojačate vaš imunitet? 

Dijeta protiv starenja pomaže da se smanji unos kalorija za 30% od standardnog unosa i da se koriste proizvodi, minerali, vitamini i drugi esencijalni nutritivi, koji doprinose održavanju vitalnih funkcija tela.

Koristeći ovu dijetu, možete da poboljšate opšte zdravlje, sprečite (kontrolišete) dijabetes, kao i bolesti srca, Parkinsonovu i Alchajmerovu bolest.

Starenje je uzrok stalnih briga mnogih osoba (naročito ženskog pola) kojima je teško da se suoče se sa realnošću, ali – šta je tu je – potrebno je razumeti da je starenje prirodan proces i, nažalost, svako mora da prođe kroz njega.

Međutim, nije sve tako mračno. Pravilno izbalansirana ishrana, unošenje određene hrane je ključ za mladost! Pred vama je lista proizvoda dijete protiv starenja, koja može da vam pomogne u potrazi za dugom, dugom mladošću i vitalnošću.

Ako želite da usporite proces starenja i produžite životni vek, onda je ova dijeta za vas. U osnovi dijete protiv starenja, leži spisak proizvoda čiji unos najviše pomaže usporavanju procesa starenja.

dijeta protiv starenja
Najbolja dijeta protiv starenja

Omega-3 masne kiseline protiv bora i upale

U ovoj grupi namirnica se nalaze: pastrmka, losos, bademi, sardine, tunjevina, haringa… Riba sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline.

Ove kiseline smanjuju manifestaciju raznih upalnih procesa u organizmu koje dovode do začepljenja pora kože, akni i prevremene pojave bora.

Orasi

Jedite nekoliko oraha svakog dana. Orasi sadrže velike količine antioksidanata, vitamina E i nezasićenih masnih kiselina. Orašasti plodovi mogu biti zamijena za grickalice poput čipsa, smokija, kokica itd..

Zeleni čaj

Pijte najmanje dve šolje zelenog čaja dnevno. Provereni “čudotvorac” kada je preventiva i bolesti i starosti u pitanju!

dijeta protiv starenja
Zeleni čaj ima mnogo zdravstvenih prednosti. Umjesto kafe ujutro popijte jednu šoljicu zelenog čaja…

Maslinovo ulje

Izuzetno korisno za memoriju. Masline sadrže mononezasićene masti i vitamin E, koji smanjuje nivo lošeg holesterola i povećanje nivo dobrog holesterola.

Voće i povrće

Jedite 500 – 1.000 gr voća i povrća denvno. Izaberite voće i povrće različitih vrsta i boja. Svaki dan jedite veliku porciju sveže sezonske salate. Voće i povrće sadrži velike količine vitamina i minerala koji usporavaju proces starenja.

dijeta protiv starenja
Svaki dan jedite veliku porciju sveže sezonske salate.

Pijte 1,5 litara tečnosti dnevno

Najbolje opcije su voda i zeleni čaj. Manje pijte kafu i sok, oni “iskušuju” telo. Uveče popijete šolju čaja od kamilice – to pomaže da se opustite.

Za doručak jedite nisko masan jogurt i pijte mleko.

Izaberite jogurt sa bifido bakterijom. Morate da pijete oko 0,5 litara mleka dnevno. Bolje je da ga pijete posle intenzivnog treninga. Jogurt sadrži zdrave bakterije za zdrav digestivni trakt i imuni sistem, sprečava probleme povezane sa starenjem.

Svakoga dana pojedite 150 grama hrane bogate proteinima

Unos hrane bogate proteinima je vrlo važan. To su piletina, ćuretina, jaja, mahunarke i nemasni sir. Ako puno vežbate, potrebno je više proteina – od 1,2 – 1,5 g po kilogramu telesne težine dnevno.

Varenje

Važnu ulogu u procesu starenja igra naše varenje. Zato lekari preporučuju da se jede što više namirnica koje sadrže vlakna koja pomažu da se poboljša varenje. Među tim proizvodima su hleb od prekrupe, braon pirinač, orasi, semenke, povrće, voće i pasulj.

Svi oni stimulišu creva, i štite naša tela od mnogih problema. Pored toga, vlakana smanjuje nivo holesterola i obnavljaju normalan nivo šećera u krvi.

Izvor: dijeta.net

Preporuka