back to top

Botoks u lečenju preteranog znojenja

Botoks je ostao najpopularniji tretman. Osim što pomaže u uklanjanju bora ima efikasno djelovanje u lečenju preteranog znojenja.

Iako su nam danas dostupna brojna sredstva kojima se mogu ublažiti posledice znojenja, najsavremenija metoda ubrizgavanja botoksa koji neutrališe hiperhidrozu – preterano znojenje, dugotrajno sprečava ovaj proces

Mnogo je onih koji su prinuđeni da izbegavaju brojne društvene aktivnosti zbog hiperhidroze – preteranog znojenja. Najčešće nije reč o patologiji, već o ličnoj karakteristici našeg nervnog sistema.

Zato je ovaj problem lako rešiti, ukoliko nije posledica endokrinih, infekcionih ili drugih oboljenja. Znojenje je normalna funkcija organizma i pojačano je tokom letnjih meseci kao posledica stresa, fizičkog napora ili konzumiranja ljute hrane.

Ali ako ono, kao i neprijatan miris znoja, postanu svakodnevni problem, treba se obratiti stručnom licu radi dijagnostike. Dijagnoza hiperhidroze postavlja se Minorovim testom koji dozvoljava da se utvrde tačan intenzitet i granice znojenja.

botoks
Iako su nam danas dostupna brojna sredstva kojima se mogu ublažiti posledice znojenja, najsavremenija metoda ubrizgavanja botoksa

Najbolje oružje u brobi protiv znojenja

Hiperhidroza – preterano znojenje jeste dosta česta pojava i spada u redsocijalnih oboljenja. Ono ne ugrožava život pacijenta, ali stalno mokra pazušna regija, fleke na odeći, mokri dlanovi i tabani, neprijatan miris, mogu da smetaju osobi pri izboru profesije kao i da joj ograniče druženje i normalan društveni život.

Žene u mlađem životnom dobu ugroženije su od muškaraca, a prvi simptomi mogu se javiti i pre 13 godine. Problem se ne rešava sam od sebe, već se  s njim treba boriti.

Posle više od 20 godina primene, botoks je nepobediv ne samo u borbi sa borama, već i kad se radi o preteranom znojenju.  On danas predstavlja najracionalniji vid lečenja hiperhidroze, te pomaže da se na ovu neprijatnost zaboravi šest do osam meseci.

On se primenjuje u vidu mikroinjekcija u koži zone pazuha ili dlanova, tabana i glave. Zajedno sa pregledom lekara, ovaj tretman ne traje više od sat vremena, a mogu ga raditi i odrasli i deca.

Same injekcije nisu bolne, ali su neprijatne. One sadrže veoma malu koncentraciju botoksa koji sam po sebi ne izaziva alergijske reakcije. Mnogi doktori smatraju da je botoks efikasniju u lečenju hiprehidroze nego u borbi protiv bora.

Razlog je i činjenica da se znojne žlezde obnavljaju mnogo duže. Baš zato lekari i preporučuju ga kao lek jer neprijatno znojenje nestaje u periodu od jednog do četiri dana nakon tretmana.

Osim žena i muškarci, naročito leti, često primenjuju da ne bi imali ograničenja kad je reč o oblačenju košulja i majica svetlih i nežnih nijansi.

botoks
Hiperhidroza – preterano znojenje jeste dosta česta pojava i spada u redsocijalnih oboljenja.

NAPOMENA:

Da bi botoks što duže delovao, treba se pridržavati nekoliko jednostavnih pravila:

– Ne koristiti antiperspirante na dan tretmana, to jest pre i posle njega

– Izbegavati solarijum i saunu sledećih 7 do 10 dana

Zanimljivosti o botoksu

Ublažava kroničnu bol

Botox blokira signale koji uzrokuju zatezanje mišića, što uzrokuje kroničnu bol. Injekcije mogu značajno poboljšati razinu boli, a time i kvalitetu vašeg života ako patite od kroničnih napadaja boli.

Olakšava stanja prekomjerno aktivnog mjehura

Ako patite od inkontinencije, razmislite o injekcijama Botoxa. Kada se mišići vašeg mjehura grče, to rezultira slučajnim curenjem. Kada se Botox ubrizgava u mišićno tkivo, grčevi se smanjuju, a vi možete bolje kontrolirati svoj mjehur.

botoks
Zanimljivosti o botoksu

Opušta mišiće

Škripite li često zubima? Mogao bi vam koristiti botoks.

Unatoč tome što je dobro poznat kao kozmetički postupak, Botox je prvi put korišten kao medicinski tretman za stanje oka zvano strabizam, kao rezultat disfunkcije mišića.

Botox djeluje kao relaksant, omogućujući tkivu da ispravno funkcionira i olakšava zahvaćeno područje.

Tada je otkriveno da se botoks može koristiti i za liječenje drugih problema, poput grčeva u vratu i licu koji često rezultiraju škripanjem zubima.

Botoks je postao ime za sve tretmane

Znate kako sve vrste ljepljivih zavoja možete nazivati ​​flasterima? Nekako je ista stvar kada ljudi sve tretmane protiv bora nazivaju botoksom.

Međutim, općenito, botox je samo jedan u nizu proizvoda koji sadrže botulinum toksin.

Potrebno je dulje od filera da bi se vidjeli rezultati

Fileri, nakon što se ubrizgaju, djeluju trenutno. Međutim, botoksu je potrebno oko 72 dana da postigne puni učinak. Rezultati se razlikuju od osobe do osobe i obično vam je potreban drugi tretman za otprilike pet mjeseci.

No, to nipošto nije nedostatak botoksa, ako uzmete u obzir dobrobiti o kojima smo govorili gore.

Preporuka