back to top

12 veština koje poseduje svaka majka

Bez obzira da li su vam urođene ili ste ih stekle metodom pokušaja i grešaka, veštine koje mame imaju kod svakog će izazvati ljubomoru.

majka dete 12 veština koje poseduje svaka majka

Majke su kraljice obavljanja više stvari istovremeno

U pet minuta koliko traje vožnja do škole prosečna majka u glavi slaže popis obveza, zaustavlja svađu među decom na zadnjem sedištu, podseća decu šta su zaboravili, proverava da li imaju domaće zadatke, traži radio stanicu, mahne pristojno drugoj majci u prolazu i brzo proveri ruž u retrovizoru.

Majčinska intuicija

Majke poznaju svoju decu bolje nego bilo ko drugi i dok bezbrižno balansiraju na spravama u parku, majka će predvideti šta bi se sve moglo da se dogodi. Drugim rečima, svaka majka zna da li će njeno dete namerno skočiti sa sprave ili će slučajno pasti. Naravno, uvek na vreme reaguje kako bi sprečila posledice.

Majke sve osećaju

Svaka majka oseća bol svog deteta. Sve mame su barem jednom pomislile da bar njih boli umesto deteta, a empatija je toliko jaka da može prerasti u pravi fizički bol.

Majke daju dar mudrosti

Iako deca savet ne bi nazvala darom, sigurno ga duboko u sebi cene. Neke majke vole više da daju savete nego da ih prime, a neke daju savete o svemu i naravno, uvek misle kako su ti saveti korisni.

Znaju kako se funkcioniše s malo ili nimalo sna

Ovo je ključna veština koju, ako im nije urođena, majke vrlo brzo nauče. Posebno zato što je u prvim mesecima detetova života ideja o osam sati sna samo ideja i gotovo ni jedna majka to ne može sebi da priušti. Neverovatno je kako s tako malo sna, natečenih očiju, majke i dalje kuvaju, peglaju i brinu o deci.

Fokus je na detaljima

Majke vide sve, čak i ono što je potpuno nevažno i uvek tačno znaju gde treba da gledaju kako bi uočile neku manu i na vreme upozorile dete.

Cene male stvari u životu

Majke cene ono što drugi ne shvataju ozbiljno: čarape koje imaju svoj par, apstraktne crteže naše dece, pojedeno povrće, čiste zube, napredni vokabular, zagrljaje, kafu, tišinu, popodnevni odmor, dobru frizuru i patike koje su nam šire nego pre par meseci.

Uvek imaju cilj

Za neke majke cilj je jednostavno preživeti dan. A one ambiciozne tome dodaju celu noć sna. Postavljaju sebi mnogo ciljeva i to pokušavaju da prenesu i na decu.

Imaju smisao za humor

Često se mame smeju kako ne bi plakale. Odgoj deteta uvek ima neke atipične trenutke, nekada su smešni, a nekada baš i nisu. Ako zadržite humor i ona teška razdoblja su lakše podnošljiva.

Majke rešavaju probleme

Gotovo da ne postoji problem koji majka ne može rešiti. Na primer, ako se dete požali da mu je dosadno, majka odgovori super, onda imaš vremena za kućne poslove. Odjednom detetu više nije dosadno. Problem rešen.

Neustrašive su

Hrabrost majki je istinska. Ne samo da svaka majka prođe kroz porođajni bol i muke, već neke majke to svesno ponavljaju i po nekoliko puta. Nakon porođaja hrabro se suočavaju s pelenama, povraćanjem, grčevima, gušenjem od kašlja, zločestim mamama i još puno toga.

One su istrajne

Uprkos svim usponima i padovima majčinstva, majke nikada ne odustaju od toga da budu roditelji.