back to top

Stari nameštaj za vaš novi stan

Ukoliko opremate tek kupljeni stan ili pokušavate da renovirate svoj stari dom, ubrzo ćete se naći pred dilemom, da li da se u potpunosti oslonite na ponudu nameštaja dostupnu u salonima ili da pokušate nešto drugačije. Mnogo vaših prijatelja, koji su svoje stanove opremili nameštajem kupljenim iz prodavnica, načinili su od svojih domova lepo uređene prostore, ali pomalo kao iz kataloga, i čini vam se, bez ličnog pečata. Zaista, često se dešava, da u prelepo uređenim životnim prostorima svojih prijatelja, ne vidimo i „personaliti“ samih vlasnika stana. Ako mislite da imate dovoljno ideja, volje, puno strpljenja i nešto malo umešnosti, svoj stan možete učiniti za nijansu drugačijim. Ta nijansa, biće upravo lični pečat vašem životnom okruženju.

Svi vi koji posedujete starinski nameštaj, neki lep komad nasleđen od svojih baka i deka, ili komade nameštaja koji su iz vašeg detinjstva završili na tavanima i u podrumima, imate priliku da personalizujete svoj životni prostor, predmetima koji su deo vas i vaše porodice. Oni drugi, koji ne poseduju stari nameštaj, veoma lako, putem Interneta, ili odlaskom na lokalnu buvlju pijacu, mogu pronaći komad nameštaja koji će njihovom stanu dati dodir ličnog. Već dosta dugo, predmeti iz perioda pre drugog svetskog rata, privlače veliku pažnju i rado su viđeni u kombinaciji sa savremenim nameštajem. Najnoviji trendovi, oživljavaju nameštaj iz perioda između pedesetih i sedmadesetih godina. To ne mora, nužno, da bude nameštaj za kućnu upotrebu, već i dobro dizajniran kancelarijski nameštaj, kakav smo imali u šezdesetim i sedmdesetim godinama dvadesetog veka. Bilo koji komad, osim onog koji ima određenu kolekcionarsku vrednost, možete uspešno restaurirati i sami.

restauracija namestaja1 Stari nameštaj za vaš novi stan

Svakako, za početak valja odabrati komad nameštaja koji vam nedostaje, i koji ćete uspeti da uklopite u već zamišljenu sliku stana. Važno je proveriti stanje predmeta, čvrstinu konstrukcije i eventualni stepen oštećenja predmeta. Ukoliko ste odabrali drveni predmet, komodu, stolicu, sto, ili neki drugi komad nameštaja, ne zaboravite da na početku procesa restauracije, fino ošmirglate predmet.

reatauracija3 Stari nameštaj za vaš novi stan

Kada ste šmirglom skinuli površinski sloj, obavezno nanesite osnovnu boju za drvo. Podloga je važna zbog kvalitetnog povezivanja boje i samog drveta. Ukoliko ne nasete podlogu, može da dođe do skidanja boje sa delova nameštaja. Izbor boje za drvo je, bez sumnje, najveći izazov. Osnovno pravilo je, da nema pravila. Budite slobodni i pustite mašti na volju. Potrudite se da izbor boje u najvećoj meri odgovara vašem senzibilitetu. Jedino važno pravilo, moglo bi da bude, povezivanje boje vašeg restauriranog komada nameštaja, sa nekim detaljem u enterijeru. Ukoliko ste smeli, stavite akcenat na vaš stari komad nameštaja.

restauraurirani namestaj2 Stari nameštaj za vaš novi stan

Ofarbajte naslon stolice u drugoj boji, ili fioke vaše komode u boji koja se razlikuje od boje tela komode. Takođe, korišćenjem bezbojnog laka za drvo, na delovima nameštaja, možete ostaviti prirodnu boju drveta, što u kombinaciji sa bojom na drugom delu istog komada nameštaja, može da izgleda veoma zanimljivo.

Budite maštoviti, i ne ustručavajte se da kroz svoj nameštaj i uređenje svog stana prikažete i sebe. Kombinovanje različitih stilova, jeste trend, ali takođe može biti i vaša životna priča.