back to top

Mini gastro vodič kroz Srbiju – od čardi i salaša do tradicionalnih ukusa juga

Pored bogate istorije i prirodnih lepota, Srbija može da se podiči i fenomenalnim gastronomskim specijalitetima, pa nije ni čudo što se svakom strancu prilikom posete razvuče osmeh od uva do uva.

Velesile koje su tokom vekova boravile a ovim prostorima ostavile su nam u amanet neka tipična jela, koja smo prisvojili i dali im sopstveni „pečat“, pa na ukuse srpske kuhinje nijedan gurman neće ostati ravnodušan.

Jedno je sigurno – bilo da ste ljubitelj slasnih gulaša ili perkelta, ribljih špecija, fenomenalnog pečenja i roštilja, bureka i pita ili tradicionalnih kuvanih jela – nepca će vam zaigrati od zadovoljstva.

Salaši na severu Bačke

Našu mini gastro turu započećemo na severu Bačke, a šta je karakterističnije za ovaj region nego tradicionalni salaši.

Na njima možete pojesti nedeljni ručak koji su kuvale naše bake – znači supe, sosa i mesa, uz gomboce ili štrudlu za desert, neizbežne zvuke tamburice i čašu vina.

Ukoliko se nađete u Somboru, prava destinacija da to učinite su „Naš salaš“ ili „Dida Hornjakov“ salaš, dok u Subotici gosti najčešće posećuju „Majkin Salaš“.

U okolini Novog Sada najpoznatiji je „Salaš 137“, gde ćete uživati u prvoklasnom perkeltu i ćuretini sa mlincima.

Banat – prava destinacija za ukusan riblji obrok

Svakako da ribu možete pojesti i u odličnim restoranima u Subotici kraj Palićkog jezera, ali još je lepša ušuškana Tisa, čarde koje se nalaze na ovoj reci nude pregršt prvoklasnih ribljih specijaliteta.

Uz ukusan obrok očekuje vas i tradicionalno banatsko gostoprimstvo, a možete prisustvovati i jedinstvenom prirodnom fenomenu – „cvetanju“ Tise.

Ako ste željni lalinskog salašarskog ugođaja, svratite na „Salaš kod Stare Dunje“,  a ljubitelji mesa trebali bi da posete stari zrenjaninski restoran „Kamel“.

Fruškogorska vina u brdovitom Sremu

Naravno, kakva bi to poseta Vojvodini bila da ne obiđete i brdoviti Srem, gde pored tradicionalnih mesnih i ribljih specijaliteta, možete uživati u „piću bogova“.

Osunčani obronci Fruške gore imaju posebnu mikroklimu, na kojoj duvaju specifični vetrovi, a plodno zemljište je kao stvoreno za uzgoj vinove loze.

Zato nemojte propustiti da posetite neku od brojnih vinarija u Sremskim Karlovcima, Banoštoru ili Irigu, koje rado otvaraju svoje podrume vinoljupcima, željnih hedonostičkog opuštanja.

„Vinska kuća Kovačević“ se odavno nalazi na mapi svakog gurmana sa malo dubljim džepom, jer pored odličnih vina nudi i tradicionalne specijalitete, uz vrhunsku uslugu i pogled od milion dolara.

Gastronomski biseri kolubarskog regiona

Kad pređete Savu i Dunav, naći ćete se u srcu zelene Šumadije, a mi vam savetujemo obavezno obiđete kolubarski region, koji je nadaleko poznat po duvan čvarcima i savršenom pivu.

U kotlini podno Divčibara smestilo se predivno Valjevo, čije očuvano starogradsko jezgro pleni šarmom nekih prohujalih vremena, uz huk brze Kolubare koja protiče ispod brojnih mostova.

Meštani izuzetno vole da svrate u kafanu „kod Bore“, koja je poznata po vanserijskom kvalitetu roštilja, a poseban specijalitet je živa pljeskavica, koja baca u zapećak najfiniji tatarski biftek.

Za ljubitelje jela od divljači, poseta restoranu „Lovački dom“ je obavezna agenda, a kruna ponude na meniju svakako su medaljoni od divljači, preliveni sosom od pečenih kostiju.

Svi koji ne mogu bez kvalitetnog pečenja, ne bi trebalo da propuste restoran „Kod Vula“ – na meniju je isključivo jagnetina i to pripremljena u zidanoj furuni.

Čačak – institucija pravog srpskog pečenja

Kad pomenusmo pečenje, verovatno vam je već pošla voda na usta, a najlepšu hrskavu prasetinu možete pojesti upravo u Čačku.

Restorani u koji gosti zapucaju izdaleka da omaste brk svakako su kultne pečenjare „Kod Brana“ i „Kod Dragiše“, kao i pečenjara „Janković“, koja ima svoje ispostave i u Beogradu.

Tajna čačačanskog pečenja su pre svega kvalitetni prasići i jaganjci, koji su pasli na obroncima Ovačara i Kablara, ali i priprema u tradicionalnim „turskim pećima“, umesto na ražnju.

Restoran „Kod Nemca“ u obližnjem Pramencu na jelovniku ima samo jedno jelo, a reč je o verovatno najboljem telećem pečenju koje ćete probati u životu.

Kad ste već u poseti moravičkom okrugu, obavezno obiđite Ovčarsko-kablarsku klisuru, predeo izuzetnih prirodnih odlika, na kojoj se nalaze i brojni srednjevekovni manastiri.

Niš – gastronomska prestonica Srbije

Treći grad po veličini u zemlji obiluje istorijskim i kulturnim sadržajima, ali je poznat i po fantastičnoj kuhinji, pa nije slučajno poneo titulu gastronomske prestonice Srbije.

Nišlije važe za prave meraklije i izuzetne domaćine, koji goste dočekuju raširenih ruku, a to gostoprimstvo ćete najbolje osetiti u gradskim kafanama.

Miris starog Niša ćete najbolje osetiti u „Nišlijskoj mehani“, gde ćete uživati u sprži, prženiji, belmužu, ali i odličnim jelima „na kašiku“, poput jagnjeće škembe čorbe ili teleće glave u saftu.

Za ljubitelje vrhunskog roštilja, kafana „Mrak“ je obavezna stanica, a najraznovrsnija jela od ovčetine pronaći ćete u restoranu „Dagi plus“.

Inače, Niš važi za grad u kojem je prvi put napravljena srpska varijanta okruglog bureka, a meštani sa pravom tvrde da ćete najbolji pojesti u čuvenoj burgdžinici „Anton“.

Tradicionalni ukusi juga u Vranju

Pravi boemski duh juga Srbije osetićete već kada se prošetate kaldrmisanim ulicama kojima je nekad šetao čuveni Bora Stanković, a kada isprobate ponudu valjevskih kafana – zanemećete od zadovoljstva.

Specijalitete koji predstavljaju savršen spoj orjentalnih uticaja i srpske tradicije najbolje ćete iskusiti  u restoranu „Čaršija“.

Tu možete pojesti pite od sukanih kora – samsu i banicu, karakteristične baš za ovaj kraj, ali i vrhunsku mućkalicu od srnećeg i svinjskog mesa.

Gurmani će u „Gradskoj meani“ uživati u slasnim repovima ispod sača i vranjskoj tarani sa piletinom, a posle ukusnog obroka obavezno sledi domaća kafa – iz fildžana.

Prave meraklije neće propustiti da navrnu u „Moravče“, najstariju kafanu ugradu, na čašicu domaće rakije, ili bokal vrhunskog vina i tako na idealan način zaokruže ovu mini gastro turu.