back to top

Zajednički život pre braka – da ili ne?

Mnogi parovi imaju zajednički život pre braka

Zajednički život nevenčanih parova u današnje vreme postao je uobičajena stvar, a o moralnim i ostalim društvenim aspektima zajedničkog života nevenčanog para ne raspravlja se previše. A, zašto bi se i raspravljalo, kada je vanbračna zajednica izjednačena s bračnom zajednicom? 

Nakon tri godine zajedničkog života ili nakon rođenja zajedničkog deteta, imate sva legalna prava kao da ste svoju vezu i službeno ozakonili. Naravno, u određenim porodičnim krugovima nailazi se na otpor roditelja koji ne odobravaju zajednički život pre braka, a brojni razlozi najčešće nemaju mnogo smisla. Na primer: „Ko će te hteti ako raskineš s dečkom nakon zajedničkog života?“, ili „Šta će reći susedi i rodbina?“.

S druge strane, logično bi bilo da se mladi i zaljubljeni par što više upozna pre venčanja, ako im je to u nekim daljim planovima, kako bi videli kako funkcionišu u normalnim i svakodnevnim situacijama, pa na kraju krajeva i u krevetu, što je isto tako vrlo važna životna komponenta.

Činjenica je da ukoliko veza ne funkcioniše, mnogo je lakše „pokupiti prnje“ i prekinuti vezu, te reći „probali smo i nije išlo“, nego se razvesti pred Bogom, porodicom i državom. Na kraju krajeva, živimo u zapadnom društvu, čija nam kultura omogućava taj stil života.

zajednicki zivot pre braka
Mnogi parovi imaju zajednički život pre braka

Statistika (ne) laže

Ako je netko sproveo istraživanja o braku i svim oblicima veza, onda su to Amerikanci, koji imaju i najveći postotak razvoda. Tako je i sprovedeno istraživanje o uspešnosti brakova koji su sklopljeni nakon određenog perioda zajedničkog života te brakova kod kojih nije bilo predbračnog zajedničkog života.

Ono što je zanimljivo, sličnim istraživanjima bavila su se brojni američki univerziteti- University of Columbia, Yale University i drugi. Zanimljivo je spomenuti da su na Yaleu došli do saznanja da čak 80 posto žena koje su živele s partnerom pre braka se razvede nego one koje su tek počele sa zajedničkim životom nakon braka. Takođe, izvanbračne zajednice imaju veći postotak raspada u roku od 10 godina nego prvi brakovi, a odnos je 57 posto naprema 30 posto.

No, novije studije koje su rađene na mnogo većim uzorcima ispitanika pokazale su da zajednički život pre braka ipak nije samo sigurna „ulaznica“ za propast veze i braka, upravo suprotno. Naime, Nacionalni centar za zdravstvenu statistiku objavio je rezultate na temelju 13.000 ispitanika u dobi od 15 do 44 godine života.

Prednost imaju, iako ne preveliku, parovi koji su započeli zajednički život pre braka. Tačnije, 71 posto muškaraca koji su započeli život pre braka sa svojom verenicom, u braku je dočekao i desetu godišnjicu braka. S druge strane 69 posto muškaraca koje nisu sa svojom odabranicom živeli pre braka, dočekalo je 10. godišnjicu braka.

Vrlo slični rezultati dobijeni su kod žena. Nakon temeljne obrade podataka i njihove analize došlo se do zaključka da 55 posto parova koji su živeli zajedno pre braka, doživelo je 10. godišnjicu braka.

No, isto tako, dokazano je da nedostatak predbračnog zajedničkog života nije neophodno recept za propast braka. Konačni je zaključak da postoje određene razlike među brakovima s predbračnim stažem i onima bez, ali da te razlike nisu velike. Navodi se da su u biti „brzinski“ brakovi, bez jasne zajedničke vizije budućnosti najgora solucija.

zajednicki zivot pre braka
Zajednicki zivot pre braka na Balkanu – da ili ne?

Vlastiti životni put

Statistika je ipak samo statistika, a mi ne živimo u SAD-u. Osim toga, brojke i procenti vam ništa ne znače ako vam se veza ili brak raspada.

To je i potvrdila 33-godišnja žena koja nije sa svojim suprugom živela pre braka: „U kući mojih roditelja nikada se nije raspravljalo o zajedničkom životu pre braka, jer to jednostavno nije dolazilo u obzir.

No, upravo zbog toga, prva godina dana braka je bila vrlo teška. Mnogo smo se svađali, posebno jer se nismo dovoljno poznavali i zbog straha da smo pogrešili što smo se oženili.

Mislim da bi nam život pre braka doneo određenu stabilnost, upoznali bi se bolje na još jednom dubljem nivou, bez tolikog pritiska i stresa. Svi koji su iskusili bilo koji oblik zajedničkog života, znaju da se tek upoznate nakon određenog perioda zajedničkog života.

zajednicki zivot
Zajednički život pre braka – da ili ne?

Za početak, naučite šta vaš partner voli, a šta ne voli, vidite sve njegove prednosti ili mane, i obrnuto. Priznali mi to ili ne, upravo sitnice koje se događaju među parovima čine zajednički život, koje na kraju mogu biti uzrok propasti braka ili veze.

No, kada ste već jednom u braku, stres je mnogo veći jer shvatate da nema više lakog izlaza, što može još više pogoršati situaciju. Dok ste u vezi, vaš zajednički život pre braka može vam pomoći da rešite određene probleme te se prilagodite, a ukoliko zaista uvidite da su razlike prevelike i da ljubav nije dovoljna, možete krenuti svojim putem.

Nakon smrti mog oca, koji je bio vrlo tradicionalan čovek, moja majka je podelila sa mnom brojne, pa i bolne uspomene na prve godine vlastitog braka.

Osim toga, vrlo dobro je razumela moje bračne probleme, te me često savetovala. I ona je sada uvidela da ovaj „novi“ običaj predbračnog života i nije toliko loš, te da pruža osobama mogućnosti za srećniji život, koji pre nisu imali. Ono što je i sama shvatila je svaka osoba mora krojiti svoju sreću, svoj životni put i biti srećna.“

Preporuka