back to top

Tajne savršenog braka

Često možete da pročitate savete da je za dugotrajan brak potrebno da imate male rituale kao što su, na primer, da odredite veče za izlazak ili da je tajna uspeha u neprekidnoj komunikaciji, kao i uvođenju seksualnih igrica kojima ćete podgrevati strasti u sve hladnijoj postelji.

Koje su tajne savršenog braka? Možda ovi predlozi zaista mogu da doprinesu kvalitetu braka u pojedinačnim sličajevima, ali saznajte i koji su to univerzalni saveti za skladan život udvoje.

Idite u krevet ljuti

Odbacite staro pravilo koje glasi da ne bi trebalo da u krevet odlazite ljuti – neraščišćenih računa. Ponekad vam je samo potrebno upravo to – da odete u krevet. Ućutite, idite u krevet i pustite i partnera da se naspava. Sledećeg jutra poješćete dobar doručak, naravno zajedno, i sve će izgledati bolje, verujte.

tajne savrsenog braka
Tajne savršenog braka:Idite u krevet ljuti

Smejte se ako možete

U svakoj svađi uvek je jedna osoba veoma besna, a druga i nije toliko ljuta. Ta osoba bi trebalo da preokrene svađu. Našalite se, uradite nešto glupo ili banalno što će drugu osobu nasmejati.

Ako je ta svađa ozbiljna i vi želite da stvari isterate na čistac – u redu. Uradite to. Ali ako se svađate iz obesti ili zato što samo reagujete na neku glupost, onda budite onaj koji će prekinuti neprijatnu raspravu.

U slučajevima kad ste vi ona zajedljiva strana, a druga osoba pomaže da postignete mir, osećaj će biti fantastičan ako vi „povučete ručnu”. Tu lekciju je teško naučiti i primeniti, ali će vam se isplatiti.

Ne kritikujte. Nikad

Bez obzira na to koju kritiku želite da uputite partneru, on je već svega svestan i pre nego što mu išta kažete. Pod pretpostavkom da ste u braku s osobom dovoljno dugo, verujte da je i sama svesna kad je pogrešila.

Možda ćete se nakratko osećati dobro što ćete je kritikovati, ali kad vaša uzvišena korektnost prostruji vazduhom, zvučaće grozno. Pronađite najljubazniji i najtopliji način da svom partneru saopštite to što želite. Priznavanje stvari na koje pokušavate da ukažete neće se promeniti zbog vaše kritike, a vi ćete ispasti grozni.

Budite ponosni na partnera

Neka vas partner čuje kako ga opisujete sjajnim rečima. Budite luckasti. Budite očigledni. To će značajno doprineti harmoničnom braku.

tajne savrsenog braka
Tajne savšrenog braka: Budite ponosni na partnera

Uživajte u različitim aktivnostima

Često se događa da partneri ne dele iste strasti. Njega ne zanimaju knjige koje vi čitate, a vi nikada niste naučili da igrate tenis. Ipak, to još uvek nije razlog da vi ne mislite da je on najbolji teniser u gradu, ili da se on divi vašem poznavanju literature.

Možete međusobno da se podržavate iako ne delite iste sklonosti. Posvećivanje prijateljima i prepuštanje aktivnostima do kojih partner nimalo ne drži je veoma zdravo.

To omogućava partneru da navija za vas, a da se ne povodi vašim ukusom. Kada nemate iste prijatelje i iste aktivnosti, imate više tema za razgovor u trenucima kada ste zajedno.

Tajne savršenog braka – Usavršite se u seksu

Imate sve vreme ovoga sveta da postanete zaista dobri u seksu – i to ne uopšteno, nego u vođenju ljubavi s partnerom. Nema nikakvog razloga za ustezanje, stid, preskakanje pitanja koja se nameću i propuštanje prilika da se na svim poljima postigne savršenstvo.

Selite se

Nemojte da se zakopate na jednom mestu. Menjajte mesto boravka. Putujte. Učinite sve da jednog dana možete da delite život na različite periode koje ste proveli u različitim domovima.

Zvuči teško, ali nije nemoguće. Dodajte raznolikost svom životu i to će se odraziti na vezu. Stagnacija je neprivlačna, promene su uzbudljive.

tajne savrsenog braka
Koje su tajne savršenog braka?

Ne razmišljate o braku kao privremenom

Iako ste se javno obavezali da ćete biti zajedno „dok vas smrt ne rastavi”, ipak često možete da se uhvatite da zapravo razmišljate da ni to neće trajati večno. Na primer, ako on uradi ovo ili ono, nećete mu to tolerisati.

Takva razmišljanja nisu neobična, čak su i normalna. Ipak, što pre izbacite iz glave pomisao da je brak privremen, brže ćete se osloboditi sukoba i stresa. Da, uvek može da se desi da se nađete pred zidom i razvod bude jedina opcija. Ali, to još uvek ne znači da bi neprekidno trebalo da razmišljate da će vas svaka razmirica dovesti do kraja veze.

Požalite se njegovoj majci, ne svojoj

Njegova majka će mu oprostiti. Vaša – nikada. Ako ste muškarac, žalite se svojim prijateljima. Oni to očekuju.

Budite lojalni

Svi saveti o važnosti komunikacije, trikovima kako da je poboljšate i osvežite vezu i povratiti međusobno zanimanje mogu da budu zamenjene jednom jedinom rečju: lojalnost.

Vi ste dvočlani tim. Vas dvoje protiv ostatka sveta. Članovi tima nikada se ne izdaju, neprekidno rade na boljitku zajednice i partnera. Lojalnost – to znači da držite partnera stalno na prvom mestu i dopuštate njemu da vas takođe postavi na vrh svojih prioriteta.

Obuzdajte svoje želje i hirove da biste udovoljili njegovim i očekujte isto. Taj odnos međusobnog davanja traži brižljivu ravnotežu. Kad se postigne, veza je solidno utemeljena.

Preporuka