back to top

Preljuba škodi kućnom budžetu

Tolerancija društva prema preljubama počinje u ekonomskoj krizi da ugrožava kućne budžete domaćinstava u Češkoj, a ekonomisti Poštanske štedionice izračunali su da troškovi za ljubavnicu ili ljubavnika dostižu polovinu prosečnih izdataka češke porodice za hranu i stanovanje.

preljuba Preljuba škodi kućnom budžetu

Spirala dugova i nesposobnost da plaćaju račune i otplaćuju kredite i pozajmice, preti trećini čeških domaćinstava, a jedan od direktora u Poštanskoj štedionici Aleš Pospišil upozorio je da neverni bračni partneri doprinose osetnom pogoršanju finansijske situacije porodica.

“Preljuba osetno utiče na porodične finansije jer predstavlja čitavu polovinu prosečnih izdataka čeških porodica za hranu i stanovanje. I oni koji troše na ljubavnike minimalno, potroše godišnje preko 800 evra”, kazao je on za dnevnik Pravo Pospišil a prenosi b92.

Prema tom proračunu Poštanske štedionice, Čeh u preljubu investira prosečno oko 100 evra mesečno. Troškovi za ljubavnika ili ljubavnicu plaćaju se u 96 odsto slučajeva u gotovini, da bračni partner ne može da im uđe u trag, dok sedam odsto preljubnika ima i specijalni tajni račun za te troškove.

Čitave dve trećine preljubnika zbog krize ne koristi hotele i pansione, za koje bi platili u proseku do 80 evra mesečno, a koji su utočište za 12 odsto ljubavničkih parova, već se sastaju u stanu jednog od njih.

Polovina čeških preljubnika ne kupuje ljubavnici ili ljubavniku poklone, a 84 odsto nikada ne idu na letovanje zajedno.

Češko društvo je veoma tolerantno prema vanbračnim izletima, a vernost se kao vrednost ne zahteva ni od političara koji vode zemlju. U istraživanju Poštanske štedionice, 40 odsto Čeha i Čehinja priznalo je da je nekada u životu bilo neverno bračnom partneru.