ZdravljeSve zdravstvene blagodeti lešnika

Sve zdravstvene blagodeti lešnika

Lešnik je plod biljke koja se zove leska. Ova biljka raste kao razgranati žbun i dostiže prosečnu visinu od 3-8 metara, mada postoje i primerci koji dostižu i 15 metara.

lesnik2

Lešnik je poznat kao veoma zdrava namirnica. U jezgru lešnika se nalaze izuzetno hranljive i lako svarljive materije.

U lešniku se nalaze proteini i vitamini B grupe, pretežno vitamini B1 i B6. Pre svega, ovi vitamini dobro utiču na povećanje mišićne mase i energije u organizmu, a pozitivno utiču i na koncentraciju i nervni sistem u celosti. Unos vitamina B6 se posebno preporučuje trudincama kako bi se izbegla post-porđajna depresija, jer je vitamin B6 odličan za prevenciju depresije.

Pored vitamina B u lešniku se nalazi i vitamin A, koji povoljno utiče na kosu i kožu, jača zube i skoro sve unutrašnje organe kao i imunitet celokupnog organizma.

lesnici

Još jedan od „dobrih“ sastojaka ploda leske je vitamin E koji utiče pozitivno na krvne sudove i čuva srce i održava vitalnost kože.

Tu su i vitamini F i K koji takođe pozitivno utiču na kožu i kosu, ali i na metabolizam.

Lešnik sadrži materije koje utiču na smanjenje nivoa holesterola, a to su Omega 3 i Omega 6 kiseline. Unošenje ovih supstanci je jako poželjno jer održavaju vitalnost organizma.

U jezgru lešnika se nalaze minerali kao što su magnezijum, cink, kalcijum, fosfor, gvožđe i bakar. Uz to je i jedna od energetski najvrednijih namirnica.

Pored veoma zdravog ploda, u prehrani se koriste i list i kora leske jer se iz njih dobija tanin. Cvetne rese leske se koriste za prevenciju i lečenje žutice, niskog krvnog pritiska i upale pluća.

Primena lešnika u prehrambenoj industriji je veoma široka. Svi volimo čokoladu sa lešnikom ili krem sa kakaom i lešnikom (eurokrem). Naravno, pošto je veoma ukusan lešnik se konzumira i sirov, pečen ili osušen.

peceni-lesnik

Malo je poznato da se lešnik koristi i za proizvodnju putera od lešnika koji se smatra kvalitetnijim od putera od kikirikija jer je hranljiviji.

Od lešnika se može proizvoditi i brašno, koje se koristi prilikom proizvodnje slatkih prehrambenih proizvoda.

Ulje lešnika je još jedan vid korišćenja ove zdrave namirnice. Poželjno je koristit ga svaki dan, a najviše se korisiti uz morske plodove i u salatama.

Brojni su pozitivni efekti lešnika na ljudsko zdravlje. Ovde smo naveli samo neke od njih. Ukoliko želite da ovu ili neku drugu značajnu namirnicu detaljnije obradimo u stručnom radu, slobodno nam pošaljite upit mailom.

  SEDAM VRSTA HRANE KOJU NE TREBA DA JEDETE ZA DORUČAK

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!