back to top

Pivo za ljepotu: 3 kozmetička tretmana iz krigle

Pivo, u umjerenim količinama, zbog svojih prirodnih sastojaka ima blagotvorno dejstvo na zdravlje i ljepotu kože, kose i noktiju.

Pivo za ljepotu predstavlja jedan od najboljih izvora magnezijuma, kalijuma, cinka, fosfora, silicijuma, sumpora, natrijuma i bakra, vitamina B1, B2, B3 i B6, vitamina B12 i pojedinih aminokiselina i flavonoida

Pivo pegla bore

Tajna piva je u vitaminima, mineralima i bioaktivnim supstancama, posebno polifenolima i humolima koji sprečavaju prijevremeno starenje. Ujedno, kožu zbog mikroelemenata, kao što su veće količine cinka, čini otpornijom na stvaranje akni i nepovoljne spoljne uticaje. Budući da hmelj pivu daje antioksidaciono svojstvo, ekstrakti iz te biljke uveliko se koriste u kozmetičkoj industriji za proizvodnju preparata namijenjenih za njegu osetljive kože.

Još su mesopotamski pivari prije četiri i po hiljade godina pivo upotrebljavali u kozmetičke svrhe. U starom Egiptu robovi graditelji piramida pili su pivo radi vraćanja snage, a imućnije žene otkrile su da umivanje i kupanje u pivu štiti kožu od kožnih bolesti i dodatno je osvježava.

Pivo za ljepotu
Pivo za ljepotu

Pivo za njegu kose

Već je odavno poznato da se za njegu kose koristi pivo. Pivo vlasi čini sjajnijim i čvršćim, bez obzira na to da li je ono sastojak industrijski proizvedenih šampona i preparata za kosu ili je iz kućne radinosti. Vitaminski koktel dobijen iz piva, uz dodatak suvog kvasca, pomaže i u jačanju lomljivih noktiju.

Zahvaljujući dobro poznatom vitaminu B, siliciju, fosforu, kaliju i magneziju, pivo može kosu učiniti nahranjenijom, sjajnijom, ali i utjecati na njen brži rast.

Biotin, koji sadrži i pivo, sprječava gubitak kose i perut. Vitamin B daje kosi prirodan sjaj. Proteini iz piva mogu popraviti ispucale vrhove, a kosa postaje mekša, bolje odbija svjetlost i izgleda sjajnije.

Da biste to postigli, kosu povremeno prelijte pivom, a zatim masirajte tjeme. Nakon nekoliko minuta masaže, isperite kosu hladnom vodom. Primijetit ćete kako je pahuljast i sjajan!

Osim ovo pića postoje ulja ili maska ​​za kosu koja njeguju i oporavljaju ispucale vrhove.

Pivo za ljepotu
Pivo za ljepotu

Maska za kovrčavu kosu

Prije svega, pivo se koristi za definiranje kovrča, tako da se ne ispire. Ne brinite, miris piva brzo se rasprši, a nanesete li svoju omiljenu kremu za njegu na vrhove kose, bit ćete potpuno sigurni da vaša kosa lijepo miriše. Ako nemate ustajalo ili bezalkoholno pivo, jednostavno ga prokuhajte. Ovaj proces će uzrokovati isparavanje alkohola.

Pivo za ljepotu
Pivo za ljepotu

Pivo za ljepotu – Kako oblikovati kovrče pivom?

Pripremite limenku bezalkoholnog piva i lavor u koji ćete ga natočiti. Nakon šamponiranja i regeneriranja kose kao i obično, ocijedite kosu i obrišite ručnikom sav višak vode. U lavor u koji ste ulili nešto manje od pola litre napitka treba uroniti cijelu kosu do vrha glave, a ostatak piva preliti po kosi.

Višak tekućine nakon zahvata potrebno je pokupiti pamučnom majicom, što je bolji izbor od ručnika, kako bi se izbjeglo naelektriziranje kose.

Savjetuje se da za češljanje ne koristite češalj, već samo prste! Kako biste postigli što bolji volumen, kako se kosa ne bi slijepila ili ukočila, sušite je naopačke fenom s difuzorom. Nanesite kremu za kovrče na gotovo suhu kosu kako biste je dodatno kondicionirali, omekšali i oblikovali.

Pivo nam, kao i mnogi drugi primjeri, pokazuje da je umjerenost majka zdravlja. Osim što dobro utječe na krvni tlak, srce, pa čak i na disanje, što su pokazale neke studije koje su se time bavile, pivo se može koristiti i za ljepotu. Za manje od 100 dinara možete učiniti nešto dobro za svoje telo, bilo da je u pitanju zdravlje, nega ili ako vam je prioritet rashlađivanje u letnjim danima.

Tajni rituali

Jedna od najpoznatijih priča govori o ritualima koje je primenjivala carica Teodora. Ona je koristila naizmenično kupke toplog i hladnog piva. Kupke u toplom pivu služile su za obnavljanje kože, a kupke u hladnom pivu za održavanje mladosti. Danas postoje terme u kojima je pivska terapija vrlo tražena.

Preporuka