back to top

Šta uzrokuje akne na leđima, nadlakticama i zadnjici?

Šta uzrokuje akne na leđima, nadlakticama i zadnjici? Najbolji saveti za uklanjanje

Šta uzrokuje akne na leđima, nadlakticama i zadnjici? Ne postoji naučno objašnjenje o tome šta izaziva ove akne. Međutim, ono što se zna je da one imaju tendenciju da se javljaju oko puberteta jer u pubertetu prorade lojne žlezde koje proizvode sebum.

Akne se mogu formirati na leđima, nadlakticama i zadnjici i dolaze u nekoliko oblika: bubuljice, mitiseri, upaljene bubuljice i ciste, koje su bolne i nastaju duboko ispod površine kože.

Kada se previše sebuma proizvede, pore u koži i folikuli kose mogu se začepiti, i privlačiti bakterije. To dovodi do akni.

Stres, masna hrana, preterano znojenje, pa čak i geni ne uzrokuju akne na telu. Takođe, ne postoje dokazi da na nastanak akni utiču tesna odeća, znojenje i teški ranci, mada ove stvari pogoršavaju akne.

Kako se leče akne na leđima, nadlakticima i zadnjici?

U blažim slučajevima akni, koristi se krema ili gel sa benzoil peroksidom. Nanesite kremu na akne noću i pustite da se osuši pre nego što stavite odeću na sebe. Izražene akne, uključujući i ciste, trebalo bi da se leče kod dermatologa.

akne na ledjima
Šta uzrokuje akne na leđima, nadlakticama i zadnjici?

Za lečenje blagih akni:

U lečenju akni, potrebno je napraviti nekoliko koraka.

Korak 1. Operite leđa sa anti-bakterijskim sapunom za lice. Pustite kožu da se osuši.

Korak 2. Nenesite kremu ili gel sa benzoil peroksidom. Pustite da se osuši.

Korak 3. (opciono) Neki stručnjaci predlažu da se benzoil peroksid koristi zajedno sa preparatima na bazi alfa-hidroksilnih kiselina. Postoje losioni i kreme sa alfa-hidroksilnim kiselinama. Njihova upotreba se preporučuje posle benzoil peroksida jer hidriraju isušenu kožu.

Ako imate ozbiljne akne na telu, obratite se dermatologu, koji će vam dati recept za određene preparate. Ciste se tretiraju u dermatološkoj ordinaciji.

Šta uzrokuje akne na leđima, nadlakticama i zadnjici?
Šta uzrokuje akne na leđima, nadlakticama i zadnjici?

Kako sprečiti vraćanje akni

Piling je odličan način da se oslobodite mrtvih ćelija kože koje se često nagomilaju na leđima, zadnjici i nadlakticama. Koristite piling na bazi šećera ( bolji je nego onaj na bazi soli) jednom nedeljno.

Prevencija vraćanja akni može biti izazovna, ali postoje koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od njihovog ponovnog pojavljivanja. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći:

Šta uzrokuje akne na leđima, nadlakticama i zadnjici?
Šta uzrokuje akne na leđima, nadlakticama i zadnjici?
 1. Pravilna higijena kože:
  • Operite lice blagim sredstvom za čišćenje bez alkohola i sapuna.
  • Izbjegavajte često pranje lica, jer prekomjerno isušivanje kože može izazvati više akni.
 2. Upotreba prikladnih proizvoda za njegu kože:
  • Koristite proizvode za njegu kože koji odgovaraju vašem tipu kože. Ako imate masnu kožu, koristite proizvode za tu svrhu, a ako imate suhu kožu, odaberite hidratantne proizvode.
 3. Izbjegavajte stiskanje akni:
  • Ne istiskujte akne jer to može izazvati infekciju, ožiljke i povećati rizik od njihovog vraćanja.
 4. Hidratacija:
  • Koristite hidratantnu kremu koja odgovara vašem tipu kože kako biste održavali ravnotežu vlage.
 5. Zaštita od sunca:
  • Koristite kvalitetan proizvod za zaštitu od sunca kako biste spriječili oštećenje kože od sunčevih zraka.
 6. Pravilna prehrana:
  • Istraživanja su sugerirala da prehrana bogata voćem, povrćem i omega-3 masnim kiselinama može pomoći u smanjenju upala i poboljšati stanje kože. Izbjegavajte prehrambene navike koje mogu pogoršati akne, kao što su visoki glikemički indeks hrane.
 7. Smanjenje stresa:
  • Stres može pogoršati stanje kože. Pokušajte prakticirati tehnike opuštanja poput meditacije, joge ili dubokog disanja kako biste smanjili stres.
 8. Redoviti dermatološki pregledi:
  • Ako imate ozbiljan problem s aknama, posjetite dermatologa. Stručnjak vam može preporučiti tretmane ili lijekove koji će vam pomoći kontrolirati akne.
 9. Pravilna upotreba lijekova:
  • Ako vam je liječnik propisao lijekove za akne, kao što su antibiotici ili retinoidi, pažljivo slijedite upute i ne prekidajte terapiju bez savjetovanja s liječnikom.
 10. Izbjegavajte dodirivanje lica:
  • Izbjegavajte dodirivanje lica rukama kako biste spriječili prenos bakterija s ruku na lice.

Važno je napomenuti da nema univerzalnog lijeka za akne, i ono što funkcionira za jednu osobu možda neće za drugu. Ako imate ozbiljan problem s aknama, konzultacija s dermatologom je najbolji korak kako biste dobili prilagođene smjernice i tretmane.

Preporuka