back to top

Tajna nasmejanih žena

poza Tajna nasmejanih ženaNajnovija istraživanja seksologa i fiziologa potvrđuju staru maksimu da je „Kondom nesigurna odbrana protiv začeća i čelični oklop protiv zadovoljstva”.

Naučnici sa Univerziteta Njujork dokazali su da se u spermi nalaze hormoni „dobrog raspoloženja”, koji u organizam žene dospevaju kroz vaginu, što uslovljava da se žena oseća dobro i zadovoljno, ali su i upozorili da njihovi rezultati ne smeju biti razlog za nebezbedni seks bez zaštite.

„Želim da naglasim kako mi ne preporučujemo da partneri ne koriste kondom. Očigledno, neželjena trudnoća ili bolesti koje se prenose seksualnim kontaktom uništavaju svako psihološko zadovoljstvo koje pružaju hormoni iz sperme” – naglasio je dr Gordon Galup, koji je predvodio tim naučnika čije nalaze je objavio časopis Nju sajentist.
Istraživači su ocenjivali raspoloženje 300 studentkinja, koristeći standardna pitanja o njihovom seksualnom životu.
Rezultati na skali od 1 do 20 pokazali su da je njih 17 „umereno depresivno” jer imaju istovetan broj „poena”.
Studentkinje čiji partneri nikada nisu koristili kondom dobile su ocenu osam dok su dame koje su povremeno imale seksualne odnose bez kondoma zaradile 11,3 poena. Međutim, studentkinje koje potpuno apstiniraju ocenjene su sa 13,5.

  Sperma protiv depresije
Depresija i loše raspoloženje kod studentkinja čiji partneri povremeno ili nikada ne koriste kondom bile su sve izraženije što su duže apstinirale. Naučnici su tragali i za drugim faktorima koji mogu uticati na loše raspoloženje kao što su korišćenje antibebi pilula, učestalost seksualnih odnosa i lični mentalni i fizički sklop, ali su ustanovili da nijedan od njih ne utiče na nalaze. Za seksologe i fiziologe rezultati istraživanja nisu potpuno iznenađenje jer je odavno poznato da sperma sadrži nekoliko hormona koji „kontrolišu raspoloženje žene”, pored ostalih i testosteron.
„Neke od ovih hormona pronašli smo u krvi žena samo nekoliko časova posle seksualnog odnosa bez kondoma” – izjavio je dr Galup.