LjubavUz malo mudrosti do zdrave veze

Uz malo mudrosti do zdrave veze

Dr Elson M. Haas, iskusni medicinski praktičar, već 25 godina, sa naročitim ostvarenim ličnim doprinosom na polju razvoja integrativne medicine, i osnivač i upravnik integrativnog medicinskog centra Preventive Medical Center of Marin, u San Rafaelu, Kaliforniji, savetuje nas kako da održimo i negujemo zdravu vezu sa partnerom…

ljubav1 Uz malo mudrosti do zdrave veze

1. Visoko rangirajte romantične veze koje tokom života ostvarujete;

2. Radite na sebi. Rast i razvoj bića su neophodni za davanje te primanje energije i ljubavi. Ove se stvari uče. Ako trenutno nemate odgovarajuće “psihološko oruđe” uz pomoć kojeg ćete ovako nešto postizati, preporučljivo je investiranje u namenske kurseve, savetovanje, časove;

3. Jasno izražavajte svoja osećanja. Ukoliko se sa nečim ne slažete, naučite kako da se upustite u “fer borbu”. Slušajte i odgovarajte radije nego da odmah reagujete. Istražujte svoja osećanja.

4. Ne izgovarajte u besu, kada ste osetljivi i osećate se povređenim, ono što bi zaista emotivno povredilo vašeg partnera. Ovo bi se moglo pretvoriti u lanac bolnih emocija i konačno izazvati vaše odvajanje.

5. Cenite male stvari i posebnu pažnju obratite na važne teme. Pokažite poštovanje i priznanje te pohvalite jedno drugo. Zajedničko sanjarenje je element ljubavi i ostajanja u ravnoteži. Da li se uzajamno dopunjujete sa svojim partnerom?

6. Negujte jedno drugo. Uživajte u cveću, smehu, lepoti, čarima masaže i dobre hrane. Vodite računa kako o sopstvenom tako i zdravlju svojih bližnjih.

7. Menjajte povremeno ustaljene “uloge” kako biste mogli da doživite i partnerov život.

8. Obezbedite sebi podršku u okviru šire porodice, naročito onda kada imate decu. U suprotnom, uloga roditelja može predstavljati veliki izazov i stresno se odražavati na domen partnerstva. Nađite vremena za ostvarivanje posebnih doživljaja u vezi.

9. Održavajte “magiju” odnosa. Iznenađujte jedno drugo. Izbegavajte osećanja “preplavljenosti” koja bi onemogućavala sklad sa voljenom osobom. Budite uvek prisutni u tom dragocenom daru – koji predstavlja život.

10. Održavajte emocionalnu i duhovnu povezanost, kao i povezanost onog mentalnog i fizičkog. Što više toga delimo sa voljenom osobom, intenzivnija će biti naša povezanost u ljubavi.

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!