back to top

Svadba na više načina

Svadba se danas može organizovati na više načina.

Mnoge od nas su još kao male princeze, razmišljale kako će, kad porastu, da izgleda njihov najleši dan u životu.

Neke su o tom danu počele da sanjaju kad su se prvi (ili po ko zna koji put) zaljubile, a one kojih je ja mislim namanje, tek kada se taj dan opasno približio.

Sve u svemu, treba organizovati proslavu, ali je pitanje gde, kako… Evo par predloga, pa nek buduće mlade (a mogu i mladoženje) se odluče za najzanimljiviju varijantu.

Stara tradicionalna svadba

svadba
Svadba na više načina

Ranije je prva asocijacia na temu svadba bila šator i puno gostiju. Puno ića i pića, spojeni stolovi, mladenci na čelu, muzika da je ceo bliži i dalji komšiluk čuje. Naravno cela svadba je praćena izobiljem običaja.

Kupovina mlade, kojoj predhodi debelo cenkanje, gađanje jabuke sa krova, kola prekrivena peškirima, ćebadima…Naravno ne smem da zaboravim i čitanje šta su i od koga mladenci dobili za poklon.

Verujem da su u tom trenutku mnogi obrazi bili crveni, a dlanovi znojavi, ali šta da se radi. Sigurno ima onih koji ni dan danas ne bi na sopstvenom venčanju ukinuli neke od ovih običaja. Ko voli, nek izvoli.

Restoran XXL

svadba
Svadba na više načina

Postala je moda da se svadbe prave u nekom velikom restoranu. Što veći, to bolji, da bi mogao da primi sve te silne rođake, za koje jedva da smo čuli. Neka, red je da se pozovu lljudi. Pa šta će narod da kaže, ako njih ne pozovemo? Svi moraju da vide da se ima para.

I kuću, i imanje ćemo da prodamo, samo da sve bude na nivou. Ovakve svadbe mi liče na one o kojim mora posle da se priča. Jer Bože moj, svi moraju da znaju kako sam dobro udao ćerku.

Takve svadbe polako počinju da liče više na okupljanje ogromnog broja ljudi, što ujedno ne predstavlja toliku radost za mladence jer kad se pomnoži ljubljenje po srpski tri puta, sa svima onima koji su došli, i to bar sa svakim iz tri ture, mlada ostade bez šminke, a mladoženja sa velikim slojem ženskog karmina na obrazu.

Ako možete izbegnite nepotrebno ljubakanje, i uživajte u svom  najradosnjem danu.

Nas dvoje i njih dvoje

Svadba na više načina
Svadba na više načina

Ima i onih koji bi želeli da izbegnu predhodne dve svadbe, pa to mogu da obave tajno. Mlada, mladoženja i dva svedoka.

Njih četvoro zajedno u opštini. Lepo se obavi gradansko venčanje, posle se ode na ručak, a tek uveče se obaveste roditelji, prijatelji, rođaci. Uzmu se dvoje ljudi koji se vole, izbegnu nepotebne ljude, ljubakanje, opijanje rođaka, i tu celu frku oko svadbe.

Obave tu celu stvar, jer oni žele da ostatak života provedu zajedno i u toj celoj priči im niko nije potreban (osim obaveznih svedoka).

Ovo je po malo ekstrem, ali zašto da ne, ako sve dvoje vole, samo je kosmos granica ( ako takva granica uopšte i postoji). Samo se pitam šta će roditelji reći.

Moderno i za društvo

Svadba na više načina
Svadba na više načina

Ako postoji želja da svadba traje ceo dan, i tu ima leka. Lepo se u neko pristojno vreme obavi crkveno venčanje, onda se sa malobrojnim svatovima (bližom rodbinom) ode na ručak, a uveče se organizuje žurka za društvo uz prisustvo matičara.

Ovo postaje sve popularnija varijanta, pogotovo za mlađe bračne parove. U principu zvuči dobro, ali se mladenci umore, jer su ceo dan na nogama. Ipak se vredi žrtvovati za taj dan, a velike su šanse da sve ispadne super

Svadba 2 u 1

Svadba na više načina
Svadba na više načina

Svadba i medni mesec u isto vreme. U startu dosta košta ali kad bi se na kraju sveli računi, ovo putovanje bi izašlo kao i neka klasična svadba. Ako oboje žele da odu negde, u daleke krajeve, evo prilike.

Postoji mogućnost da se oganizuje put u neke egzotične krajeve, da se obavi venčanje na plaži i da se snimak cele ceremonije dobije na DVD-ju.

Ovo je jedna varijanrta koja još uvek nije široko zastupljena, a koja je veoma primamljiva.

Istine je da mladenci neće biti u blizini sojih najbližih, ali ko im još treba pored belog peska i tirkiznog mora.

PREPORUKA