back to top

Pita od jabuka: Tradicionalni desert koji osvajaju miris i ukus

Pita od jabuka je jedan od najpoznatijih i najvoljenijih deserta, koji ima dugu tradiciju u mnogim kulturama.

Svojim jednostavnim, ali bogatim ukusom, pomaže da svaka porcija podseća na miris domaće kuhinje i porodice.

Bilo da se priprema za posebne prilike ili za svakodnevnu užinu, pita od jabuka je desert koji je lako pripremiti i koji uvek oduševi sve koji je probaju.

Ovaj tekst donosi sve što treba da znate o ovom divnom desertu – od njegovih sastojaka, istorije, pa sve do saveta za pripremu i uživanje u najlepšoj pite od jabuka.

Istorija pite od jabuka

Pita od jabuka ima dugu istoriju, a njeni koreni sežu još do srednjeg veka. Kroz istoriju, jabučni deserti su bili popularni zbog dostupnosti jabuka, koje su bile uobičajen plod u mnogim zemljama.

U Evropi, naročito u Engleskoj, pite sa jabukama postale su simbol kuvarskih tradicija. U početku su pite pripremane sa osnovnim sastojcima kao što su brašno, voda i jabuke, ali su se tokom vremena dodavali začini poput cimeta, karanfilića i vanile, čineći pita još bogatijom i ukusnijom.

pita od jabuka

Kako su godine prolazile, pita od jabuka je postala popularna širom sveta, a svaka zemlja je razvila svoj način pripreme, dodajući specifične sastojke i tehnike.

U Sjedinjenim Američkim Državama, pita od jabuka postala je ikona, nazivajući je “američkom poma” u kulturi američkih deserta.

Tokom istorije, pita od jabuka nije bila samo poslastica, već i simbol topline doma, porodičnih okupljanja i ljubavi prema jednostavnim, prirodnim sastojcima.

Sastojci i priprema testa za pitu od jabuka

Kao i mnogi drugi tradicionalni deserti, pita od jabuka zahteva nekoliko ključnih sastojaka. Prvi i osnovni sastojak je naravno jabuka, a odabir vrste jabuka je od suštinske važnosti za postizanje savršenog ukusa.

Najbolje su sorte koje su malo kiselije, ali i sočne, kao što su Granny Smith, Jonagold ili Fuji, jer će ovakve jabuke tokom pečenja zadržati svoju teksturu i bogat ukus.

Drugi bitan element je kvasni test za pitu. Osnova testa obično je brašno, maslac, voda i so. Neki recepti dodaju i malo šećera ili vanilu za specifičan miris i ukus. Važno je napomenuti da je kvalitet testa presudan za savršen rezultat.

pita od jabuka

Testo treba biti meko, ali čvrsto, tako da se može lako oblikovati i razvlačiti bez lomljenja. Da bi testo bilo savršeno, preporučuje se hladan maslac i voda, jer će to pomoći da se postigne hrskava i lagana kora.

Za filu pite koristi se kombinacija iseckanih jabuka, šećera, cimeta, limunovog soka i, po želji, nekoliko kapi vanile.

Kvasac može da se doda, ali većina domaćih recepata koristi jednostavniji pristup sa kvascem u testu, bez potrebe za podizanjem filu.

Cimet je začin koji se najčešće koristi jer odlično upotpunjuje prirodnu slatkoću jabuka, dok limunov sok dodaje osvežavajuću kiselost koja balansira ukuse.

Tehnike pripreme pite od jabuka

Priprema pite od jabuka može delovati kao jednostavan zadatak, ali kao i svaki drugi desert, zahteva malo strpljenja i pažnje.

Prvi korak u pripremi je obavezno pripremanje testa. Testo se brzo meša i potom se hladi, kako bi se olakšalo njegovu obrada.

Hlađenje testa omogućava da maslac ostane čvrst, što čini koru laganom i hrskavom kada se peče.

Kada je testo spremno, rasporedite ga u pleh, ostavljajući malo viška sa strane za ivice koje će kasnije prekriti filu.

pita od jabuka

U međuvremenu, jabuke se oljušte i iseckaju na tanke kriške, koje se potom pomešaju sa šećerom, cimetom i limunovim sokom.

Ovaj miks treba pažljivo rasporediti na donju koru. Zatim, ostatak testa se razvlači i stavi preko jabuka, stvarajući prekrivač.

Jedan od trikova za uspešnu pitu je da se gornja kora napravi sa nekoliko otvora, kako bi para mogla da izlazi tokom pečenja, čime se sprečava da pita postane vodenasta.

Pre pečenja, pita se često premaže jajetom, što joj daje zlatnu, sjajnu boju, a ukus se dodatno obogati.

Pita se peče u unapred zagrejanoj rerni, na umerenoj temperaturi, dok kora ne postane zlatno smeđa, a jabuke ne postanu mekane.

Saveti za savršenu pitu od jabuka

Kada je u pitanju priprema pite od jabuka, nekoliko korisnih saveta može pomoći da vaša pita bude još savršenija.

Prvo, kao što je već pomenuto, izbor jabuka igra ključnu ulogu. Ako želite pitu koja nije previše slatka, birajte sorte koje su kisele i čvrste.

Ove vrste jabuka se tokom pečenja ne raspadaju, već zadržavaju svoj oblik, dajući pitu teksturu i bogatstvo ukusa.

Takođe, pokušajte da se ne preterate sa količinom šećera. Jabuke same po sebi imaju dovoljno prirodne slatkoće, pa dodavanje previše šećera može učiniti da pita postane previše teška.

pita od jabuka

Cimet je nezaobilazan začin, ali ga treba koristiti umeren, jer može dominirati okusom, ako se stavi previše.

Pita od jabuka je najlepša kada se poslužuje sveža, ali se može uživati i hladna. Da bi bila još bogatija, možete je poslužiti sa šlagom, kuglom vanilin sladoleda ili čak sa prelivom od karamele.

Čaj ili kafa uz parče pite je klasik, ali i obična voda sa kriškom limuna može biti odlično osveženje uz ovaj desert.

Pita od jabuka je desert koji je gotovo univerzalno voljen, a njena priprema je prava umetnost koja spaja jednostavne sastojke u bogat, mirisan i ukusan obrok.

Bilo da je pripremate za prazničnu trpezu, porodičnu proslavu ili samo kao svakodnevni užitak, pita od jabuka će sigurno oduševiti sve koji je probaju.

Sa pravim sastojcima i malo pažnje, svaki korak u njenoj pripremi vodi ka savršenoj pite koja miriše na dom, ljubav i tradiciju.

Recept za pitu od jabuka

Pita od jabuka je klasik među desertima i sa pravom zauzima mesto u mnogim domaćinstvima. Ovaj recept je jednostavan, ali daje fantastičan rezultat – sočan, mirisan i ukusan desert koji će zadovoljiti sve ljubitelje ovog tradicionalnog kolača.

U nastavku se nalazi detaljan recept za pripremu pite od jabuka.

Sastojci:

Za testo:

  1. 250 g brašna
  2. 150 g hladnog maslaca (ili margarina)
  3. 1 kašičica praška za pecivo
  4. 50 g šećera u prahu
  5. Prstohvat soli
  6. 1 jaje
  7. 4–5 kašika hladne vode (po potrebi)
pita od jabuka

Za filu:

  1. 1 kg jabuka (najbolje kisele vrste poput Granny Smith, Jonagold ili Fuji)
  2. 100 g šećera (može biti više ili manje, zavisno od slatkoće jabuka)
  3. 1 kašičica cimeta
  4. 1 kašičica limunovog soka
  5. 1 kašičica vanilin šećera (po želji)
  6. 1–2 kašičice brašna ili kukuruznog skroba (ako želite gušću filu)

Za premazivanje:

  • 1 jaje (za premazivanje gornje kore)

Priprema:

  1. Priprema testa: U velikoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer u prahu i so. Dodajte hladan maslac isečen na kockice. Pomoću prstiju ili miksera prstima ili mikserom, utrljajte maslac u brašno dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Dodajte jaje i lagano promešajte. Na kraju, postepeno dodajte hladnu vodu, po malo, dok ne dobijete glatko i mekano testo. Oblikujte ga u loptu, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider da se hladi najmanje 30 minuta.
  2. Priprema fila: Dok se testo hladi, pripremite filu. Oljuštite jabuke i isecite ih na tanke kriške ili male kockice, zavisno od vaših preferencija. Stavite ih u veću činiju, dodajte šećer, cimet, limunov sok i vanilu, a po želji i malo brašna ili kukuruznog skroba kako biste dobili gušću filu. Dobro promešajte, a zatim ostavite da odstoji dok se testo hladi.
  3. Oblikovanje pite: Nakon što je testo ohladilo, podelite ga na dva dela – jedan manji, drugi veći. Veći deo testa razvaljajte na pobrašnjenoj površini i stavite u dno podmazanog okruglog pleha (ili pleha sa papirom za pečenje), pazeći da obložite i ivice. Prvo stavite sloj jabuka na testo, ravnomerno ih rasporedite.
  4. Gornja kora: Manji deo testa razvaljajte i stavite ga na jabuke. Ako želite, možete napraviti rešetkastu koru, presečete testo na trake i ređate ih u obliku rešetke. Takođe, možete jednostavno prekriti celu pitu i napraviti nekoliko otvora na sredini kore kako bi para mogla da izlazi tokom pečenja.
  5. Premazivanje i pečenje: Umutite jedno jaje i premažite ga preko gornje kore pite. Ovo će pitu učiniti zlatno-smeđom i sjajnom nakon pečenja. Stavite pitu u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko 40–50 minuta, ili dok kora ne postane zlatna, a jabuke mekane. Ako vam se čini da prebrzo tamni, možete staviti papir za pečenje preko pite dok se ne ispeče do kraja.
  6. Završetak: Kada je pita pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi oko 15 minuta. Zatim je iseckajte na kriške i poslužite. Pita od jabuka je najlepša kada je sveža, ali se takođe može čuvati u frižideru i konzumirati narednih nekoliko dana.

Saveti za savršenu pitu

  • Ako želite da pita bude još bogatija, možete dodati orahe ili grožđice u filu.
  • Za još lepši miris, dodajte malo narendane kore limuna ili narandže u jabuke.
  • Pita je najbolja kada se poslužuje uz kuglu vanilin sladoleda, šlag ili čak sa malo meda.
  • Za hrskaviju koru, možete dodati malo sirćeta u testo, jer kiseline pomažu da se maslac bolje upije u brašno.
  • Ako želite da pita bude sočnija, u filu možete dodati malo soka od narandže ili malo rum-essence.

Pita od jabuka je jednostavan, ali izuzetno ukusan desert koji pruža ne samo zadovoljstvo za nepce, već i osećaj topline i doma.

Sada kada imate ovaj recept, možete uživati u pripremi pite koja će vašu kuhinju ispuniti mirisom domaće tradicije.

Preporučujemo da pročitate: