back to top

Kako pripremiti kožu za depilaciju? 8 Najboljih savjeta

Depilacija kao jedan od najpopularnijih načina za uklanjanje dlačica sa tela koristi se više stotina godina unazad. U današnje vreme dame sa naših prostora imaju privilegiju da biraju koju vrstu depilacije žele.

Kako pripremiti kožu za depilaciju? Neke se odlučuju za toplu neke za hladnu, ali većina njih nije dovoljno dobro informisana o tome kako kožu treba pripremiti za depilaciju. Dobro pripremljena koža znači uspješnija depilacija pa i manje bolna.

Kožu počnite da pripremate već kad vam dlačice počnu rasti. Lagani pilinzi, koje možete i sami napraviti, su odlični u borbi protiv uraslih dlačica. Hidrirana koža za koju se vosak neće ‘lepiti’ smanjuje bol tokom depilacije.

Na dan depilacije nemojte koristiti kreme jer one mogu biti jedan od razloga neuspešne depilacije. Vosak se neće dobro lepiti na masnu kožu. Dovoljno je da vam koža bude čista. Potrudite se da vam dlake budu najmanje 0.5 cm dužine da bi ih vosak mogao uspešno ukloniti.

Kako pripremiti kožu za depilaciju?

Priprema kože za depilaciju je ključna kako biste smanjili nelagodu, iritaciju i moguće komplikacije nakon tretmana. Evo nekoliko koraka koje možete pratiti kako biste pripremili kožu za depilaciju:

Izvršite piling kože: Koristite blagi piling ili četku za tijelo kako biste uklonili mrtve stanice s površine kože. To će pomoći da se dlačice lakše izvuku i smanjiti rizik od urastanja dlačica. Piling bi trebao biti nježan i ne biste ga trebali raditi odmah prije depilacije, već dan ili dva unaprijed.

Očistite kožu: Prije depilacije, operite kožu sapunom i toplom vodom kako biste uklonili višak ulja, znoja i prljavštine. Ne koristite uljane proizvode jer oni mogu otežati uklanjanje dlačica.

Osigurajte da je koža suha: Nakon pranja, obrišite kožu nježno i osušite je potpuno. Depilacija na vlažnoj koži može biti manje učinkovita.

Kako pripremiti kožu za depilaciju?
Kako pripremiti kožu za depilaciju?

Izbjegavajte nanošenje losiona ili kreme: Nemojte koristiti hidratantne proizvode neposredno prije depilacije jer mogu otežati prijanjanje voska ili trake za depilaciju.

Izaberite odgovarajuću duljinu dlačica: Dlačice bi trebale biti dovoljno duge kako bi se uhvatile i izvukle. Preporučuje se da budu dulje od 0.5 cm, ali provjerite smjernice za određeni način depilacije (voskom, trakama, epilatorom) jer se duljina može razlikovati.

Pripremite sve potrebne alate: Prije nego krenete s depilacijom, osigurajte da imate sve potrebne alate, kao što su vosak, trake, epilator, brijač, ili što god koristite za depilaciju.

Pazite na higijenu: Obratite pažnju na čistoću svih alata koje koristite kako biste smanjili rizik od infekcija.

Nakon depilacije: Nakon što završite depilaciju, nanesite umirujući losion bez alkohola kako biste smanjili iritaciju i hidratizirali kožu. Izbjegavajte izlaganje suncu u narednih nekoliko sati nakon depilacije.

Ako je vaša koža osjetljiva ili imate neke posebne probleme s depilacijom, možda biste trebali konzultirati dermatologa ili kozmetičara kako biste dobili savjete i preporuke prilagođene vašim potrebama.

Najbolja vrsta depilacije

Najbolja metoda depilacije ovisi o vašim osobnim preferencijama, potrebama, tipu kože i dlake. Svaka metoda ima svoje prednosti i nedostatke. Evo nekoliko popularnih metoda depilacije:

kako pripremiti kožu za depilaciju
Kako pripremiti kožu za depilaciju?

Brijanje: Brijanje je brza i jednostavna metoda uklanjanja dlačica. Možete ga obavljati sami kod kuće. Međutim, dlačice će brže rasti nakon brijanja, a postoji i rizik od urastanja dlačica i iritacije kože.

Depilacijske kreme: Ove kreme kemikalijama razgrađuju dlačice i omogućuju njihovo lako uklanjanje. Prednost je što je proces bezbolan, ali rezultati nisu dugotrajni.

Epilacija: Epilacija uključuje uklanjanje dlačica koristeći epilator, uređaj koji čupa dlačice iz korijena. Ova metoda traje duže od brijanja, a dlačice rastu sporije nakon epilacije. Međutim, proces može biti bolan, posebno na osjetljivim područjima.

kako pripremiti kožu za depilaciju
Kako pripremiti kožu za depilaciju?

Vosak: Voskiranje uključuje nanošenje voska na kožu, a zatim brzu i oštru povlačenje kako bi se dlačice izvukle. Ova metoda pruža dugotrajne rezultate, ali može biti bolna i uzrokovati iritaciju kože.

Elektroliza: Elektroliza je trajna metoda uklanjanja dlačica koja koristi električnu struju kako bi uništila folikule dlačica. Ova je metoda skupa i zahtijeva više tretmana, ali rezultati su trajni.

**Laser: Lasersko uklanjanje dlačica koristi lasersku svjetlost kako bi trajno uklonila dlačice. Također je skupa i zahtijeva više tretmana, ali nudi dugotrajne rezultate.

Izbor najbolje metode depilacije ovisi o vašim željama, toleranciji na bol, budžetu i drugim faktorima. Također, važno je uzeti u obzir svoj tip kože i reakciju na određene metode kako biste pronašli najbolju opciju za sebe.

Preporuka