back to top

Kako organizovati mali prostor?

Odlučili ste da započnete zajednički život sa partnerom ali vam finansije ne dozvoljavaju kupovinu i uređenje velikog stana? Bez brige, u nastavku teksta nudimo vam nekoliko ideja kako organizovati mali prostor?

Naime, ono što svetski dizajneri i arhitekte preporučuju kada su u pitanju mali stanovi je stvaranje otvorenog prostora tako što ćete celine u stanu umesto vrata odvojiti komadima nameštaja.

Takođe, ono što je “zabranjeno” je pretrpavanje stana nameštajem kao i ukrasnim figurama koje je potrebno svesti na minimum. Dovoljna vam je jedna veća garnitura koja će na primer radni deo odvojiti od trpezarije.

Što se tiče kuhinje, u trendu su takozvane otvorene kuhinje sa šankom koje su povezane sa dnevnim boravkom. Privid većeg prostora napravićete i dobrim odabirom boja zbog čega je preporuka dizajnera da se mali stanovi kreče u belo kako bi ta boja vizuelno proširila prostor i stvorila estetski sklad. Ipak, ukoliko se odlučite za jarke boje, nemojte koristiti više od tri različite.

Ako ipak hoćete maksimalno da iskoristite prostor a da opet ne izgleda pretrpano, postavite vertikalno police na slobodne zidove, takođe, u manjoj kvadraturi plakari su idealno rešenje jer ne zauzimaju dodatno prostor a veoma su funkcionalni.

Ukoliko se ipak odlučite da fizički odvojite deo gde spavate od dnevne sobe (bez obzira što se sve to nalazi u istoj prostoriji) najbolje je da te dve celine pregradite zidom koji čak i ne ide do plafona i na koji možete da zalepite neki zanimljiv tapet.

Ono što je jako bitno kada je mali stan u pitanju je korišćenje svakog kutka. Ugaona garnitura, ugaona klupa u kuhinji, korpa za odlaganje veša u sklopu polica samo su neki od brojnih trikova koji će vam uštedeti na prostoru. I prostor ispod mašine je verovali ili ne iskoristiv jer u svakom trenutku možete veš mašinu izdignuti od pločica i postaviti je na stabilnu policu ispod koje ćete postaviti korpe za veš.

Kako organizovati mali prostor?
Kako organizovati mali prostor?

Iskoristite čak i hodnik

Hodnik može biti jako koristan za odlaganje stvari koje ne želite da vidite u na primer vašoj spavaćoj sobi. Uski orman sa policama do plafona može vam poslužiti kao praktično mesto za odlaganje cipela, koji ako odlučite da živite sa partnerkom, složićete se, treba prvo da nabavite.

Takođe, veliko ogledalo u hodniku dodatno otvara mali prostor. Ako ipak ogledalo postavite iza otvorenih polica, prostoru dajete dodatnu dubinu.

Tamniji tonovi podova

Ono na šta posebno treba da obratite pažnju su podovi, pogotovu ako za svoj stan birate laminat i parket. Izbegavajte svetlije i šarene nijanse, savetuju stručnjaci jer tamnije nijanse odaju veći utisak prostranosti. Isto tako, tepihe i razne vrste staza treba izbegavati osim u slučajevima kada vam podovi nisu u najboljem stanju pa želite da ih prekrijete.

Kako organizovati mali prostor?
Kako organizovati mali prostor?

Osvetljenje je ključno

Masivni lusteri su odavno izašli iz mode, a ono što danas svaki stan ima su takozvane “plafonjere” koje su praktične kako za održavanje tako i za osvetljenje stana. Ključni delovi stana u kojima je poželjno da nabavite lampu ili bilo kakav vid osvetljenja su otvorene police, kuhinja i hodnik. Na taj način, vaš kutak će izgledati prostranije ali i urednije.

Iako su kupatilo, kuhinja i hodnik najkritičniji delovi malog stana, u koji hteli to ili ne, morate da odlažete najviše stvari, pravim odabirom detalja lako ćete rešiti problem uz maksimalnu funkcionalnost.

Takođe, ukoliko imate stari nameštaj koji želite da obnovite i osvežite, u svakom trenutku to možete učiniti koristeći boje za farbanje drveta i boje za farbanje metala. Prema tome, prionite na posao i od svog kutka napravite pravu malu oazu za uživanje!

Saveti za organizaciju malog stana

Organizacija malog prostora može biti izazov, ali sa pravim pristupom i kreativnim rješenjima, možete maksimalno iskoristiti svaki centimetar. Evo nekoliko savjeta kako da učinite vaš mali prostor funkcionalnijim i vizuelno privlačnijim, bez obzira da li se radi o malom stanu, kancelariji ili bilo kojem drugom ograničenom prostoru.

1. Definišite jasne zone

U malim prostorima, važno je jasno definisati različite zone za spavanje, rad, odmor i druge aktivnosti. Koristite namještaj, tepihe ili čak različite boje zidova da označite te zone. To ne samo da pomaže u organizaciji prostora već i vizuelno povećava prostor dajući mu strukturu i red.

Kako organizovati mali prostor?
Kako organizovati mali prostor?

2. Vertikalni prostor je vaš prijatelj

Kada je prostor na podu ograničen, okrenite se zidovima. Visoke police, zidne jedinice za skladištenje i visjesi organizatori mogu biti izuzetno korisni za čuvanje knjiga, dekoracija, ili čak posuđa i kuhinjskih alata. Također, razmislite o korištenju visokih ormara koji se protežu od poda do plafona kako biste maksimalno iskoristili dostupan prostor.

3. Višenamjenski namještaj

Investiranje u višenamjenski namještaj može biti ključno za uštedu prostora. Kreveti sa fiokama ispod, skladišni prostori ispod stepeništa, sofe koje se mogu pretvoriti u krevete i sklopivi stolovi su samo neki od primjera kako možete imati funkcionalan namještaj koji također služi kao dodatni prostor za skladištenje.

4. Smanjite nered

U malim prostorima, nered može brzo da preuzme kontrolu, čineći prostoriju zagušenom i manjom nego što jeste. Redovno se oslobađajte stvari koje više ne koristite ili vam nisu potrebne. Koristite kutije, košare i ladice za organizovanje i čuvanje stvari izvan vidokruga.

5. Iskoristite prirodnu svjetlost

Dobar protok prirodne svjetlosti može učiniti da mali prostor izgleda veće i svježije. Držite prozore čistim i ne blokirajte ih teškim zavjesama ili velikim komadima namještaja. Ako je potrebno, koristite svijetle i prozračne zavjese koje dopuštaju prolazak svjetlosti.

Preporuka za još članaka: