back to top

Skriveni toksini u domu

Naizgled potpuno bezopasni proizvodi za svakodnevnu upotrebu u domaćinstvu – od kauča, preko kuhinjskog posuđa i tapeta, pa sve do plastične činije za supu – mogu da sadrže opasne hemikalije i tako ugroze naše zdravlje.

Skriveni toksini u domu mogu da pojačaju alergijske reakcije, pa čak i da oslabe imunitet, zbog čega postajemo podložniji bolestima poput prehlade i gripa.

Činjenica je da su toksini toliko zastupljeni u našem okruženju da bebe ponekad dolaze u kontakt sa otrovima još pre rođenja.

Prema podacima američke neprofitne organizacije “Ekološka radna grupa”, danas je u upotrebi više od 80.000 hemikalija čija bezbednost nije testirana. Njen predsednik Ken Kuk naveo je slučaj 10 beba rođenih sa više od 200 sintetičkih hemikalija u krvi, piše Žena.

Pogledajte gde sve vrebaju otrovi u vašoj kući i saznajte kako da se zaštitite.

skriveni toksini u domu
Otkrijte koji su to skriveni toksini u vašem domu

Činija za supu

Raznobojne melaminske činije za supu, koje se mogu kupiti preko interneta, dizajnirane su za decu i popularne su zato što ne mogu da se razbiju.

Ali, kada se u njih sipa zagrejana hrana, hemijska supstanca melamin dospeva u hranu, povećavajući rizik od stvaranja kamena u bubrezima, pokazuje nedavno sprovedeno istraživanje.

U urinu dobrovoljaca koji su jeli vruću supu iz melaminskih činija pronađeno je osam puta više melamina nego kod učesnika studije koji su istu supu jeli iz keramičkih posuda. Mada nije jasno da li količina otkrivena u studiji može da izazove zdravstvene tegobe, eksperimenti sa životinjama su pokazali da ova supstanca može da uzrokuje otkazivanje bubrega, pa čak i da izazove rak.

Kako da se zaštitite: Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) upozorava da ne treba koristiti melaminsko posuđe u mikrotalasnoj pećnici i preporučuje da se topla jela služe u keramičkim posudama.

Skriveni toksini u domu – Kauč

U polovini kaučeva testiranih u okviru studije Univerziteta Djuk otkrivene su hemijske supstance koje smanjuju opasnost od požara.

Ove supstance, koje se zadržavaju u česticama prašine i preko ruku dospevaju u organizam, dovode se u vezu sa poremećajem funkcije endokrinog i reproduktivnog sistema, pa čak i sa nastankom raka.


Kako da se zaštitite: Smanjite količinu prašine tako što ćete očistiti kauč vakuumskim usisivačem. Budući da kontaminirana prašina dospeva u organizam preko ruku (dok jedemo), redovno perite ruke.

Skriveni toksini u domu
Skriveni toksini u domu – Kauč


Veštačko svetlo 

Noćno svetlo se dovodi u vezu sa rakom dojke kod žena i rakom prostate kod muškaraca. Izlaganje svetlosti tokom noći sprečava proizvodnju hormona melatonina, čime se remeti biološki časovnik i povećava rizik od raka.

Naučnici su ustanovili i da postoji veza između noćnog rada i povećanja rizika od raka creva, pluća, bešike i pankreasa.


Kako da se zaštitite: Iako vam se čini da je noć idealno vreme za rad, nemojte da vam to pređe u naviku. Ako baš morate da radite noću, koristite manje lampi i slabije sijalice. Da vam u spavaću sobu ne bi doprla svetlost noćne svetiljke, spustite roletne ili navucite tamne zavese.

Zavesa za kadu i tapete

Ftalati, hemijske supstance koje se, između ostalog, koriste u izradi predmeta od plastike i povećavaju njihovu elastičnost, zastupljeni su gotovo svuda.

Ima ih u zavesama za kadu, tapetama, tzv. “venecijanerima”, mnogim deterdžentima i proizvodima za ličnu higijenu. Veruje se da izazivaju poremećaj hormonskog sistema i dovode se u vezu s bolestima, kao što su astma i alergije.

Prenatalno izlaganje dejstvu ftalata dovodi se u vezu sa problematičnim ponašanjem dece uzrasta 4-9 godina (npr. ADHD, to jest hiperaktivnost i deficit pažnje).

skriveni toksini u domu
Neki od skrivenih toksina u domi su zavesa za kadu i tapete


Kako da se zaštitite: Izbegavate PVC proizvode kad god je to moguće, i zamenite ih metalnim, staklenim, keramičkim i drvenim proizvodima. Kupujte plastične kese od polietilena.

Izbegavajte kućnu hemiju i proizvode za higijenu koji sadrže veštačke mirise, jer u njima često ima ftalata. Kada rešite da kupite novu plastičnu zavesu za kadu, prethodno je ostavite dan-dva na vazduhu da se provetri. Tako će isparljivi ftalati izvetriti.

Teflonsko posuđe

Teflonsko posuđe olakšava pranje, ali sadrži i perfluorougljenik (PFC), supstancu koja može imati negativan efekat na razvoj fetusa i bebe posle porođaja. Smatra se da čak može da izazove gojaznost i dijabetes.

Povišeni nivo ove hemikalije dovodi se u vezu sa slabljenjem imunološke reakcije na redovnu vakcinaciju dece u uzrastu od pet do sedam godina, otkriva studija objavljena u časopisu “Journal of the American Medical Association”.

Osim toga, u slučaju pripreme na veoma jakoj temperaturi, toksične hemikalije iz posuđa mogu da dospeju u hranu.


Kako da se zaštitite: Umesto teflonskog tiganja, koristite posuđe od nerđajućeg čelika ili livenog gvožđa, naročito ako čekate prinovu. Teflonsko posuđe nemojte da koristite za pripremu jela u rerni na veoma visokim temperaturama od preko 250 stepeni Celzijusa. Kada pripremate jelo u teflonskom tiganju, obavezno uključite aspirator.

Preporuka