back to top

Piling tek na jesen

Svi koji su se sa letovanja vratili sa flekama od sunčanja moraće da sačekaju jesen da bi bezbedno mogli da se oslobode ovih neprijatnih pojava na koži. Najveći krivac za njihov nastanak je preterano izlaganje sunčevim zracima.

Dermatovenerolog Aleksandar Adamović, direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu, kaže da lečenje počinje tek u septembru.

piling jesen Piling tek na jesen

– Ove tegobe se, posle godišnjeg odmora, leče kortikosteroidima i sredstvima za epitelizaciju kože. Koriste se i razni hemijski pilinzi sa kombinacijama voćnih i drugih kiselina. Leti se rade samo neki pilinzi, ali ne svi, jer je sloj kože koji je ostao posle ljuštenja veoma osetljiv. Obavezno se posle tretmana stavljaju sredstva sa UV zaštitom i ljudima objašnjavamo kako da se ponašaju da ne bi ponovo izgoreli. Sunce je prijatelj kao i svaki lek i to uvek treba imati na umu. Dakle, treba ga koristiti umereno, ali nikada u vremenu između 10 i 17 časova.

Zbog preteranog izlaganja suncu leti se javljaju i pege. Dr Adamović kaže da od fototipa kože i sopstvenog pigmenta, kojeg neko ima manje a neko više, zavisi reakcija kože.

– Nekim ljudima je i pet minuta na suncu mnogo – objašnjava dr Adamović.

– Sunčane pege se ponekad teško razlikuju od mladeža i ako se pojave obavezno se treba javiti lekaru da bi otkrio kakva je promena u pitanju. Pege nisu opasne i više su estetski problem i upozorenje da bi trebalo da obratimo pažnju na to koliko kožu izlažemo suncu i da je adekvatno zaštitimo.

Za uklanjanje pega se koriste kreme za izbeljivanje, koje deluju tako što usporavaju sintezu melanina (smeđeg pigmenta) i ubrzavaju njegovo nestajanje.