back to top

Najveće greške koje žene prave u komunikaciji s muškarcima

Danas već svi jako dobro znaju da je kvalitetna komunikacija ključ zdrave i funkcionalne veze. Nažalost, mnogi parovi još uvek ne znaju da komuniciraju. Kako objašnjavaju terapeuti, za pomoć u rešavanju komunikacijskih problema najčešće se javljaju žene koje se žale da ih partneri ne slušaju i ne razumeju.

385342 relationship problems Najveće greške koje žene prave u komunikaciji s muškarcima

No terapeuti kažu da je vrlo često problem u samim ženama jer neretko biraju pogrešne metode komunikacije. Možete li sebe prepoznati u njima?

 

Previše ste agresivni

Kada razgovarate s njim borbenim i napadačkim tonom, on oseća da ga vređate i ne poštujete. Takav način vam neće pomoći da dobijete to što želite. Tačnije, agresivnim razgovorom ugrožavate svoju vezu jer će i on tada odgovoriti agresivno ili odbrambeno. U svakom slučaju reakcija neće biti dobra. Umesto agresije, odaberite mirniji pristup. Recite mu ono što želite, ali recite to mirno i sa stabilnim nastupom.

 

Previše ste emotivni
Jesu li suze i verbalni izlivi bola česti pratioci vašeg razgovora s njim? Ako je to zaista slučaj, znajte da vam to ne pomaže jer on neće saosećati s vama kad ste u takvom stanju. Tačnije, njega će to umoriti jer većinu muškaraca umara žensko neprestano kukanje i negativnost. Njihov mozak funkcioniše na drugačiji način i njima je zaista teško shvatiti zašto morate plakati kad je vreme za razumno delovanje. Vreme je da promenite takav pristup. Umesto pomalo dečjih emotivnih ispada, kontrolišite svoje emocije i ono što imate da kažete izrazite mirno i verbalno. Dakle, slobodno recite da vas određena situacija rastužuje, ali nemojte plakati kao dete dok to govorite. Dobro je i da pokušate da predložite rešenje sporne situacije.

 

Birate pogrešno vreme
Za razliku od žena, muškarci ne mogu raditi više stvari istovremeno. Jednako tako, ne mogu razmišljati o više stvari istovremeno.

 

Loša komunikacija može uništiti vezu
Ako mu kažete sve ono što vas brine dok je on koncentrisan na nešto drugo (na primer, gleda utakmicu), znajte da neće dobiti njegovu punu pažnju. Ma koliko se vama njegova aktuelna aktivnost činila glupom, morate imati poštovanje za stvari koje on voli. Dakle, to nije vreme kada treba da razgovarate s njim, ako zaista želite da se problem reši. Najbolje je da mu priđete dok radi nešto drugo i kažete da biste voleli da razgovarate s njim kad završi to što trenutno radi. Verujte da će on poštovati takav pristup. Ako je pak nešto stvarno hitno, onda mu to na lep način dajte do znanja.

 

Manipulišete
Neke žene koriste se manipulacijom kako bi od svoga muškaraca dobile ono što žele, uključujući i razgovor. Takav pristup neko vreme deluje, ali muškarci na kraju shvate šta im činite i tada se povlače. Od svih loših pristupa komunikaciji, ovaj je najdestruktivniji jer kod muškaraca ostavlja osećaj izigranosti i iskorišćenosti. Manipulacija je kada ga, na primer, suptilno ucenjujete uskraćivanjem seksa dok ne razgovara s vama i uradi ono što želite. Manipulacija je loša jer dovodi i do udaljavanja partnera i na kraju često i do raskida. Razmislite zašto se koristite manipulacijom. Je li to jedini način na koji znate da komunicirate? Ovo je problem koji je mnogo više vaš nego njegov. Vreme je da naučite pristojno komunicirati, da pritom uvažavate i sebe i partnera.