back to top

Kako brinuti o kosi tokom leta

Ljeto je period kada naša kosa zahteva posebnu pažnju i negu.

Visoke temperature, često izlaganje suncu, slana voda i hlor mogu značajno oštetiti kosu, ostavljajući je suvom, krhkom i bez sjaja.

Kako brinuti o kosi tokom leta? Da bismo zaštitili zdravlje naše kose tokom letnjih meseci, neophodno je prilagoditi rutinu nege, koristeći odgovarajuće proizvode i tehnike koje će pomoći u očuvanju njene lepote i vitalnosti.

U ovom tekstu ćemo razmotriti nekoliko ključnih saveta kako pravilno brinuti o kosi tokom leta.

Kako brinuti o kosi tokom leta? Važna je Hidratacija i zaštita

Prvi i osnovni korak u nezi kose tokom leta je intenzivna hidratacija. S obzirom na to da toplota, sunce, slana voda i hlor mogu isušiti kosu, važno je koristiti hidratantne šampone i regeneratore.

Proizvodi koji sadrže prirodna ulja, kao što su kokosovo ili arganovo ulje, posebno su dobri jer dubinski hrane kosu i vraćaju joj potrebnu vlažnost.

Osim toga, ne bi trebalo zanemariti ni redovno korišćenje maski za kosu. Maske koje su bogate proteinima i aminokiselinama pomoći će u obnovi oštećenja i vraćanju elastičnosti kose.

Zaštita kose od sunca je takođe krucijalna. Pre izlaganja suncu, preporučuje se upotreba proizvoda sa SPF zaštitom specijalno dizajniranih za kosu.

Ovi proizvodi formiraju zaštitni sloj koji odbija UVA i UVB zrake, smanjujući tako štetu izazvanu sunčevim zračenjem.

Kapice za kupanje i šeširi sa širokim obodom takođe mogu pružiti fizičku zaštitu od sunca, što je posebno važno tokom najtoplijih delova dana.

Kako brinuti o kosi tokom leta
Kako brinuti o kosi tokom leta

Pravilno pranje i sušenje kose

Tokom letnjih meseci, mnogi su skloni češćem pranju kose, posebno nakon izlaganja slanoj vodi ili hloru.

Međutim, važno je ne pretjerivati sa pranjem jer prečesto pranje može dodatno isušiti kosu i iritirati skalp.

Umesto toga, koristite blage šampone i izbegavajte šampone sa sulfatima koji mogu biti preagresivni.

Nakon pranja, kosa bi trebalo da se suši prirodno koliko god je to moguće. Upotreba fena treba biti svedena na minimum, a ako je neophodno koristiti ga, onda je preporučljivo koristiti hladan vazduh ili fen sa ionima koji smanjuje štetu od toplote.

Kako brinuti o kosi tokom leta
Kako brinuti o kosi tokom leta

Stilizovanje kose

Tokom leta, preporučljivo je izbegavati kompleksne frizure koje zahtevaju upotrebu toplotnih uređaja kao što su pegle i uvijači.

Umesto toga, opredelite se za prirodnije, ležernije frizure koje ne zahtevaju mnogo održavanja. Pletenice, punđe ili samo prirodno osušena kosa sa nekoliko talasa mogu biti idealna opcija za vruće letnje dane ukoliko ne želite stilove frizure za posebne prilike.

Upotreba seruma ili sprejeva za zaštitu boje takođe može pomoći u očuvanju boje kose, koja može brzo izbledeti pod uticajem sunca.

Ishrana i unutrašnja hidratacija

Zdravlje kose nije samo rezultat spoljašnje nege, već nego je veoma važna i unutrašnja hidratacija i ishrana. Pijenje dovoljne količine vode ključno je tokom letnjih meseci.

Adekvatna hidratacija pomaže u održavanju zdravlja celog organizma, uključujući i kosu, čineći je sjajnijom i elastičnijom. Osim vode, unos hranljivih materija kroz ishranu može značajno poboljšati zdravlje i izgled kose.

Vitamini kao što su vitamin C i E, biotin, cink i gvožđe, ključni su za zdrav rast i oporavak kose. Namirnice bogate ovim nutrijentima uključuju voće, povrće, orašaste plodove, semenke, integralne žitarice i morsku ribu.

Kako brinuti o kosi tokom leta
Kako brinuti o kosi tokom leta

Redovno šišanje i održavanje krajeva

Da biste održali kosu zdravom tokom leta, važno je redovno šišati krajeve. Toplina i sunce mogu uzrokovati suvoću i lomljenje krajeva, što može dovesti do neželjenog cepanja kose.

Redovno šišanje, idealno svakih 6-8 nedelja, pomoći će u uklanjanju oštećenih krajeva i održavanju svežeg izgleda kose.

Koristite prirodne preparate

Tokom leta, posebno je korisno koristiti prirodne preparate za negu kose. Maske za kosu napravljene od avokada, banane, meda ili aloe vere mogu pružiti dubinsku hidrataciju i nutriciju. Ove maske su bogate vitaminima i mineralima i mogu se lako napraviti kod kuće.

Jednostavno nanesite masku na vlažnu kosu, ostavite da deluje 20-30 minuta, a zatim isperite hladnom ili mlakom vodom. Ova vrsta prirodne njege može značajno poboljšati izgled i zdravlje kose.

Kako brinuti o kosi tokom leta
Kako brinuti o kosi tokom leta

Zaštita kose u bazenu

Plivanje u bazenu može biti osvežavajuće tokom vrućih letnjih dana, ali hlor u bazenskoj vodi može oštetiti kosu.

Pre ulaska u bazen, preporučuje se da kosu natopite čistom vodom i nanesete malo kokosovog ulja ili specijalni kondicioner za zaštitu kose.

Ovo će formirati zaštitni sloj koji smanjuje upijanje hlorirane vode i pomaže u očuvanju zdravlja kose.

Izbegavanje tesnih frizura

Tokom leta, izbegavajte vrlo tesne frizure poput čvrsto zategnutih repova ili pletenica koje mogu povući kosu i dovesti do lomljenja. Umesto toga, opredelite se za opuštenije frizure koje neće dodatno naprezati kosu. Ovo će smanjiti rizik od oštećenja i pomoći u očuvanju zdravlja folikula kose.

Kroz kombinaciju spoljašnje nege, pravilne ishrane i zaštite, možete uživati u lepoti i zdravlju vaše kose tokom čitavog leta. Neka ovo leto bude vreme kada će vaša kosa zablistati u punom sjaju, zdrava i snažna, spremna za sve letnje avanture koje vas čekaju.

Preporučujemo da pročitate: