back to top

Haljina na preklop proslavila 40. rođendan

Haljina na preklop, koju je Dajana fon Firstenberg proslavila početkom 1970-ih, imala je u Los Anđelesu svoju rođendansku proslavu.

haljine Haljina na preklop proslavila 40. rođendan

 

Otvaranju izložbe “Putovanje jedne haljine” (Journey of a Dress) prisustvovale su juce brojne zvedze šou biznisa, među kojima Demi Mur, Tobi Megvajer, Mariza Tomei, Edvard Norton i Džo Džonas.

Kako prenosi AP, postavka prikazuje najdraže haljine čuvene američke kreatorke, nastale tokom protekle četiri decenije, kao i neke njene najnovije kreacije inspirisane starim stilovima i materijalima.

Sedamdesetih godina Dajana fon Firstenberg je u jednoj maloj tekstilnoj fabrici počela da eksperimentiše sa žersejem i kratkim baletnim majicama na preklop. Došla je na ideju da majice pretvori u haljine i upisala se u knjigu istorije mode.

Godine 1975. prodala je pet miliona ovih haljina koje se obavijaju oko tela i zatvaraju s prednje strane, a odgovaraju svim tipovima žena.

Firstenberg je tada izjavila za “Njusvik” i “Vol Stri džornal”, na čijim se naslovnicama našla, da “dizajnira za žene koje vole da budu žene”.