back to top

Trikovi da vam obuća izgleda očuvano

S obzirom na to da obuća nije jeftina i da za one dizajnerske izdvajamo veće svote novca, želimo da nam cipele izgledaju kao nove što je duže moguće, zar ne? Bilo da se radi o patikama ili cipelama na štiklu, s ovim savetima nećete pogrešiti.

odrzavanje obuce Trikovi da vam obuća izgleda očuvano

OČISTITE IH

Budete li ih pažljivo čistili posle svakog nošenja, boja i svežina vaših cipela trajaće duže nego što bi to bilo u slučaju da ih samo bacite u ormarić.

Ako imate kožne cipele, pobrinite se da ih negujete s posebnim kremama koje u sebi sadrže ulja.

One od brušene kože očistite samo vlažnom krpicom ili posebnim sunđerom namenjenim upravo za tu vrstu kože.

Koliko god cipele bile prljave, izbegavajte da ih perete u mašini za pranje veša jer ćete im na taj način deformisati prvobitni oblik.

PREKRIJTE IH

Kako bi dodatno zaštitile svoje cipele, stavite ih u pamučne vrećice. Pamuk je vrlo prozračan materijal kroz koji će dobiti preko potreban vazduh. Na taj način ćete sprečiti dodirivanje s drugim cipelama i obezbediti ih da na njima ne bude nikakvih tragova ni ogrebotina.

LUFTIRANJE I OSVEŽAVANJE

Svako od nas ima bar jedan par omiljenih cipela koje voli često da nosi, ali probajte da izbegavate nošenje jednog te istog para više puta za redom. Tako ćete sprečiti skupljanje bakterija i neprijatnih mirisa.

Posle nošenja ih obavezno proluftirajte.

Mali trik sa zamrzivačem

Osetite li da su cipele poprimile neprijatan miris koji ne nestaje s provetravanjem, probajte da ih stavite u kesu, a zatim u zamrzivač. Ostavite ih tamo par sati, izvadite ih i pustite da se osuše. Miris će u potpunosti nestati jer ćete bakterije koje ga uzrokuju bukvalno zamrznuti.

Ako u zamrzivaču nemate mesta, uvek možete da isprobate trik sa sodom bikarbonom: pospite malo sode unutar cipela i ostavite preko noći. Ujutru samo istresite višak sode i vaše cipelice biće kao nove!